28.12.2015

Kenen asia on raiskaus?


Aloitin kirjoittamaan tätä tekstiä ihan hetken mielijohteesta, kun lueskelin Iltalehden ja parin muun sivuston keskustelupalstoja. Pahoitteluni jo etukäteen arkaluonteisesta aiheesta. 

Kukaan ei ole varmasti voinut välttyä siltä, että maahanmuutto on ollut polttava puheenaihe jo reilun puolen vuoden ajan. Mä oon aina rajannut politiikan pois blogistani, enkä aio nytkään käsitellä maahanmuuttopoliittisia mielipiteitäni. Mua kuitenkin on alkanut puistattaa monien ihmisten tapa puolustaa omaa maahanmuuttovastaisuuttaan viime aikaisilla raiskaustapauksilla.

Raiskaus on epäinhimillinen ja hirvittävä teko sekä etenkin vakava rikos, oli sen tekijä mistä kulttuurista, sukupuolesta tai ikäluokasta tahansa tuleva ihminen. Tämän syksyn ja talven aikana on sattunut monta - liian monta - järkyttävää raiskaustapausta ympäri Suomea, joista useat ovat kohdistuneet vielä nuoreen naishenkilöön taikka lapseen. Tälläiset lapseen kohdistuvat törkeät raiskaukset saavat toki suuresti mediahuomiota. Paljon mediahuomiota ovat saaneet myös etenkin tapaukset joissa epäiltynä on ollut turvapaikanhakija tai ulkomaalaistaustainen mies. Nämä tapaukset ovat myös johtaneet kiivaaseen keskusteluun ympäri nettiä.

Mä en tiedä, onko raiskauksista kirjoittaminen lehdissä hyvä vai huono asia. Mä en tiedä, miltä raiskauksen uhrista ja tämän omaisista tuntuu lukea asiasta netistä ja lehdistä. Kyseessä on kuitenkin äärettömän henkilökohtainen ja henkisesti musertava asia. Kerron teille jotain. Vuonna 2011 tapahtui eniten (poliisin tietoon tulleita) raiskaustapauksia 2000-luvun aikana.* En muista, että vuonna 2011 oltaisiin mediassa kirjoiteltu raiskauksista sen enempää kuin nyt parin vuoden aikana. Raiskaustapausten vuosittaisissa määrissä ollaan jo muutamana vuonna pyöritty tuhannen luokassa. Mun mielestä se on ihan järkyttävä määrä, varsinkin kun huomioon otetaan se, että todella monet tapaukset eivät pääse poliisin tietoon. Ja näistä raportoiduista tapauksista vain prosentti otetaan huomioon mediassa. Otetaanko ulkomaalaistaustaisten tekemät rikokset enemmän huomioon, sillä se on mediaseksikkäämpää, aiheuttaa enemmän keskustelua tai vihaa? Onko tämä se tavoite?

En ole varma, ovatko etenkin perinteiset, suomalaiset, vanhemmat mieshenkilöt olleet ennen näin kiinnostuneita naisten oikeuksista. Jos ei, niin nyt ainakin monet herrat ovat erittäin huolissaan suomalaisten naisten turvallisuudesta. He ovat jopa ihan niin huolissaan, että ihan tämän turvallisuuden vuoksi pitäisi heidän mielestään kaikki miespuoliset turvapaikanhakijat "lähettää takaisin mistä tulivat", sillä heidän maahantulonsa jälkeen on raiskaustapaukset "moninkertaistuneet räjähdysmäisesti".

Ja koska kiinnostus naisten turvallisuuteen on nyt yhtäkkiä näin herännyt, haluaisin, että kaikki miehet oikeasti miettisivät, millaista on olla tyttö. Jo pienestä pitäen tyttö opetetaan pelkäämään pahinta. Pelkäämään hämärällä kävelyä, huonoilla alueilla kulkemista ja asioita mitä mies voi tytölle tehdä. Tytön pitää varoa pukeutumistaan, käyttäytymistään, jopa katsekontaktia. Pitää ymmärtää vetää raja ystävällisyyteen: siihen, miten kiltti uskaltaa olla jottei sitä ymmärretä väärin. Pitää yrittää olla välittämättä vislailuista, huuteluista ja kaljanhajuisista mörinöistä korvaan. Olla ahdistumatta kun mies tulee liian lähelle. Ja voin omasta kokemuksestani vannoa, että nämä kokemukset ovat aina yhtä inhottavia, tulevat ne keneltä tahansa. Ethän itse aiheuta tätä tunnetta yhdellekään tytölle?

Viime vuonna raportoitiin yli tuhat raiskausta. Se on liian monta. En tiedä, kuinka monta näistä oli ulkomaalaistaustaisen tekemää. Oli se määrä 10 tai 100, sekin on liian monta. Jokainen raiskaus on yksi raiskaus liikaa.

Älkää kuitenkaan kuuluttako pelkkien ulkomaalaistaustaisten tekemiä tapauksia, sillä itse koen sen jokaisen sellaisen naisen tapauksen aliarvioimisena, jonka on raiskannut kantasuomalainen mies. Joten, ettehän, olkaa kilttejä, käyttäkö raiskaustapauksia pelkästään oman vihanne ja pelkonne oikeuttamiseen.

Tähän raiskaus-aiheeseen voi ottaa monta eri näkökulmaa ja lähestymistapaa, joten toivottavasti kukaan ei loukkaannu omastani. Olisin voinut kirjoittaa 10 000 sanaa kuinka raiskaus turmelee ihmisen henkisesti, kuinka löysiä raiskausten sanktiot ovat ja kuinka heikot ovat jossain maissa ihmisoikeudet raiskatuille.

Nyt haluan ehdottomasti kuulla teidän mielipiteitänne! Onko oikeaa tapaa kirjoittaa raiskaustapauksista vai pitäisikö median niistä kirjoittaa ollenkaan? Entä koetteko te, että maahanmuutolla ja raiskauksilla olisi yhteys?

43 kommenttia:

 1. Tosi hyvä teksti. Mä oon aina ollut sitä mieltä et raiskaustapauksista ei pitäisi julkaista lehdissä.. Ainakaan sillä tavalla mitä nyt tehdään.. Esimerkiksi välillä lehdissä kirjoitetaan tosi tarkasti millainen raiskattu on ollut, vaikka pienikokoinen 15vuotias joka tuli jalkapallotreeneistä - siitä voi pienellä paikkakunnalla jo saada ihan tarkan kuvan kenestä puhutaan, eikä voi tietää että haluaako uhri että siitä saisi muut tietää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kiitos hyvästä kommentista! :) Oon aikalailla samaa mieltä sun kanssa, nimenomaan tuosta yksityiskohtien paljastamisesta.

   Poista
 2. Tykkäsin! Eikä ollu mun mielestä liian arkaluonteinen aihe, tai ainakaan siis tää sun näkökanta tähän :)

  Eniten mua näiss raiskaustapauksien jälkipuinneissa raivostuttaa se kun jotkut kehtaavat vielä pistää osasyyn uhrin niskoille! Eli että "se tyttö pukeutui kyllä aika paljastavasti.."/"se olikin aika kännissä"/"mitä jutteli niiden pakolaisten kanssa"! Huhhhuh, eipä mikään noista ole rikos tai yllytys siihen, mutta raiskaus on aina rikos vaikka nainen kävelis alasti kadulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä (!!!!) . Aamen...

   Poista
  2. Kiva että tykkäsit! :) Oot ihan oikeassa siinä, että on ihan järjetöntä alkaa syyttää uhria rikoksesta. Sama asia kuin sanoisi ihmiselle jonka auto varastettiin että "mitäs jätit sen auton vartioimatta Prisman parkkikselle". Ihan turhaa eikä auta tilannetta yhtään.

   Poista
 3. Media on todellakin saanut sen olon monille että raiskauksia tapahtuu nykyään joka päivä ja kaikki ovat turvapaikanhakijoiden tekemiä. Miks ennen ei näin uutisoitu raiskauksista..? Mutta joka tapauksessa, 1000 raiskausta vuodessa?! Mä luulin että se määrä olis ollut joku 100-200 vuodessa :'( jos joka päivä raiskataan Suomessa muutama ihminen, täytyy kyllä olla kiitollinen että itse on pysynyt turvassa.. <3
  Tykkäsin todella kun kirjoitit näinki rohkeasta aiheesta! Avasit varmasti keskustelukanavan tänne kommenttiosioon, jään kyllä mielenkiinnolla seurailemaan mitä täällä alkaa tapahtua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle tuli myös järkytyksenä tuo todellinen määrä, olin luullut sen olevan alle puolet kuin mitä se oikeasti onkin. Oot oikeassa että täytyy olla kiitollinen siitä, ettei itselleen ole käynyt mitään.
   Kiitos kovasti, tosi ihana että tykkäsit <3 Selkeästi aihe on kyllä aiheuttanut jonkin verran keskustelua.

   Poista
 4. Tosi hyvin kirjotettu, puit mun ajatukset sanoiksi!

  VastaaPoista
 5. Nykypäivänä ite saan vaan päänsärkyä, kun meen iltapäivälehtien uutisia lukemaan. Justiin nää maahanmuuttajien raiskaustapaukset ja alapuolella näkyy kun keski-ikäiset miehet (tietty välillä naisetkin) tai oikeestaan minkä ikäset tahansa jakelee uutista facebookiin rasistisella saatetekstillä. Sitten kun lukee samanlaista uutista, mutta tekijänä vaan suomalainen mies niin joo.. ei paljoa näitä kyseisiä ukkeleita kiinnosta. Suomesta tuskin koskaan saa tota rasistisuutta pois ja nyt onki nii ''hienoa'' aikaa iltapäivälehtien ruokkia just noita ihmisiä ja saada aikaan niin helvetisti itseään toistavaa keskustelua ja entistä typerämpiä argumentteja. Jossain vaiheessa havahduin kuinka monet esimerkiksi omista facebook-kavereistani nyt oikein ylpeilee omalla rasistisuudellaan. En kauheesti pidä tästä mihin tää maa on menossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kamala, mä en kestä lukea noita lehtien kommenttiosioita enää, siellä on vaikka kuinka moni Petteri Pihtiputaalta jakelemassa omia ratkaisujaan, argh. Joo ja siis nimenomaan, ei oo kyllä ennen näyttänyt kiinnostavan raiskaustapaukset näin paljoa..
   Oon itse huomannut Facebookissa saman homman. Poistin juuri vähän aikaa sitten parikymmentä henkilöä facebookistani ja muutama heistä oli juuri tälläisiä ihmisiä, jonka jorinoita en jaksa sieltä lukea.

   Poista
 6. Aivan loistava teksti.

  VastaaPoista
 7. Luin mielipidekirjoituksen noin kuukausi sitten, jossa mielestäni tiivistettiin todella hyvin nämä raiskaus jutut täällä Suomessa; ''suomalaisen naisen saa raiskata vain suomalainen mies'', tämä on sinällään totta, koska reaktiot ovat aivan erit, jos sanotaan, että Pekka raiskasi 14-v tytön kuin, että Ahmed raiskasi, tämä on tietenkin todella kammottava asenne ja hyvin väärin. Raiskaus on aina raiskaus, teki sen kuka tahansa, ikää ja taustaa katsomatta. 1000 raiskausta vuodessa on hirvittävä määrä, en tiedä onko se noussut maahanmuuttajien myötä, mutta siinä on 1000 raiskausta anyway liikaa. Kaikilla meillä on varmasti kokemuksia kuin humalainen herrasmies tulee kourimaan ja ehdottelemaan, eikä todellakaan kovin usein ollut ulkomaalaistaustainen vaan ihan perus jonne. Minua itseä harmittaa hirveästi, kun maahanmuuttajia haukutaan ja pelätään koko ajan. Olen itse ulkomaalaistaustainen, eurooppalainen tosin, mutta kuitenkin, ja mieheni on irakin kurdi eli rumasti sanottuna juuri olevinas se ählämi, joka saisi monen puolesta painua sinne mistä on tullutkin. Hän on kiltein ja huomaavaisin mies, jonka olen koskaan tavannut! Mutta uskooko kukaan, no ei, koska hän on kurdi. Pakkohan hänen on olla väkivaltainen raiskari. Anteeksi, jos purkaan tällain, mutta nämä asiat loukkaavat minua myös henk.koht tasolla. Baarissa tultu kysymään, että onhan kaikki ok, kun olen ollut mieheni ja hänen veljensä kanssa. Törkeää! Lehdistö voisi rauhoittua näiden raiskaus juttujen kanssa ja jos niistä on pakko jauhaa, pidetään näissäkin ''tasa-arvoisuus'' eli oli sitten suomalaistaustainen tai ulkomaalainen sen joka tämän rikoksen teki, ei aleta sitä erottelemaan ja tehdä toisen teosta pahempaa. Suomalaista tai ketään naista ei saa raiskata kukaan. Piste.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äh, ihan hirveä tuo "suomalaisen naisen saa raiskata vain suomalainen mies"... Mutta niin se kyllä tuntuu, että monet ajattelevat juurikin näin! :(
   Tosi kiva, että jaoit omakohtaisen kokemuksesi ja mielipiteesi. Tuntuu varmasti vielä kaksin verroin kamalammalta lukea kaikkia rasistisia juttuja poikaystäväsi takia. Yleistäminen on niin törkeää ja saa ihmisen vaikuttamaan täydeltä idiootilta. Järkyttävää kuulla mitä sinulta on tultu baarissa kysymään, kuinka tyhmiä voivat ihmiset olla... Toivotaan että tämä tilanne ja asenteet alkavat pikkuhiljaa muuttumaan ja Suomessa kaikilla olisi mukava ja turvallinen olo elää.

   Poista
 8. Jaoin tän mun facebookseinällä, toivottavasti oli ok <3 sen verran koskettava teksti. "En tiedä, kuinka monta näistä oli ulkomaalaistaustaisen tekemää. Oli se määrä 10 tai 100, sekin on liian monta. Jokainen raiskaus on yksi raiskaus liikaa."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai on ok! <3 kiitos kun jaoit ja kiva että tykkäsit :)

   Poista
 9. Mä oon lukenut sun blogia jo pari vuotta mut harvoin kommentoin. Tää oli varmaan yksi sun parhaista teksteistäs niin oli pakko tulla kommentoimaan! :)

  Mä asun tälläsessä pienessä kylässä Keski-Suomessa, eikä täällä oikeastaan asusta muita kuin kantasuomalaisia. Täällä on yksi baari, jossa käydään viikonloppuisin kavereiden kanssa. Siellä käy eniten tälläset miun ikäiset (20+) ja välillä sinne tuppaa jotain vanhempia miehiä. Miehet siellä käyttäytyy välillä törkeästi, puristelee kun kävelee ohi ja tulee lähentelemään. Kerran eräs mun kaveri pakotettiin vessaan ja yritettiin kosketella vaatteiden alla.. Tää sama mies joka tän teki laittoi mulle vähän aikaa sitten facebook-kaveripyynnön. Menin katsomaan sen seinää ja siellä oli todella rasistisia postauksia ja monesti jaettu raiskaus uutisia missä turvapaikanhakija on ollut epäiltynä. Tekstejä oli myös "kaikki mamut on raiskaajia!" tyyppisesti. Voitko kuvitella mikä tekopyhä äijä?! Itse on meinannut melkein raiskata itseään 30 vuotta nuoremman tytön baarissa... tälläisen jutun halusin nyt jakaa kun tuli mieleen, että taitaa ne suomalaiset miehet vaan olla välillä ihan pahempia..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä!

   Poista
  2. Kiitos kovasti, kiva että tykkäsit ja kiva kun kommentoit! :)

   Ihan järkyttävä juttu tuo jonka kerroit. Aivan älytöntä miten joku voi olla noin harhainen, että ei tajua omissa teoissaan mitään väärää. Ja todisti todellakin noilla päivityksillään olevansa tekopyhä idiootti.

   Poista
 10. Tärkeä aihe esiin otettavaksi. Otit juuri harppauksen eteenpäin blogimaailmassa, kiitos siitä! Kyllä median uutisoinnissa korostuu nimenomaan rasismin lietsominen. Rasismista on tullut oikeutetumpaa kuin koskaan ennen ainakin omana elinaikanani. Kehityksen suunta on todella huolestuttava, rasismista tulisi rankaista kunnolla, eikä sitä pitäisi suvaita yhtään. Nollatoleranssi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti, kivasti sanottu!<3 Oon samaa mieltä, että rasismia (niinkuin raiskauksiakaan) ei pitäisi sietää ollenkaan. Rasismi on ehdottomasti tehty mukamas oikeutetuksi mielestäni myös median myötä.

   Poista
 11. Tosi hyvä teksti! Asia on tosi vaikea, josta mun mielestä pitää kuitenkin puhua. Mutta olis tärkeä puhua asioista niiden todellisessa mittakaavassa, että suurimmassa osassa tapauksista tekijä onkin suomalainen mies, vaikka ulkomaalaisten tekemät raiskaukset olisivatkin lisääntyneet. Ja erittäin tärkeä olisi kunnioittaa uhria, esim. Pikkuppaikkakunnalla uhri saattaa olla monelle tuttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3 Tämä on kyllä hankala juttu. Oon itse myös samaa mieltä, että näistä asioista pitää pystyä puhumaan, mutta asiallisesti ja ulkopuolisia ja uhria loukkaamatta. Uhrin liiallinen tarkka kuvaileminen on mun mielestä myös hieman siinä ja siinä, sillä uhri ei välttämättä halua paljastua. Niinkuin sanoit, pikkupaikkakunnilla uhri saattaa juuri helposti paljastua.

   Poista
 12. Just luin pari blogia mitkä oli täynnä yhteistyöpostauksia ja valituksia turhanpäiväisestä, tämä oli kyllä oikein positiivinen yllätys tälläinen teksti täällä :D
  Mulla on ystävä joka on raiskattu. On ollut ihan hirveää kattoa sivusta kuinka raiskaus on vaikuttanut ystäväni elämään ja mielenterveyteenkin.. Ystäväni raiskasi suomalainen nuori mies. En usko että asia olisi voinut tuntua yhtään sen järkyttävämmältä jos sen olisi tehnyt ulkomaalaistaustainen mies. Ystäväni sanoi minulle, että on naurettavaa että ulkomaalaiset leimataan raiskaajiksi, hän on elävä todiste siitä että raiskaajasta ei ole stereotypiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että tykkäsit! :)
   Ihan sanattomaks menee tuon ystäväsi tapaus, niin kauheaa :( tuo oli kyllä hyvin sanottu että raiskaajasta ei ole stereotypiaa.

   Poista
 13. Täysin samaa mieltä, kiitos tästä tekstistä! Mun mielestä asioista on yleisesti hyvä puhua, mutta sellainen tykkäyksiä ja kohahduksia hakeva tarinankerronta on ihan nou nou varsinkin tällaisista aiheista. Ihan käsittämätöntä, miten jotkut voi tällaisenkin asian nähdä, että kantasuomalaiset saa raiskata ja tehä mitä haluaa, mutta muualta tulleet ei. Ei KUKAAN saa tehä sellasta ja kaikista pitäis uutisoida tai olla uutisoimatta ihan samanarvoisesti. Monien kohdalla kyse on varmaan mustavalkoisuudesta ja siitä, ettei osata ajatella suomalaistenkin miesten tekevän tällaista tai ei osata itse ajatella/selvittää mitään muuta kuin sitä mitä lööpit kertoo.. Paljon varmaan myös tuota sun sanomaa oikeutusta pakolaisvihalle ja sitä kun on jotenkin ilmeisesti "coolia" (ainakin tietyissä piireissä) kun oikeen lietsoo rasistisia juttuja yms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta, asioista on yleisesti hyvä puhua mutta mielipiteiden pitäisi pysyä asiallisina, nyt ne on suorastaan törkeän rasistisia ja asiattomia. Sanoit hyin että kaikista pitäisi uutisoida tai olla uutisoimatta - oon tässä ihan samaa mieltä. Mä uskon että monet ajattelevat juurikin noin - eli ettei suomalainen mies raiskaa tai sitten jos raiskaa, niin se ei ole niin paha juttu koska hän on suomalainen. :/

   Poista
 14. Tosi hyvä teksti!! Mielestäni lehtiin kirjoittaminen on turhaa vihan ja pelon lietsontaa.

  VastaaPoista
 15. Erittäin hyvä aihe ja hyvin kirjoitettu teksti! Voi kun ihmiset ymmärtäisivät olla yleistämättä, jotta ongelman ydintä ei sekoteta johonkin mikä se ei oikeasti ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti! :) Juuri niin!!

   Poista
 16. Hei,

  hyvä kirjoitus. Toivoisin että kuitenkin kirjoituksen tueksi olisit liittänyt mukaan tilastoja. Tilastojen mukaan ulkomaalainen (lähi-itä / afrikka) raiskaa huomattavasti todennäköisemmin kuin suomalainen. Tämä on fakta, jota ei voi kiistää. Se ei ole rasismia, vaan tilastotiedettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oo Vilma, mutta mun mielestä ymmärsit tekstin pointin väärin tai ainakin eri tavalla kuin minä. Pointti ei ollut ketkä raiskaavat enemmän vaan media. Ja kuinka raiskaus vaikuttaa ihmiseen tekijästä huolimatta.

   Poista
  2. Anonyymi1/1/16 14:26

   Hei ano laittaisitko oman väittämäsi pohjalle kans lähdettä. Ei taida löytyä. Kannattaa vaikka käydä kattomassa ylen teettämän tutkimuksen jossa todettiim, että viime vuonna ulkomaalaistaustaisien tekemiä raiskauksia oli 100 vrt kantasuomalaisten 1000 mutta media ja yksinkertaiset ihmiset kuten te, kiinnittivät huomiota vain ulkomaalaistaustaisiin. Yksikin raiskaus on liikaa ja rasistit on aina perseestä.

   Poista
  3. Kiitos! Kirjoitukseni tueksi? Sen tueksi, että media uutisoi raiskaustapauksista..? Vai senkö tueksi miten raiskauksen pelko vaikuttaa tyttöön ja naiseen?
   Tekstini punainen lanka ei ollut väitellä kumpi tilastotieteellisesti raiskaa todennäköisemmin. Jokainen raiskaus on yhtä vakava ja jokainen raiskaus on yksi liikaa, ja sen tekemistä ei hyväksytä keltään.

   Poista
  4. Anonyymi7/1/16 00:32

   Mäkin kaipaan tilastoja siitä että afrikkalaistaustainen raiskaisi tpdennäköisemmin. Sitä paitsi jos nyt tilastoja tahdot, niin Suomen tilastoissa toimitusjohtajien raiskausprosentti on suhteessa isompi kuin maahanmuuttajien. Mitäs siihen sanot ano?

   Poista
  5. Anonyymi8/1/16 10:35

   http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1452216493856.html

   Ei muuta kuin pää pensaaseen vain.

   Poista
  6. Iltalehti on roskalehti ja siten ei olle millään asteella lähde. Koitappa juntti uudelleen

   Poista
 17. Vauu vilma!!! <3 aivan mahtava postaus ! Tää oli niin loistava teksti :) mun mielestä nämä asiat on paisunut mediassa aivan väärällä tavalla ja ihmettelen vaan miten tähän on tultu :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Emilia, ihana että tykkäsit! <3 oon samaa mieltä, tää on menny ihan överiksi ja ongelman ydin on tuntunu unohtuvan :(

   Poista
 18. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

   Poista

I'M HAPPY TO HEAR YOUR COMMENTS!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...