9.3.2016

Ristiriitoja


Mä en lue naisten lehtiä mitenkään erityisemmin aktiivisesti, mutta salilla ollessa esim pyöräillessä tai crosstrainerilla hölkötellessä tulee selailtua ne perinteiset lehdet läpi. Toisaalta lehdistä saa usein inspistä, hyviä vinkkejä ja reseptejä, mutta jotenkin mua alkaa silti usein ärsyttää niitä lukiessa, en vaan ole saanut mieleeni mikä se itseasiassa on, mikä mua niissä niin ärsyttää. Kunnes näin tuon ylläolevan kuvan Facebookissa ystäväni jakamana.

Hassuinta tässä oli, että juuri tuosta lehdestä, tuosta numerosta ja tuosta kannesta ärsytykseni lähtikin. Niinkuin tekin saatatte huomata, ovat kannen otsikot lievästi ristiriidassa keskenään. Naisten lehtien yleisimmät teemat ovat nykyään "rakasta itseäsi tuollaisena kuin olet" ja "pienennä, suurenna, muuta ja paranna itseäsi näillä keinoilla". Mielestäni näissä kahdessa teemassa on keskenään iso ristiriita. Niinkuin Kauneus ja Terveys -lehden kannessakin, sieltä löytyy juttu syömishäiriöistä mutta myös jutut tehotreenistä allejen sulattamiseen sekä silikonirintoihin. Kuitenkaan tämän kirjoitukseni tarkoitus ei ole mollata nimenomaan K&T-lehteä vaan ylipäätään nykyajan mediaa ja yhteiskuntaamme.

Tuntuu nimittäin, että yhteiskuntamme tasapainottelee jatkuvasti täydellisyyden tavoittelun sekä itsensä hyväksymisen välillä. Toisaalta on hirveän kannustettavaa olla oma itsensä ja tuoda omat virheensä rohkeasti julki, mutta toisaalta joka tuutista tulee vihjettä ja vinkkiä, miten itsestään saisi miellyttävämmän näköisen. 

Toinen juttu, mikä mua kismittää nykyaikana, on tämä jatkuva tehokkuus. Joka päivä pitäisi olla niin äärettömän tehokas. Pitäisi tehdä töitä, opiskella, nähdä ystäviä, seurustella, perustaa perhettä ja matkustaa, ja kaikkea erittäin tehokkaasti. Mieluiten kaikkia vähän samaan aikaan. Jokainen on varmasti lukenut vinkkejä "tehokkaampaan arkeen". Lenkillä kannattaa soittaa ystävät läpi, työmatkalla voi opiskella vaikka uutta kieltä, telkkaria katsellessa ehtii hyvin ottaa tunnin jumpan! Eieiei. Minä ainakin lenkillä ollessani tykkään ihan vaan tuulettaa ajatuksiani ja juosta. Työmatkoilla tykkään kuunnella musiikkia ja tuijottaa bussin ikkunasta ulos. Ja kun katson illalla Sinkkuelämää, niin makaan vaikka x-asennossa sängyllä jos niin haluan. Ikinä ei lehdistä lue tälläisiä juttuja: "Näin teet sunnuntaistasi entistä rentouttavamman! Seuraa näitä 8 vinkkiä. 1. Nuku myöhään. 2. Pese hampaat, mutta vain jos siltä tuntuu. 3. Vaatteita ei tarvitse vaihtaa, yöpaita on tänään ihan ok asu eikä rintsikoita ainakaan tarvitse pistää päälle. 4. Syö herkkuja. 5. Katso ainakin 5 tuntia Netflixiä. 6. Älä siivoa, pese pyykkiä tai edes mieti urheilemista. 7. Ota parit päikkärit. 8. Syö taas vähän lisää herkkuja." 

Nojoo. Jokatapauksessa postaukseni pointti oli varmaankin se, että nykyihmiselle asetetaan ihan älyttömiä tavoitteita ja vaatimuksia, joiden täyttäminen pitäisi tehdä onnelliseksi, vaikka niitä tavoitellessa saattaa tulla jopa onnettomammaksi. Media asettaa sellaisia vaatimuksia, mitä monelle ei tulisi edes mieleen ilman mediaa. Mitä te ootte mieltä?  

28 kommenttia:

 1. Tää on yks syy miksen ostanu lehtiä... Ihan kamalaa kuraa :( ite sairastin yläasteella anoreksiaa mut onneks vanhemmat sai sen ajoissa pois, vai miten se sanotaan. Paranin siis siitä n 2 vuodessa :)
  Joten iso ei noille lehdille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo välillä nää kyllä on :/ Voi vitsit, upea juttu että pääsit anoreksiasta eroon! oot vahva mimmi <3

   Poista
 2. Taas niin hyvää tekstiä sulta, kiitos tästä!

  VastaaPoista
 3. Mä näin ton kuvan kiertämässä Facebookissa ja olihan se pakko jakaa. Jotenkin huvittavaa että "hyvän olon naisten lehdet" kertoo tarinoita syömishäiriöistä ja samalla ovat niin ulkonäkökeskeisiä :D
  Hyvä teksti!

  minttusblog.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin! :D tämä ristiriita mua just ärsyttää! Kiitos paljon :)

   Poista
 4. Anonyymi9/3/16 13:30

  Loistava kirjoitus! :) mua nimenomaan toi tehokkuus ärsyttää. Kaikkea rentoutumista pidetään ihan laiskotteluna, koska koko ajan pitäisi vaan olla liikkeessä ja niin tehokkaana. Jopa asioista jotka pitäisi olla rentouttavia, esim jooga tai venyttely, tehdään suorituksia, joista voi sitten kehuskella työpaikalla että joogasinpa tänään tunnin ennen töitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon täysin samaa mieltä tässä sun kanssa! :) kiitos mielipiteestäsi!

   Poista
 5. Anonyymi9/3/16 13:35

  Hahhah, huippu oivallus tuo kansijuttu :D Ja hieno! Mutta täysin samaa mieltä.

  VastaaPoista
 6. Tosi hyvä postaus, oon niin samaa mieltä! Tuntuu kyllä välillä että media on luonut sellaisen kuvan, että kaiken pitäisi olla melkeinpä täydellistä, että voi olla onnellinen. Muakin pistää kyllä kieltämättä ärsyttämään tuo lehden kansi, miten voikaan nuo jutut olla noin ristiriidassa keskenään. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo juuri näin, aina on jotain kehitettävää ja parannettavaa jotta on lupa olla täysin onnellinen. Kiva kun tykkäsit postauksesta! :)

   Poista
 7. Sairaan hauska postaus! Mielestäni tämä ei kyllä koske vain naistenlehtiä vaan myös blogeja. Ehkäpä se johtuu siitä, että ihminen on ristiriitainen. Samaistun kyllä tuohon: "Lenkillä kannattaa soittaa ystävät läpi, työmatkalla voi opiskella vaikka uutta kieltä, telkkaria katsellessa ehtii hyvin ottaa tunnin jumpan!Eieiei." Multitäsking on aikamme pahin vitsaus ja se ei hyödytä ketään. Mielestäni ihmisten pitäisi ennen kaikkea yrittää keskittyä siihen, mitä milloinkin tekee...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep se on kyllä ihan totta että tätä löytyy myös blogeista, jopa laajempana ilmiönä :) Multitasking on munkin mielestä jotenkin niin turhaa välillä.

   Poista
 8. Loistava postaus!☆ Oon huomannut välillä itsekin paljon ristiriitoja näissä mukamas "hyvän elämän ohjeissa"..:D Minusta ainakin tuntuu siltä että sinä itse päätät mikä on omassa elämässä parasta ja tehokkainta. Ei ole sitä yhtä ja oikeaa tietä, kun meitä ihmisiäkin on niin montaa eri sorttia!☆

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, oot täysin oikeassa! :) kiitos kovasti ja kiva kun tykkäsit!

   Poista
 9. Tämä: ''Joka päivä pitäisi olla niin äärettömän tehokas.'' Musta on alkanut tuntuun somen myötä, että kokoajan pitäisi olla todella tehokas ja tehdä sitä sun tätä. Oikeen ahdistaa välillä mitä kaikkea ihmisiltä yritetään ns. vaatia. Huippu hyvä kirjoitus!♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just niin! laiskottelu ei tule kuuloonkaan.. Kiitos ihana!<3

   Poista
 10. Anonyymi9/3/16 23:21

  Aivan nappi kirjoitus, ei mitään lisättävää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! kiva kun tykkäsit <3

   Poista
 11. Allekirjoitan 100%sesti, tosi hyvin kirjoitettu! Mulle on tullut cosmopolitan nyt ehkä 4 vuotta kestotilauksena, (kun en ikinä muista perua sitä ajoissa) mutta ehkä viimeiset 1,5 vuotta se on lentänyt suoraan eteisen lattialta pöydän kautta roskiin, koska suurin osa niistä artikkeleista on niin ärsyttäviä :D Ja seuravaalla aukealla kumotaan edellisen argumentit.. huoh :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Jannina!<3 haha voi ei! toi ristiriitaisuus on nimenomaan juuri ärsyttävintä.

   Poista
 12. Tosi hyvä kirjotus, onneksi on meitä jotka osaa lukea nuo tekstit rivien välistä, mutta valitettavasti on niitäkin jotka ei osaa lähdekritiikkiä ja tosissaan lukee näitä juttuja :/
  Mä muuten yks kerta tossa näin sut ja Juuson keskustassa, en viittinyt moikata mutta pakko sanoa että sä oot aivan upea! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin, varsinkin ehkä nuoremmat lukijat :(
   Voi kiitoksia, ihanasti sanottu.. <3 moikataan ensi kerralla! :)

   Poista
 13. Todella hyvä kirjoitus! Allekirjoitan tuon kokonaan. Välillä tuntuu, että nykyihmiseltä vaaditaan aivan liikaa. Silti vanhemmat ihmiset puhuvat kuinka ennen oli rankkaa, että nykyään ihmiset ovat vain heikkoja. Mielestäni paineet ovat vain erilaisia nykypäivänä kuin joskus kymmeniä vuosia sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :) Nimenomaan, paineet on samantasoiset mutta erilaiset. Paineet ulottuu mun mielestä kauemmas kuin vain esim perheen perustamiseen, kun nykyään pitää menestyä niin perhe-, työ-, koulutus- ja ihmis-suhdeasioissa.

   Poista

I'M HAPPY TO HEAR YOUR COMMENTS!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...