1.8.2016

Colosseum ja Forum Romanum

Yhtenä päivänä lomallamme vierailimme Colosseumissa. Colosseumin mittasuhteita on aluksi vaikea hahmottaa, siksi sitä kannattaakin ensiksi katsella kaukaa ja astua vasta sitten sisälle.


Colosseum on melkein 2000 vuotta vanha ja sen rakentaminen kesti noin 8 vuotta. Colosseum rakennettiin soikean muotoiseksi amfiteatteriksi, jotta teatterin jokaiselta paikalta olisi näkymä lavalle. Colosseumiin mahtui parhaimmillaan noin 70 000 katsojaa. Alhaalla, eli parhaan näkyvyyden paikoilla istui yläluokka, muut paikat olivat numeroimattomia.


Colosseumia on käytetty niin linnoituksena, härkätaisteluareenana sekä hautausmaana, mutta tunnetuin käyttötapa sille on tietenkin ollut gladiaattorinäytäntöjen tapahtumapaikkana. Näytökset olivat kansalaisille ilmaisia. Niitä ei ollut usein, mutta ne kestivät useita päiviä. Näytöksiä oli monenlaisia, suosituimmat olivat eläin- ja gladiaattoritaistelut. Etelästä tuotiin eksoottisia petoja taistelemaan toisiaan vastaan tai esimerkiksi leijona usutettiin gladiaattorin kimppuun. Kuolemaantuomitut vangit heitettiin eläinten raadeltaviksi. Myös barbaareita ja kokonaisia perheitä lapsineen surmattiin areenalla.

Gladiaattorit olivat usein tuomittuja rikollisia, orjia tai sotavankeja, mutta myös vapaita miehiä jotka omasta tahdostaan halusivat toimia ammatikseen gladiaattoreina. Gladiaattorit saivat voittaessaan kruunun, palmunoksia ja joskus rahaa. Useimmiten hävinnyt gladiaattori pääsi hengestään, ja myös ne gladiaattorit tapettiin jotka eivät osoittaneet tarpeeksi taistelutahtoa. Vaikka ylempi luokka katsoi gladiaattoreita kuin pohjasakkaa, näkivät tavalliset ihmiset heidät sankareina. Ylemmistön rouvilla - ja jopa keisarin vaimoilla - oli usein salasuhteita useiden gladiaattoreiden kanssa.Colosseumin vieressä on Forum Romanum, joka oli muinaisen Rooman poliittisen vallan keskus, ja jonka ympärille Rooman kaupunki rakentui. Siellä harjoitettiin politiikkaa, uskontoa ja ylläpidettiin taloutta. Alun perin tämä alue oli suo, joka kuivatettiin. Forum Romanum on nykypäivänä aika heikossa kunnossa, sillä siellä on ollut useita tulipaloja ja paavit ovat kautta aikojen ryöstäneet paikan rakennusmateriaaleja omiin suureellisiin rakennusprojekteihinsa.Colosseum oli kyllä todella mielenkiintoinen nähtävyys sen pitkän historiansa takia. Tuon ajan raadollisuutta ei nykyihminen voi enää ymmärtää, kun kuoleman näkeminen oli vain huvittelua. Colosseumilla järjestettyjen näytöksien tarkoitus oli osoittaa ylemmistön ja keisarin valtaa ja ylläpitää aristokratiaa. Vierasmaalaiset ihmiset (eli sitä aikaa barbaarit) olivat yleisön silmissä kuin eläimiä, joiden hengillä ei ollut mitään merkitystä. Tätä kaikkea on vaikea käsittää, mutta sitä en kiellä, etteikö Colosseum ja sen historia olisi mielestäni erittäin kiinnostavaa.

Yritin paikan päällä kovasti kuvitella miltä Colosseum on aikoinaan näyttänyt. Ainakin se on ollut pari kerrosta korkeampi, sillä sitä on vuosisatojen aikana romauttanut useat tulipalot, maanjäristykset ja kivivyörymät. Se jätettiin keskiajalla täysin heitteille, jolloin katolilainen kirkko ryösti siitä marmoria ja muita materiaaleja rakennusprojekteihinsa. Roomassa tosiaan näkyi niin keisarin, mutta varsinkin paavin valta, joka oli siihen aikaan jumalasta seuraava.

Jos et tyydy ihailemaan Colosseumia kaukaa, kannattaa liput ostaa etukäteen tältä sivustolta. Normaali lipun hinta on 12€, mutta alle 25-vuotiaat EU-kansalaiset saavat lippunsa 7,5 eurolla. Ihan senkin varalta, että lippujonot ovat paikan päällä aika uskomattomat varsinkin näin kesäaikaan, niin kannattaa säästää pari tuntia aikaansa ja ostaa lippu etukäteen. Lipulla pääset myös Forum Romanumille, ja lippu on voimassa 2 päivää.

5 kommenttia:

 1. Me käytiin kans kattoo Colosseumia ja Forum Romanumia viime vuonna, ihana fiilistellä reissua näiden blogikuvien kautta <3. Satuttiin kuun ensimmäisenä sunnuntaina menemään sinne ja päästiin yllätyksellisesti ilmaiseksi kumpaankin paikkaan, mentiin ensin lippujonoon Forumille/Palatinelle ja siitä vasta Colosseumille jonon ohi, kun meillä oli jo (ilmais)liput Forumilta saatuna. Ilmeisesti tämä kuun eka sunnuntai ilmaiseksi -käytäntö on edelleen voimassa, kun äsken tsekkasin netistä, eli vinkkinä jos joku on menossa käymään ja lukee tätä kommmenttiosiota :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiva :) Joo ihan totta, joka kuun eka sunnuntai on ilmainen! :) Oon kuullut että silloin ekoina sunnuntaina kesäisin on vaan yleensä ihan super järkyt jonot kun kuitenkin sinne turvatarkastukseen pitää jonottaa, mutta tosi siistiä että kuitenkin ilmaiseksi pääsee :)

   Poista
 2. Anonyymi1/8/16 21:24

  Paljon tietoa oot kirjottanut, mahtavaa :)

  VastaaPoista
 3. Ihania lomapostauksia! Ite tulin kans viime viikolla takasin Roomasta :) ihana kaupunki! Ihana blogi myös:)

  VastaaPoista

I'M HAPPY TO HEAR YOUR COMMENTS!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...