31.7.2015

Roman baths

Kun olimme Bathissa, halusimme ehdottomasti mennä käymään Roomalaisessa kylpylässä. Bath kaupunkina on tunnettu juuri tuosta kolmen kuuman lähteen ympärille rakennetusta kylpylästä, jonka juuret johtavat yli 2000 vuoden päähän.

Tässä kuvia ja tietoa tästä upeasta nähtävyydestä..Roomalaista kylpylää alettiin rakentamaan jo muutamia vuosikymmeniä ennen ajanlaskun alkua. Bathin kuumia lähteitä oltiin käytetty kylpemistarkoitukseen jo satoja vuosia ennen, mutta itse kylpylää rakennettiin astettain muutaman sadan vuoden ajan. 100-luvulla kylpylää laajennettiin niin, että siihen kuului (kuvissakin näkyvä) Great Bath, lämmin allas ja kylmä allas. 400-luvulla kylpylä ajautui huonoon kuntoon tulvan ja liettymisen vuoksi. Alkuperäinen kylpylä tuhoutuikin lopulta 500-luvulla. 

Tämän jälkeen paikka olikin käyttämättömänä monet vuodet. Kylpylää alettiin rakentamaan uudestaan 1100-luvulla ja sitä rakennettiin ja laajennettiin 1500-luvulle saakka. Kun roomalaiset olivat vallanneet Britannian, he käyttivät kylpylää mm. virskistyäkseen ja tärkeänä sosiaalisena tapahtumana. Kylpylän vettä pidettiin myös parantavana, joten monet tulivatkin kylpemään lämpimään veteen erinäisten vaivojensa kanssa. Kylpylään kuului tämän kuvissa näkyvän ison altaan lisäksi mm. naisten ja miesten pukuhuoneet, sauna, "pyhä allas", kylmä allas ja tavallinen lämmin allas jota käytettiin uimiseen. 


Alla kuvia Great Bathista, eli isoimmasta altaasta. Mun mielestä tämä allas oli kaikkein vaikuttavin, sillä se on hyvin säilynyt, iso ja siihen virtaa edelleen kuuman lähteen vettä. Altaan syvyys on n. puolitoista metriä ja sen päällä on ennen ollut korkea katto, joka on myöhemmin purettu. Opas kertoi, että vesi vaihdetaan säännöllisesti ja tehdään edelleen samalla tekniikalla kuin roomalaiset muinoin. 


Monet kylpylän osuudet, esimerkiksi pukuhuoneet, sauna ja kylmäallas olivat sisällä pimeässä, ja niistä olikin mahdotonta ottaa kuvaa josta olisitte saaneet selvää. Museossa oli paljon löydöksiä roomalaisten ajoilta ja tarinoita kylpylästä. Oli muuten tosi mielenkiintoista, miten sen aikainen sauna toimi. Sauna lämmitettiin sen lattian avulla, ei kivillä niinkuin usein nykyaikana. Lattia lämmitettiin siis ihan tulikuumaksi ja lattialle heitettiin vettä jos haluttiin kuumentaa huonetta ja saada aikaan vesihöyryä. Tämän takia saunassa piti aina käyttää jotain jalkineita, sillä muuten jalkapohjat olisivat palaneet.

Miltä näytti Roman Baths teidän mielestä? :) Kylpyläl sijaitsee siis ihan Bathin keskustassa, sisäänpääsy oli opiskelijalta n. 13 puntaa. Suosittelen suuresti, niin hieno paikka ja upea museo. 

14 kommenttia:

 1. luin ekana ton otsikon ja mietin et mitä siis ootko roomasa :'DD kuinka tyhmä voi olla haha! aivan ihana paikka, miten tommoinen voi löytyä englannista :o ja mekkokin sopii hyvin tohon paikkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaha voi ei! (olisinpa!) Kiitos <3 jep, mä olin kans yllättynyt kuinka hieno paikka toi oli :)

   Poista
 2. Hehe mäkin ekana hämmennyin että hetkonen, Roomassa..?! :D Tosi upeita kuvia taas kerran, ihan mieletön paikka! ja kiva kun kerrot vähän, etkä vaan lätkäise kuvia ja sitten joutuu itse Googletella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hups, tän olisi voinut siis muotoilla jotenkin paremmin :D Kiitos kovasti, tosi ihana kuulla että tykkäät <3

   Poista
 3. Onks sulla hiustenpidennykset? :) sun tukka on upea!

  VastaaPoista
 4. pakko kehua sun blogia, arvostan ihan kamalasti tätä kaikkea mitä näet vaivaa tämän eteen! (varsinki nämä historiat ym) ja etenkin sitä, ettei täällä näy 247 kuvia alkoholista jne, tuntuu että kaikki täysikäiset tykkää kuvata viinilasit ja bisset blogiin :-D itse kun en ole ikinä juonut alkoholia(enkä aio), niin ei kamalasti edes kiinnosta katsoa kuvia sellaisista...
  t.23 vuotias lukijasi, joka seuraa sua ties kuinka monetta vuotta jo! 8)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi sinä ihana ihminen! Ensinnäkin, kiitos ihan hirveästi sun ihanasta ja kannustavasta kommentista! <3 Tietkö, välillä tää bloggaaminen tuntuu aika "palkitsemattomalta" työltä. Tällä siis tarkoitan sitä, että välillä kun tekee pitkän postauksen ja näkee sen eteen vaivaa, eikä saa keltään oikeen kommenttia tai jotain "mistä oot ostanu ton paidan" .. :D vaikka bloggaamisesta pidänkin siis tietty älyttömän paljon!!
   Ja tuo alkoholi-asia, tosi kiva kuulla! Mä itseasiassa itse en pidä alkoholista hirveästi ja juonkin sitä aika vähän. Kiitos vielä kerran kommentistasi ja toivottavasti näät tän mun vastauksen! :)

   Poista
  2. Anonyymi6/8/15 19:00

   Jatka samaan malliin! :) terveisin edellinen ^__^

   Poista
 5. Anonyymi1/8/15 12:23

  Ihana reissublogi, taas ihan kuin itsekin olisi päässyt matkalle. Seuraavaa taas odotan innolla.

  VastaaPoista
 6. Anonyymi3/8/15 16:50

  Mulla on ollut sun blogi kirjanmerkeissä jo iänikuisesti, vuosia. Mutta kun alan lukemaan blogeja niin yleensä selaan vaan äkkiä ne "lempiblogit" läpi, koska mulla on kirjanmerkeissä niin paljon blogeja. Ihan liian harvoin tuun tänne sun blogiis, sillä aina kun tuun, niin mietin että miksen käy useemmin lukemassa tätä, sillä nää postaukset on aina niin hyviä ja mielenkiintosia! Pitänee siirtää sun blogis niihin "lemppareihin" niin tulee varmasti ainakin luettua kaikki postaukset. Jatka samaan malliin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vitsit tästä sun kommentista tuli huippu fiilis! <3 kiitos kovasti, ihana että oot lukenut blogiani jo kauan :) toivottavasti postaukset vastaisuudessakin kiinnostaa ja eksyt tänne useammin :) kiiitti vielä tsemppaamisesta!<3

   Poista

I'M HAPPY TO HEAR YOUR COMMENTS!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...