3.2.2015

Vähän perspektiiviä, kiitos!

Tää aihe sai alkunsa siitä, kun istuin pitkää illallista lauantaina kavereitteni kanssa, ja meitä oli pöydässä yhteensä 7 kansallisuutta. Isona aiheena oli omat koti-maamme, ja siitä vertailusta ja pohtimisesta tää ajatus sitten lähti. Postauksen kuvat ovat itse ottamiani Virosta, Suomesta ja Englannista.

Tallinna
Ulkomailla asuminen opettaa perspektiiviä. Kun on asunut elämästään 19 vuotta Suomessa ja 4 vuotta ulkomailla, niin väkisinkin sitä tulee vertailtua Suomea sen hetkisen asuinpaikan politiikkaan, tapoihin, sääntöihin, oikeusjärjestelmään ja asukkaisiin. Kolmeen aika erilaiseen paikkaan on tullut tutustuttua. Rakas kotimaa Suomi, verrattaen nuori Viro ja siitä hyppy suurempaan eli Englantiin. Mä rakastan näitä kaikkia paikkoja, mutta pakko on vertailun jälkeen todeta, että Suomessa on ihmisen todella hyvä olla. 

Se on ollut vaan harmillinen juttu huomata, kuinka vähän useat suomalaiset omaa maataan loppujen lopuksi arvostavat. Sosiaalinen media on tietty antanut vielä tälle havainnolleni siivet, kun luen joka ikinen päivä facebookin tilapäivityksistä kolumneihin ja uutisten kommenttiosioista blogipostauksiin suoraan sanottuna ihan hemmetin turhaa valitusta - aiheena Suomi. Liittyy valitus sitten Päivi Räsäseen, alkoholimainontaan, Victoria's Secret-kaupan puuttumiseen, sote-uudistukseen, Kelaan, veroasioihin, niin usein tuntuu että ihmisiltä puuttuu se perspektiivi. Ja hei, tottakai saa ja pitää kommentoida, olla mieltä ja ajatella kriittisesti, mutta välillä vedetään oikeasti ihan yli noiden mielipiteiden kanssa. Jos joku asia ärsyttää, niin heti Suomi on "niin takapajula taas kaikessa", "just tän takia Suomi on surkeessa jamassa" tai "näin tää menee, vain ja ainoastaan Suomessa!!"

Otetaan esimerkiksi Kela, virasto joka saa älyttömän paljon kuraa niskaansa. Yleinen aihe facebookissa on opintotukien myöhästymisestä tai todistusten toimittamisesta johtuva jupina. Joo, mulla on tässä neljän vuoden aikana ollut vaikka mitä hässäkkää opintotukien kanssa (ulkomailla opiskeleva ja asuva ja todistuksien englanninkielisten versioiden toimitus ym..) mutta mä en oikeasti ikinä kehtaisi mennä esimerkiksi mun italialaiselle tai brasilialaiselle luokkakaverille valittamaan, että hitsi kun se kuukausittainen ilmainen reilu neljäsatanen on myöhässä. :D Mun kukaan kaveri täällä yliopistossa ei saa senttiäkään tukea niiden valtiolta. Kun ollaan puhuttu tästä, niin ne vaan sanoo että joo kyllä me sellasta älykova-korkoista opintolainaa saatais joku tonni. Virossa muistaakseni opiskelijan oli mahdollista saada joku 50 euroa kuussa opintotukea, mutta senkin sai vain noin prosentti opiskelijoista, jotka ovat koulunsa huippuja.

Lontoo

Mä en oikeasti aio ottaa poliittisiin asioihin kantaa täällä mun blogissani, mutta haluan vaan sanoa, että vaikka kuinka ketä tahansa kismittäisi alkoholimainontaan puuttuminen tai Päivi Räsäsen uskon asiat, niin Suomen politiikka on kuitenkin suureen osaan muuhun maailmaan nähden todella tervettä. Onhan valtioita, joissa politiikkaa pyörittää loppujen lopuksi ihan jotkut muut kuin kansan valitsemat edustajat...

Ainiin, ja luin joku päivä facebookista kommentin, missä joku sanoi että "Suomessa on väkilukuunsa nähden maailman eniten masentuneita ja itsareita tekeviä! Sit jossai Pakistanin ghetoissakin ihmiset osaa elää onnellisesti, mut tää on niin tätä Suomea!!" ...... Hei oikeasti, nyt ne faktat pöytään. Suomessa ihmisten psyykkistä ja fyysistä hyvinvointia tutkitaan ja hoidetaan älyttömän paljon. Luuleeko joku oikeasti, että sosiaaliviranomaiset kiertävät tuhansien ihmisten slummeissa Pakistanissa ja pyytävät ihmisiä täyttämään lappuja "hei täytä tähän että miltä susta nyt tuntuu, harmittaako esimerkiksi se, että et ole syönyt neljään päivään ja että pelkäät lapsesi nälkäkuolemaa jokainen päivä..?" Ajatus iloisista ja onnellisista kodittomista Suomen ulkopuolella on mielestäni median maalaama irvikuva meidän suomalaisten päähän.

Jos jostain en lähtisi valittamaan, on Suomen terveydenhuolto. On totta, että kunnallisiin hoito-ohjelmiin on kovat jonot ja kriteeritkin, ja kunnalliselle hammaslääkärille pääsyä saattaa joutua odottamaan kuusikin kuukautta. Mutta edelleen, kannattaa ajatella kokonaiskuvaa suuremmasta perspektiivistä. Jenkkiläinen ystäväni näytti mulle alla olevan kuvan Suomen apteekin kuitista ja kysyi, että "todellako suomalainen maksaa 1000 euron syöpälääkkeistä itse 6 euroa??"

Toivonkin, että jokainen, jota ärsyttää suunnattomasti Suomi, niin edes harkitsisi ulkomaille muuttoa. Ei ole mitään järkeä kököttää epäonnellisena koko elämäänsä maassa, mikä ärsyttää. Haukkujia aina riittää, muttei oikeasti asian suhteen mitään konkreettista tekeviä. Mä en lähtenyt Suomesta sen takia että se mua varsinaisesti ärsytti, vaan enemmänkin lähdin hakemaan sitä koulutusta mitä Suomesta en saanut. Silloin 18-vuotiaana ärsytti Suomessa - ja siis siihen ikään kuuluen vähän kaikessa - aika monikin asia, mutta tosiaan niin kuin tämän tekstin aloitinkin "ulkomailla asuminen opettaa perspektiiviä". Englannissa ja Virossa on varmasti joitain asioita paremmin, mutta itse uskon siihen, että kun katsoo suurta kuvaa, on yleisesti ottaen Suomessa kansan erittäin hyvä olla.

Eikö mua sitten ärsytä Suomessa mikään? Yritänkö tällä tekstillä sanoa, että Suomi on mielestäni täydellisen vaaleanpunainen höpölöpölandia? Onko täällä Lontoossa niin kamalaa, että Suomi on mielikuvissani taivas maan päällä? Ei tietenkään! Tottakai on asioita, jotka ärsyttävät. Suomessa on esimerkiksi mielestäni kova verotus, pitkä pimeä talvi ja sellainen tietynlainen byrokratia. Mutta silti, suurimmaksi osaksi Suomi edustaa mulle melko ihanteellista maata.

Suomi
Mun mielestä tää on aika ihana kuva kännykällä otetuksi muokkaamattomaksi fotoksi!
Miss you honey <3

Ja hei, ennen kuin kukaan vetää kokonaista herne-purkkia nenäänsä, niin haluan painottaa että postauksen taka-ajatuksena ei ole saada sua torille heiluttamaan Suomen lippua, vaan enemmänkin tuoda esiin omia henkilökohtaisia fiiliksiäni siitä, mikä ulkomailla asuessa tulee kun lukee päivittäin negatiivista settiä omasta kotimaasta. Toivottavasti kommentoit oman mielipiteesi aiheesta, olisi kiva saada aikaiseksi keskustelua!! <3

PS. Asiaa vielä keventääkseni, tässä vielä pari kivaa kuvaa..

... Perus :'DD <3
:DD Oisitte nähny mun kavereiden ilmeen täällä Lontoossa kun kerroin, että ton vikan englannin kielisen lauseen voi sanoa suomeksi yhdellä sanalla.... :'D Mun mielestä jopa toi epäjärjestelmällistyttämättömyyskin on ihan hullu sana! :D <3

32 kommenttia:

 1. Anonyymi3/2/15 21:24

  Hehhe tuo viimenen kuva :--D Tää oli muutenkin tosi hyvä teksti. En tiennytkää että osaat kirjoittaa näin hyvin? Tälläisiä lukisi mieluusti useamminki :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos paljon! :) ihana kuulla <3

   Poista
 2. Anonyymi3/2/15 21:29

  Hitsi mun on nyt kyllä pakko tulla kommentoida. Löysin sun blogis ihan vasta pari päivää sitten, ja en voi sanoo mitään muuta ku että vaikutat ihan älyttömän IHANALTA ihmiseltä!! :DD sulla on niin kiva tyyli kirjoittaa ja ihania asuja, tykkään! <3 ja tälläiset tekstit on ihan huippuja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aww ihana kommentti!! <3 Kiitos oikein kovasti, ihana että löysit blogiini ja tykkäät! kiitoksia paljon <3

   Poista
 3. Anonyymi3/2/15 21:32

  Totta, totta, totta... ja aamen perään... hyvä kirjoitus...

  VastaaPoista
 4. Itse olen asunut ulkomailla vain vaivaisen vuoden ollessani vaihdossa USA:ssa. Suomessa on paljon hyvää.. ilmainen koulutus ja oikeasti hyvä terveydenhuolto. Yhdysvalloissa kaikki maksaa ja paljon. Onneksi ei tarvinnut kovinkaan paljon niitä hintoja kokea, mutta ihan vuoden alussa jouduin käymään siellä lääkärissä hakemassa lääkärintodistuksen fyysisestä terveydestä, että sain liittyä koulun maastojuoksujoukkueeseen. (Toki mulla oli Suomesta pitänyt hankkia lääkärintodistukset ennen lähtöä, mutta eipäs kelvannut. Taisi olla 27 euroa terveyskeskuksesta.) Kävin siis lääkärissä ja lopulta summaksi tuli 250$ kymmenestä minuutista.
  Ihmiset ovat kyllä paljon mukavempia kuin Suomessa ja nuoret ovat oikeasti ystävällisiä. Mitähän siitä tulisi, jos Suomessa laitettaisiin sama laki voimaan kuin osavaltiossa, jossa olin. Sen lain mukaan myös kehitysvammaisten tulee saada opiskella samassa koulussa kuin muiden. Olivat ehkä maailman ihanimpia ihmisiä. Ruokalassa tulivat juttelemaan ja aina oli kaikki hyvin ja olivat niin onnellisia. Kaikki olivat kavereita keskenään. Kaikki saivat osallistua Promiin ja muihin tanssiaisiin ja kaikista suosituimmat joukkueiden kapteenit hakivat tyttöjä tanssimaan. Voi sitä onnen määrää kun katseli sivusta, miten iloiseksi jopa kaikki vierestä seuraavat tuli. Omat tyttöystävät odotteli rauhassa sivussa.
  Lisäksi kiusaaminen otettiin tosissaan ja se nähtiin oikeasti ongelmana. Jos kiusaamista tuli esiin niin rehtorin kanslia oli ensimmäinen pysäkki. Parin viikon koulusta erottaminen kiusaamisen takia oli tavallinen käytäntö.
  Muuten kaiken ohella olen saanut viettää Brasiliassa pidempiä aikoja brasilialaisen poikaystävän takia. Siellä kulttuurierot Suomeen verrattuna on oikeasti suuria ja siellä mun pitää oikeasti joskus lukita itseni vessaan ja laskea kymmeneen.
  En halua asua Suomessa lopunikääni, mutta haluan, että mun lapset käy koulut Suomessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi vitsi ihana kommentti sulta! :)

   Toi prom-tarina oli niin suloinen, tuli tosta tosi hyvä mieli. Mä olin yläasteella jossa oli 2 kehityisvammaisille tarkoitettua luokkaa. He olivat varmaan maailman elämäniloisempia ja hauskimpia tyyppejä, eikä heitä kyllä erotettu missään ruokailuissa tai tapahtumissa muista koululaisista. En olekaan siis kuullut siitä, ettäkö Suomessa olisi laki jonka mukaan kehitysvammaiset eivät saisi opiskella samassa koulussa muiden kanssa. :o Hmm.

   Mulla on tossa ihan sama juttu, jos joskus hankkisin lapsia niin Suomen ilmainen peruskoulutus on kyllä tosi hieno juttu!! :)

   Poista
 5. Kiva postaus, kiitos! Oon asunut ulkomailla yhteensä noin neljä vuotta (kahdessa eri osassa) ja koko sen ajan Itävallassa. Erot Suomeen ei oo suuria, joten mulla ei tullut oikeastaan missään vaiheessa mitään kulttuurishokkia. Monet kysyy, kumpi maa on parempi, Suomi vai Itävalta, mutta oikea vastaus on: molemmat on hyviä! Itävalta vaan tuntuu enemmän kodilta tällä hetkellä ja viihdyn täällä paremmin, mutta se ei silti tarkoita, että Suomi olisi jotenkin huono.
  Täällä on musta parempi terveydenhuolto kuin Suomessa (oikeastaan kaikki ilmaista, myös esim. pyhäpäivänä lääkärin kotikäynti), mutta esim. palkkatulojen verotus (ja juurikin ne sosiaaliturvamaksut, joista se terveydenhuolto maksetaan!) on rankempaa kuin Suomessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos paljon kommentistasi! :) Mulla on oari tuttua täällä Itävallasta ja heidänkin sanomansa mukaan Itävalta vaikuttaa ihanalta kulttuurilta ja samankaltaiselta kuin Suomi. Tosi kivaa kuulla että viihdyt siellä! :)

   Poista
 6. Anonyymi3/2/15 22:59

  Todella hyvä kirjoitus ja komppaan lähes täysin sinua!
  Oon itse asunut nyt puoli vuotta Virossa, ja vaikka olin jo aiemmin sitä mieltä, että Suomi on itsellenikin kyllä aika ihannevaltiota kuvaava, niin kyllä tämä puolivuotinen on vaan vahvistanut käsitystä siitä. Vaikka byrokratiasta ja säännöistä valitetaan, olen tullut siihen tulokseen, että hyvä vaan että sääntöjä on ja myös viranomaisia kiinnostaa valvoa noudatetaanko niitä. Sitäkään ei moni tiedosta, että se on myös aika tärkeä asia. Voit luottaa siihen, että kun tietystä asiasta on joku sääntö, niin yleisesti ottaen sitä noudatetaan ja sen noudattamista joku valvoo. Ehkä tuonkin asian tajuaa sitten kun on monta kertaa tilanteessa, jossa on tajunnut ajatelleensa "no luulisi nyt että tälläinen asia toimisi...." - eipä kannata luulla. Varmaan Virossa asuneena voit samaistua tähän :D Suomessa ihmiset on ihan äärettömän rehellisiä ja suoraselkäisiä moneen moneen maahan verrattuna, ihan duunarista valtiontasolle, vaikka kaikenlaisia skandaaliuutisia iltalehti on välillä pullollaan.. Oikeasti se on aika hyvin jos suurin murhe on se, että "Päivi Räsänen haluaa kieltää kaiken".
  Kelan ja sossun valituksista puhumattakaan. Toki korkean verotuksen takia saattaa alkaa herkästi vituttamaan, että kaikki ei mene just niin jouhevasti kuin haluaisi. Totta, että byrokratia on jäykkää ja siinä on varmasti parannettavaa, mutta niinkuin itsekin sanoit, jos näistä asioista valittaisi ulkomaalaisille kavereille... En ikinä kehtaisi. "Sossu ei suostu maksamaan pesukonetta!!111" Näitä kuulee.
  Ymmärtääkseni Virossa, mikäli olet esim. kehitysvammaisen lapsesi omaishoitaja, saat kuukaudessa n. 20e tukea siihen, opintotuki mainitsemasi 50e, minimipalkka, työntekijän oikeudet, minimi toimeentulotuki... Esimerkkejä riittää. Jos rahat ei riitä elämiseen niin ketään ei kiinnosta. Kyllä mä väitän että Suomessa on aika hyvä olla tuohon verrattuna.
  Toki nämä oli karkeita vertauksia ja yleistyksiä, mutta pointti oli kai se, että monelle tekisi hyvää pohtia näitä tosissaan valittamisen sijaan. Suomessa ollaan ehkä totuttu saamaan ilmaiseksi ja laitettu sitä vastuuta yhteiskunnan harteille liikaa.
  Ugh olen puhunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kyllä kyllä kyllä !! :D Hahahha nyökyttelin täällä päätäni kun luin sun kommenttia.
   Tallinna on aivan ihana paikka mutta muistan useita kertoja kun oon siellä vaan hengittänyt syvään ja yrittänyt olla räjähtämättä haha! Virossa tuntuu juuri esim hallinnollisten asioiden suhteen olevan aika erilainen kulttuuri kuin meillä Suomessa. Ja hei toi omaishoitajan tuki 20€, ei siellä Virossa nyt niin halpaa ole ettäkö kahellakympillä kuussa tekisi ylipäätään yhtään mitään... :D

   Hahaha voi että, jos joku mua ärsyttää niin on juuri tollaiset oman tiensä valinneet vapaaehtoiset sossupummit jotka vieläpä kehtaavat vaatia itselleen vielä enemmän ja lisää. :D
   Kiitos paljon pitkästä kommentista, ihan täysin samaa mieltä ollaan! :)

   Poista
 7. Anonyymi3/2/15 23:47

  tästä aiheesta ollaanki keskusteltu isoäidin kanssa monesti, en nyt sen enempää ala puimaan asiaa jottei kukaan provoisoidu :D mutta todettiin ettei tänä päivänä pimeellä uskalla lähteä lenkille, kun maailmaan mahtuu tänä päivänä niiiiiiin paljon monenmoisia ihmisiä, eikä koskaan tiedä palaatko sieltä lenkiltä (okei, vähän kärjistelty:D). lehdessä kuulema oli ollut jostain tytöstäkin, joka oli lähtenyt lenkille illalla ja myöhemmin löytynyt palavasta ladosta (?) ja sitten mietittiin vaan tätä terveydenhuoltoa suomessa.
  lähinnä nämä usein mietityttää, kun otetaan puheeksi juuri terveydenhuolto sekä mielenterveys. mutta hitaasti ehkä parempaan suuntaan.

  ja ihania nuo kuvat, kouvola the betonihelvetti :-D ja suomenkieli ja järjestelmällisyys (Y)
  varmaan tähänki joku tulee avautumaan, tässä ehkä myös yks syy siihen miks en oo uskaltanu blogia enää perustaa, koska en uskalla avata suutani, kun niin monet kerrat nähny muissa blogeissa kamaaaaaaaaaaaaalan paskamyrskyn yhdestä väärästä sanasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän tässä sun kommentissa ollut mitään provoisoivaa tai negatiivista! :) Kiitos että kirjoitit mielipiteesi.
   Rehellisesti sanottuna mä oon miettinyt ihan samoja juttuja. Mä tunnen itseni välillä kunnon vanhukseksi kun oikeasti pelkään kaikkea mahdollista mitä voi sattua :'D Mutta siis, arvaatko tuliko mulla pelottava olo kun oli tämä terroristihyökkäys Pariisissa (Je suis Charlie), ja monet kirjoittelivat että seuraava isku on varmaan Lontoossa jne.. Mähän kuljen täällä metroilla joka päivä ja kaikkea, alkoi oikeasti mietityttämään että mitä tahansa saattaa tosiaan käydä.

   Poista
 8. Anonyymi4/2/15 00:26

  Pakko kommentoia ekaa kertaa sun blogiin, tosi hyvä kirjotus! Asun ite tällä hetkellä Australiassa, ja täälläkin on asiat ihan hyvin. Ite menin terveyskeskukseen, lasku oli reilu sata dollaria ja esitin kaikennäköiset vakuutustodistukset, virkailijat katto niitä hetken ja laitto samantien valtion korvattavaksi koko laskun :-D täälläkin systeemi toimii tosi hyvin, mut esim. nuoret ei saa oikeestaan minkäännäkösiä tukia ja se rumba minkä ne joutuu käymään hakiessaan tukia yliopisto-opiskeluun(mikä itsessään voi maksaa kymmeniä tuhansia vuoteen!!) on ihan älytön.
  Mietin tänne tullessani että voisin hakea opiskelemaan myöhemmin, mut kun kuulin opiskelun hinnasta niin mielipide muuttui melko äkkiä... Kaikki kenelle oon kertonut että Suomessa opiskelu on ilmaista niin ei oo voinu uskoo sitä todeks. Kyllähä me maksetaan korkeaa veroa, mut se kaikki on sen arvosta :D
  vaikka Suomessa on pitkä talvi niin se kesä on kyllä maailman kaunein<3 eihän Australian hiekkarantoja voita Suomen rannat, mut se riippuu ihmisestä ja mun mielestä Suomen mökkikesää ei voita mikään.

  Mut kaikella on hyvät ja huonot puolensa, mut niinkuin sanoit, Suomi on aika hiton hyvä paikka asua. Sinne aion itekin sit joskus mennä takasin ja arvostaa sitä monta kertaa enemmän kun arvostin ennen kun tänne tulin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi Australia, sielllä on varmaan upeaa! :) Siellä on opiskelu varmasti kallista, veikkaan kylläkin että aikalailla samanhintaista kuin täällä Englannissa!
   Oot oikeassa että Suomen kesissä on jotain niin upeaa, se fiilis kun viileään maahan tulee "viimein" se lämpö, ah! <3

   Hienosti sanottu tuo viimeinen kappale! :) Itse haluan nähdä ihan kauheasti vielä maailmaa, tuntuu jotenkin että mitkään vuodet ulkomailla asuessa tai mitkään kymmenet lomamatkat eivät sitä janoa sammuta.. Mutta Suomi on se ihana turvallinen satama mihin palata :)

   Poista
 9. Oot oikeessa, olis pirun hyvä saada jollain konstilla kaikki suomalaiset ymmärtämään miten hyvä täällä oikeesti on olla. Ja arvostamaan kaikkea mitä täällä on! :)

  VastaaPoista
 10. Anonyymi4/2/15 15:46

  Tosi hyvä teksti! :) Oon ite asunut ulkomailla myös yhteensä noin neljä vuotta mutta pienemmissä pätkissä kuin sä, eli esim vaihdossa ja töissä vuoden jne. Mua välillä on ärsyttänyt ne suomalaiset jota tapaan ulkomailla jotka puhuu suomesta jotenkin tosi ylimielisesti tai inhoten, ja kertoo kuinka parempi on olla ulkomailla töissä. Tulee aina vaa mielee et kuitenki on vaa katkera ku ei oo saanu suomesta töitä tjs :D No mut joo, tosi hyvä postaus ja tykkään sun kirjoitustavast!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, voihan se olla että jotain katkeruutta siinä on taustalla Suomea tai suomalaisia kohtaan :) Kiitos paljon ja kiva kun kommentoit!! :)

   Poista
 11. Anonyymi4/2/15 16:45

  totaallinen repeeminen vikalle kuvalle, olenhan siis joo itse kouvolasta....

  VastaaPoista
 12. Anonyymi4/2/15 19:17

  hei, ollaan tulossa tallinnaan ja haluaisin tietoja vähän kampaamopalveluista. Tulemme käymään vain keskustan alueella eli onko mitään paikkaa missä saisi otettua ripsienpidennykset tai ripsien värjäyksen, eli siis tarvitsen jonkun hyvän luotettavan paikan? :) olisiko tiedossa mitään halpaa paikkaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi4/2/15 22:01

   Vilmahan ei asu enää Tallinnassa et voi olla aika hankala sanoo et onks ne samat viel ees olemassa.

   p.s. kantsii kydä kattoo toi About Tallinn kohta

   Poista
  2. Hely Ilusalong, siellä mä oon käyny kampaajalla ja ripsijutuissa :)

   Poista
 13. Hyvä postaus, tykkäsin! :) Mä ymmärrän sen että valitetaan ja en oikeestaan koskaan tykkää siitä että verrataan jotain muita maita Suomeen. Esim. valitan asiasta ja sitten sanotaan että "no Afrikassa on asiat vielä huonommn"... Kuitenkin aina voi olla asiat vielä paremmin. Silti tottakai ei pidä liikaa pitää itsestäänselvyytenä niitä asioita mitkä meillä on hyvin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :) Hmm totta, toi on myös sitä objektiivisuutta. Ja on totta että aina pitäisi pyrkiä parempaan :) Tällä postauksella tarkoitin enemmänkin sellaista turhasta valittamista, eikä mitään asian eteen tekemistä :)

   Poista
 14. Anonyymi6/2/15 22:44

  Munki pakko tähän tulla kommentoimaan! :D monesti mullaki kaverit valittaa vähän kaikenlaisesta turhasta. Mutta itse ainakin oon niiiiiiiiiiin onnellinen lääkkeitten korvauksista! Mulla tulisi joka kuukausi lääkkeen hinnaksi reilu 1500e ja oon monta kertaa kiittäny lääkkeiten korvattavuuksia kuten myös sosiaalitoimistoa siitä, että saan lääkkeeni.
  Harmi vaan, että monet ei tunnu näitä asioita ajattelevan. :(
  Suomessa on kuitenkin sillai asiat ihan hyvässä jamassa. :)
  Terveisin: Laura

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No huhhuh! Todellakin, juuri tän sun esimerkin takia on tosi mahtavaa että ihminen ei itse yksin joudu maksamaan tuon hintaisia lääkkeitään.. Kiitos kommentistasi! :)

   Poista
 15. Anonyymi9/2/15 18:13

  Mä menin torille lipun kanssa heilumaan ja laulamaan maamme laulua :)

  VastaaPoista
 16. Niin samaa mieltä! Ne jotka kehtaavat valittaa mahdollisuuksistaan Suomessa ovat usein varsin vähän olleet muuala kuin Suomessa, ja ainkin omaan korvaan tälläinen teini-ikäismäinen nariseminen on lähinnä noloa.. ulkomailla on usein ihanaa käydä, mutta kyllä kotimaa on kuitenkin kotimaa <3

  VastaaPoista

I'M HAPPY TO HEAR YOUR COMMENTS!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...