10.5.2016

"Everything is going to be alright"

5 vuotta sitten tähän aikaan... Yritin lukea kirjastossa kuumeisesti Helsingin oikiksen pääsykokeisiin. Joka päivä itketti ja ahdisti, ajatukset vaelsivat muualla. Mietin, että mikä hemmetti tässä on vialla? Mähän oon halunnut juristiksi yläasteelta saakka. Mutta kun avasin pääsykoekirjat, alkoi heti epäilyttämään. Jokin tässä tökkii ja pahasti. Ala, yliopisto, materiaalit? Miten tää voi olla näin kuollettavan tylsää? Kadutti, että olin ostanut kalliit pääsykoekirjat.  Kirjaston lukusalissa oli noin 50 ihmistä. Oikiksen luennoilla olisi pahimmillaan tuplat..

2 vuotta sitten tähän aikaan... Puolustin kandityötäni Tallinnan yliopistossa. Olin niin innoissani, esittelin ylpeänä kandityötäni ja viimeisistä tenteistä tuli pelkkiä vitosia.

Vuosi sitten tähän aikaan... Luin Lontoossa Queen Maryn yliopistossa viimeisiin tentteihin. Takana oli uskomaton vuosi upeassa ja haastavassa yliopistossa ja edessä mahtava kesä Lontoossa gradun parissa. Olin löytänyt mun jutun. Laki oli mua varten, mutta ei se yliopisto mihin viisi vuotta sitten pyrin.

Tänään... työskentelen juristin tehtävissä isossa julkisessa organisaatiossa Helsingissä. Olen todella onnellinen työstäni, työnantajastani sekä työkavereistani. Saan työssäni käyttää kaikkia ulkomailla opiskellessani saatuja taitoja ja koen menestyväni työssäni hyvin. Asun poikaystäväni kanssa Helsingin keskustassa ja olemme iloisia siitä, että olemme saaneet vähän pysyvyyttä monen vuoden ulkomailla oleskelun jälkeen.


Halusin kirjoittaa tämän tekstin sillä taas eletään sitä aikaa vuodesta kun monet lukevat ahkerasti pääsykokeisiin. Te, joilla tämä rumba on käynnissä, toivotan paljon tsemppiä ja jaksamista. Se ei ole helppoa eikä hauskaa, mutta jos se olisi, kaikki pystyisivät siihen. Pysy positiivisena ja pidä katse tavoitteessa. Joka vuosi sisään pääsee ihmisiä, eikä ole mitään syytä mikset sinä voisi olla yksi niistä. Jos tiedät tarkalleen mitä haluat, teet niin kauan töitä, että saavutat sen.

Kuitenkin, ehkä tärkein syy kirjoitukselleni on muistuttaa, että palasilla on aina tapana loksahtaa paikoilleen. Mä halusin juristiksi, mutten halunnut opiskella Suomessa. Suomen lakiteksti suoraan sanottuna ahdisti mua, puhumattakaan oikiksen luentojen osallistujamääristä. Tallinna ja Lontoo tarjosivat mulle tasokkaan pienryhmäopetuksen, mahdollisuuden opiskella englanniksi ja vaihtaa tutusta Helsingistä muihin maisemiin. Siksi onkin hienoa, että nykyään on niin monia mahdollisuuksia, ja kaikki voi valita itselleen sopivan vaihtoehdon.

Te, jotka valitsette perinteistä poikkeavan reitin - älkää huolehtiko. Ihmiset voivat olla todella kapeakatseisia, mutta se kertoo mielestäni enemmän näiden ihmisten typeryydestä kuin sinusta. Nykyään monet pitävät välivuosia, matkustelevat, tekevät ensiksi muutaman vuoden töitä, lähtevät ulkomaille opiskelemaan tai vaihtavat kesken opintojen toiseen alaan. Nykyään ei ole enää yhtä oikeaa reittiä, reittejä on yhtä monia kuin ihmisiä. Tärkeintä on, että sinä löydät sinulle sopivan jutun. Ei kavereille, perheelle tai yhteiskunnalle sopivan, vaan sinulle. Tämä on asia, missä sinulla on oikeus ajatella vain itseäsi.


Summa summarum: everything is going to be alright. Voi kun joku olisi sanonut mulle tämän ja näyttänyt mulle viisi vuotta sitten kristallipallosta tämän hetken, ja olisin lähtenyt juoksemaan lukusalista iloa kiljahdellen ulos. 

Kommentteja, ajatuksia?

29 kommenttia:

 1. Luen tällä hetkellä Turun oikiksen pääsykokeisiin ja tää postaus tuli kyllä juuri oikeeseen aikaan... Vähän tais itkukin päästä. :D kiitos tästä postauksesta! Luin sun blogia jo silloin kun opiskelit Tallinnassa ja tätä sun "matkaa" on ollut tosi mielenkiintoista seurata. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten ihana kuulla!<3 tsemppiä ihan hirveästi loppu-lukemisiin, kohta se on ohi!! Teet vaan parhaasi ja se riittää! :) ihanaa että oot pysynyt matkassa näin pitkään!<3

   Poista
 2. Pakko sanoa, että sä oot yksi niistä ihmisistä, joita kunnioitan ja katson ylöspäin! Tämä teksti taas vaan lisäs sitä tunnetta, oot kyllä tehny hurjan hienon työn ja käyny läpi nuo vaiheet, joten ihanaa, että nyt on jotain erilailla "pysyvää" ja valtavasti onnea teille<3 Toivottavasti nähdään kesällä kun itekki tuun sinne asumaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Anni! Sä olet ihana! Kiitos todella paljon, niin kauniisti sanottu <3 oi olisi ihan mahtavaa nähdä, en edes tiennyt että oot muuttamassa tänne!!!! jee <3

   Poista
 3. Kiiitos<3

  Tää teksti kolahti. Yritän muistaa nuo sun sanat, kun huomenna tuskailen kirjastossa - ehkä hymy huulilla tätä ajatellen. Kiitos ko jaoit sun tarinan - se kuulostaa ihanalta.

  Mukavaa keväänjatkoa sulle unelmien toteuttamisen parissa :')

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, ihana olet!<3 Tsemppiä lukemisiin kovasti, toivon että saavutat unelmasi!! Ihanaa kevättä ja kesää sinullekin!<3

   Poista
 4. Tää oli NIIN ihana. Jotenkin niin koskettava, oot kyllä ansainnu kaiken hyvän elämässäs!! ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. aww.. Ihanasti sanottu, kiitos!<3

   Poista
 5. itse käyn lukio ja amista 3. vuotta ja ensivuoden keväänä sitten mun vuoro vihdoin valmistua ja lukea pääsykokeisiin. jatkan nykyistä alaani amkissa, toivottavasti! se on ollu aina ihan selvää, että amkiin haen:-D tuli vain mieleen, että mitä kautta pitäisi hakea ulkomaille kolmannelle asteelle? itellä on ollu aina selvänä asiana, että jatkan suomessa koulua, mutta mikspä ei vois ulkomailla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, että tiedät mitä haluut tehdä :) Hmm ehdottaisin ehkä tarkkailla mielenkiintoisten koulujen nettisivuja ja lueskella sieltä pääsyvaatimuksista ja hakuasioista ja mahdollisista pääsykokeista. Suosittelen kyllä ehdottomasti ulkomaille lähtemistä!

   Poista
 6. Tää oli niin ihana postaus.. Luin jo eilen mutta oli myöhä enkä jaksanut kommentoida.. Ihailen sua niin paljon Vilma, sä oot NIIN älykäs nainen! Oot hyväksyvä ja jotenkin niin oikeudenmukainen <3 vautsi, harvoin on tollaisia jolla kauneus ja järki viihtyy noin hyvin samassa päässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aww niin ihana kommentti sulta, kiitos todella paljon! menin jotenkin ihan sanattomaksi hetkeksi :) <3

   Poista
 7. Tietkö mulle tuli mieleen että tää kirjoitus sopisi loistavasti esim lukion päätösjuhlaan :D sun tarina olisi ainakin tosi mielenkiintoinen ja inspiroiva kuulla päättäreissä. Onneksi olkoon kivan työpaikan löytämisestä!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha ihana! Hauska huomio :) Kiitos kovasti! <3

   Poista
 8. Täällä päntätään juurikin helsingin oikeustieteelliseen! En ees tiiä miten eksyin tänne sun blogiin mutta tais olla meant to be! Vaikutat tosi hyvältä ja aidolta tyypiltä, kiitti tsemppaavasta tekstistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä oikein paljon loppu-lukemisiin ja pääsykokeisiin!! :) Kiva että eksyit blogiini ja sait noin kivan kuvan musta. :)

   Poista
 9. Aaaaivan ihana postaus <3 Toi on niin tärkeetä, että saa mennä just sitä omaa polkuaan, välittämättä siitä, miten "pitäisi" elää. En usko, että kukaan on sitä katunut, että on lähtenyt menemään eri reittiä! Hyvä kuulla, että sullakin on, kuten sanoit, ne palaset loksahtaneet kohdilleen.

  Näytät muuten tosi kauniilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näinhän se on, se muiden valitsema reitti ei välttämättä toimi itsellään, eikä pidäkkään :) kiitos oikein paljon! <3

   Poista
 10. Voi vitsi miten hyvä teksti, kyllä noi yliopiston pääsykokeita edeltävät paniikkifiilikset on vielä tuoreessa muistissa itelläkin neljän vuoden takaa... Kyllä sillon itkettiin väsymystä ja sitä, että turha lukee mihinkään kun ei kuitenkaan kuulu siihen mitättömään 2,5 prosenttiin, joka pääsee sisälle. Kirjotat kyllä niin hyvin, tää olis kyllä valmis puhe joihinkin valmistujaisiin, niinkun yks jo sanoikin :)

  Nyt oon jotenkin törmännyt vaan niihin bloggaajien teksteihin, joissa korostetaan miten opiskelemalla heitetään elämä hukkaan ja miten tärkeetä on vaan nauttia nykyisestä vapaudesta. Ihana siis kun tulee näitäkin tekstejä, joissa opiskelusta puhutaan positiivisena asiana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I know, se oli kyllä jotenkin niin kamalaa :D Mutta jos jotain haluaa ja sen kovan työn jälkeen saa, on se niiiin sen arvoista :)
   Mä oon itseasiassa huomannut saman ilmiön. Oon kuitenkin sitä mieltä, että opiskelu on erittäin tärkeää ihan jokaiselle, itseään ei pysty kehittämään samalla tavalla pelkällä bloggailemalla ja asukuvien räpsimisellä, sori jos oon liian suora. :D

   Poista
  2. Anonyymi2/1/17 10:44

   Oon toinen anoyymi, mut mietin tätä itsekin just eilen Vilma, että eihän se voi kehittää sua, että oot töissä ns blogiportaalilla, ja osa heistäkin postaa vaan 2 kertaa kuussa. :D muita töitä ei ole. Siis....? Ja vaikka postailisi joka päivä,vaatii se suunnitelmallisuutta yms semmoista luonnetta, mutta oikeasti jos vaan postailee kuvia ja laittaa blogia CV:seen nii voi vähän ihmetyttää rekryssä? Osa bloggaajista oikeasti vain matkustelee ja räpsii selfietiä, ja tuloilla elää hyvin. Mutta ainahan on näitä, joille se riittää tieksi :D

   Poista
 11. Pakko kysyä, että miksi juuri juristin työ? Itsellänikin kävi mielessä lähteä opiskelemaan kyseistä ammattia, mutta tajusin että motiivina taustalla oli raha ja sen tuoma materiaalinen rikkaus. Välillä vain mietin miksi ihmiset lähtevät opiskelemaan esim. juristiksi ja tekisivätkö he niin, jos palkka olisi puolet pienempi. Tuntuu surulliselta, että nykypäivänä ihmiset tuntuvat juoksevan sokeasti materian ja rahan perässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoinen kysymys. Ehdottomasti on varmasti monia jotka haluavat juristeiksi hyvän palkan takia. Mutta voin kyllä kertoa, että sen verran rankasta oppiaineesta on kyse, että on kyllä kumma jos joku sitä jaksaa lukea ilman oikeaa kiinnostusta ja motivaationa pelkästään raha.
   Myönnän, että yksi syy lakia opiskelemaan lähtiessäni oli se, että olin kuullut juristien saavan helposti töitä ja palkkakin olisi hyvä. Kuitenkin valmistumisen lähestyessä kun piti oikeasti alkaa miettiä niitä erikoistumis-aloja niin huomasi sen mikä oikeasti kiinnostaa. Lakipuolella on aika selkeitä palkkaeroja eri erikoisalojen välillä. Esimerkiksi ihmisoikeusjuristi ja yrityskauppa-lakimies tienaavat aika eritasoisesti.
   Työskentelen tällä hetkellä julkisella sektorilla, ja palkkani on luultavasti noin kolmas-osan tai jopa puolet pienempi kuin esimerkiksi jonkun ison lakifirman yritys-juristina. Viihdyn kuitenkin työssäni erittäin hyvin, työajat on huiput ja työkaverit ovat mukavia. Koen myös, että julkisella sektorilla työskennellessä annan oman koulutukseni, työpanokseni ja kokemukseni yhteiseen hyvään. :)

   Hehheh tuli vähän pitkä vastaus, mutta kysymyksesi ja kommenttisi oli kiinnostava :)

   Poista
 12. Tosi motivoiva teksti :). Osaatko muuten kertoa mitä eroa on tallin law schoolilla ja ttu:n law schoolilla? Kumpaan kannattas mennä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Itse olen käynyt Tallinn Law Schoolin joten saatan olla vähän puolueellinen ;) Mutta siis, TLUn kampus on ihan Tallinnan keskustassa, opetus on todella hyvää ja luokkakoot hieman pienempiä kuin TTU:lla. Mutta mulla on ollut myös kavereita TTU:lla ja hekin ovat viihtyneet.

   Poista
 13. Moikka! Ihana blogi sulla! :) saanko kysyä, että minkälainen keskiarvo Queen Maryyn vaadittiin silloin? :) ja eikös poikaystäväsi ollut KCL:ssä, mitä sinne vaadittiin? :) ihailen sun iloista ja sädehtivää luonnetta ja sinnikkyyttä. Harvoin eksyn tänne kun en blogeja kovin paljoa lue, mutta tämä kuuluu ehdottomasti yhteen lempiblogeistani!! :)

  VastaaPoista
 14. Queen Maryyn on 4.0 keskiarvovaatimus :) poikaystäväni opiskeli UCL:ssä, jonne vaadittiin 4.5 ka, ja löysimme kyllä täydellisesti molemmille sopivat koulut! :)
  Voi että miten ihanasti sanottu. Kiitos ihan hirveästi, ihanaa että jaksat lukea blogiani! :) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vastauksestasi! :) oon itse myös Tallinnassa ja mietin jo nyt vaihtoehtoja, Britit kiinnostaa. Onko tuo 4 ehdoton vaatimus sinne Queen Maryyn vai voiskohan sinne päästä esimerkiksi 3.8 keskiarvolla? Löytyykö nä keskiarvovaatimukset eri kouluihin jostakin? :)

   Poista
  2. Hmm en tiedä onko se ehdoton vaatimus, varmaan katsovat vähän tapauskohtaisesti. Kannattaa panostaa hurjasti motivaatiokirjeeseen ja suositteluihin, niin uskoisin että se saattaisi "pyöristää" arvosanasi 4.0:aan!
   Keskiarvovaatimukset löydettiin silloin aikoinaan kyllä koulujen omilta sivuilta, esim entry requirements & GPA -kohdasta. Jos niitä löydy, kannattaa laittaa vaan sähköpostia sinne. :)

   Poista

I'M HAPPY TO HEAR YOUR COMMENTS!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...