7.9.2016

Mielipide: Kauneusleikkaukset

Blogissani alkaa nyt Mielipide-postaussarja, jossa avaan omia ajatuksiani aiheista, jotka helposti jakavat mielipiteitä useaankin suuntaan. Toiveena tässä olisi aina se, että osallistuisitte keskusteluun kommenttiboksissa ja jakaisitte uuden kiinnostavan aiheen, mikäli sellainen putkahtaa mieleenne!


Pakko myöntää, että sana ’kauneusleikkaus’ ei heti ensimmäisenä herätä mussa mitään positiivisia ajatuksia. Valitettavasti omaa mielipidettäni kauneusleikkauksista värittävät lukuisat muistikuvat lehdissä nähdyistä epäonnistuneista ja luonnottomista leikkauksista. Kauneusleikkaus itsessäänhän on erittäin hieno keksintö, joka voi parantaa monen elämänlaatua. Tiedän ihmisen, joka on käynyt korjauttamassa painavat yläluomensa, jotka ovat vaikeuttaneet hänen näkökenttäänsä sekä ihmisen, joka on käynyt pienentämässä poveansa lukuisten vuosien selkä- ja niskasärkyjen vuoksi.


Kuitenkin se, missä suhtaudun kauneusleikkauksiin erittäin kielteisesti, on nuorten ihmisten pelkkiin esteettisiin syihin liittyvät kirurgiset toimenpiteet. Olen sitä mieltä, että alle 25-vuotiaalla ihmisellä ei ole mitään syytä käydä ”korjauttamassa itseään.” Otetaan esimerkiksi rintojen suurennusleikkaus a.k.a. silikonit. Se on aina niin hirveää, jos kuulee tai lukee jostain, että joku 19-vuotias on käynyt suurentamassa rintansa. Toivoisin kovasti, että kaikki nuoret tajuaisivat, että se oma kroppa kehittyy vielä aika pitkälle. Itselläni alkoi tulla niitä ”naisellisia muotoja” vasta aika myöhään, parikymppisenä. Leikkaukset maksavat paljon ja niihin liittyy aina riskejä. Lääkärin kanssa kannattaa myös keskustella mahdollisuudesta imettämiseen ja kapseloitumisen riskeistä. Leikkauksesta jää aina arpia ja jotain leikkauksen jälkeisiä komplikaatioita saattaa tulla. Leikkaus on myös aina lopullinen, sillä vaikka silikonit joskus otettaisiinkin pois, ei rinnoista tule ikinä samanlaisia kuin ennen.


Haluan alleviivata, etten todellakaan tuomitse rintaleikkauksia yleisesti. Oma kroppa on jokaisen oma asia. Olisi kuitenkin hyvä, että jokainen miettii omalla kohdallaan aina niitä todellisia syitä leikkauksen takana. Onko syyt vain esteettisiä, vai liittyykö syihin jokin jokapäiväistä elämää haittaava tekijä? Tehdäänkö leikkaus muita miellyttääkseen tai itsetuntoa parantaakseen?

Monille kauneusleikkauksen tarkoitus on tehdä itsestään "kauniimpi", "täydellisempi" tai "normaalimpi". Muistetaan, että me kaikki ollaan synnytty erilaisiksi ja tätä erilaisuutta olisi hyvä myös vaalia. Jokin asia mistä ei itse tykkää itsessään, voi toisen mielestä tehdä juuri viehättäväksi.
 
Toivon, että jokainen harkitsee aina pitkään ennen kauneusleikkauksiin menemistä. Soveltaisin tähän sitä 2 vuoden sääntöä, jota käytimme siskoni kanssa tatuoinnin ottamisessa. Meillä oli jo kauan tiedossa se teksti, tyyli ja jopa paikka mihin tatuoinnin halusimme. Päätimme harkita kahden vuoden ajan tatuointia, ja jos edelleen sen jälkeen ne haluaisimme, voisimme tatskat ottaa. Tuolla kyljessä ne ovat nyt komeilleet pari vuotta eikä kaduta pätkääkään, päinvastoin. :)


Tiedän, että kuulostan varmasti vanhanaikaiselta ja mummolta. Tämä on kuitenkin oma rehellinen mielipiteeni. Mielestäni kauneusleikkaus ei ole ratkaisu itsetunto-ongelmaan. Ellei hyväksy itseään sellaisena kuin on, löytää leikkauksen jälkeenkin taas jonkun uuden syyn uudelle ongelmalle. Kauneusleikkaukset on jokaisen oma valinta, mutta toivottavasti valinnan tekee aina itse aikuisena hyvistä syistä.
 
Mitä mieltä te olette? Oletteko te olleet kauneusleikkauksissa tai oletteko harkinneet mennä?

16 kommenttia:

 1. Sanon kehon muokkauksille Ei, jos ne ei ole lääketieteellisesti perusteltuja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat aina asia erikseen, se on ihan totta :) Kiitos kommentistasi!

   Poista
 2. Anonyymi7/9/16 18:09

  Kauniiden ja hyväkroppaisten ihmisten on helppo tuomita :) kaikki eivät ole syntyneet nykyajan vaatimuksien mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi8/9/16 15:01

   Selkeesti et ymmärtänyt jutun pointtia. Vilmahan korosti, ettei tuomitse niitä jotka tekevät. Tässähän korostuu perusteiden kyseenalaistaminen. Pitäisi oppia hyväksymään itsensä eikä miettimään minkäännäköisiä vaatimuksia. Sehän juuri kertoo siitä, että kun saavuttaa sen x vaatimuksen esim. isot tissit ni sit tulee taas seuraava ''vaatimus'' mieleen minkä pitäs muokata. Kai nyt jokainen tervejärkinen ihminen ymmärtää, että ei tollanen ajattelutapa ole tervettä. Hoida mielesi sen jälkeen vasta ruumiisi.

   Poista
  2. Musta tuntuu että kauneusleikkauksissa ravaa usein myös juuri kauniit ja hyväkroppaiset :D Anonyymi 15:01 ymmärsi täydellisesti tekstin pointin, kiitos! :)

   Poista
 3. Anonyymi7/9/16 18:14

  Täysin samaa mieltä:) tosi monet leikkaukset on so last season. Nythän naiset ottaa enemmän peppusuurennuksia kuin silikoneita:D mutta no kaikki tavallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Munkin mielestä! Haha, oon kuullut samaa. Mun mielestä toi menee jo niin äärettömyyksiin että huhhuh :D Kiitos kommentistasi!

   Poista
 4. Anonyymi7/9/16 18:42

  Moikka! Hyviä pointteja aiheesta! :) Haluaisin kuitenkin tuoda esiin vielä henkisen hyvinvoinnin kauneusleikkauksiin positiivisesti liittyen.

  Usein juurikin on ihan suvaittua pienennyttää rintoja tai muotoilla uudelleen joku synnynnäinen tai traumaattinen epämuodostuma, joka haittaa selkeästi päivittäisessä elämässä toimimista. Henkinen haitta ei tunnu kuitenkaan olevan niin hyväksyttävää kuin fyysinen: kenties, koska se ei ole niin konkreettinen, vaan "korvien välissä".


  Eräs tuttuni kävi laitattamassa itselleen silikonit parikymppisenä. Kyseessä oli pitkä harkinta ja pelko siitä, että pidetäänkö häntä pinnallisena leikkauksen vuoksi. Hänellä ei kuitenkaan ollut kasvuiässä sairastetun syömishäiriön vuoksi kehittynyt rintoja oikeastaan lainkaan teini-iässä. Tätä ei hänestä päälle päin arjessa huomannut, koska hän pukeutumisella osasi rinnattomuutensa piilottaa ja hän käytti extratopattuja liivejä. Vaikka rintakudoksen uupuminen ei sinänsä vaikuttanut fyysiseen terveyteen ja lapsia saadessaan hänellä olisi imetykseen mahdollisuus samalla tavalla kuin muillakin, hän voi kuitenkin todella huonosti ja itsetunto oli todella alhainen. Hän laihdutti vähän väliä, koska koki olevansa lihava, tämä ei kyllä ollut totta todellisuudessa missään nimessä. Ulkonäöstä kriiseilyn ajatellaan olevan naisille arkipäivää, mutta tässä tapauksessa henkilö tunsi välillä olevansa ikään kuin vankina väärässä kehossa.


  Rintojen hankkimisen jälkeen hänen painostaan kriiseily lakkasi seinään, koska hän koki kehonsa näyttävän tasapainoiselta: muotoja oli kuitenkin lantiossa, niin rinnat tasapainottivat kokonaisuutta. Oli hienoa huomata, kuinka henkilö alkoi leikkauksen jälkeen kulkea pää pystyssä ja ryhdikkäänä - ja selkeästi onnellisempana ja tyytyväisenä omaan itseensä. :) Rintojen olemattomuutta ja rinnattomuuden piilottelua ei tarvinnut enää miettiä 24/7, mikä on varmasti vapauttavaa.

  Itsellenikin suuririntaisten naisten leikkaukset olivat ns. hyväksyttävämpää js ymmärrettävämpää ennen tämän henkilön tapausta. Kyseenalaistin aina suurennusleikkaukset, implantit ja täyteaineet: ikään kuin olisi hyväksyttävämpää ottaa kehosta kudosta pois kuin laittaa ylimääräistä... Nykyään ajattelen, että kauneusleikkauksilla voidaan vaikuttaa todella voimakkaasti elämänlaatuun ja voi olla vaikea ulkopuolisen silmin edes nähdä, mistä syistä leikkauksia tehdään. Mutta olen kyllä täysin samaa mieltä kun kirjoitit, että harkintaa tulee aina käyttää ja riskit kartoittaa, sekä ymmärtää monien operaatioiden lopullisuus ja sen vaikutus ulkonäköön pitkällä tähtäimellä.

  Kiitos kirjoituksestasi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi8/9/16 15:11

   Hyvä kommentti! Haluisin vielä jatkaa vähän tässä keskustelua siitä kun mainitsit ystäväsi kärsineen syömishäiriöstä. Tulee mieleen, että tällasessa tapauksessa, vaikka korjausleikkaus vaikuttikin positiivisesti ystävääsi ja hänen mielialaansa, olisko kuitenkin leikkaukselta terapian myötä voitu välttyä? Niin kuin sanoitkin kyse oli hänen päänsä sisällä olevasta pahasta olosta, jota ei ulospäin huomaa. Usein stigmatisoidaan ihmisen terapiaan menemistä, vaikka kyseinen tieteenala perustuu juuri näihin epävarmuuksien ja pelkojen poistamiseen/hoitamiseen. Tuli mieleen, että tällaisissa tapauksissa voisi tietenkin olla hyvä puhua ammattilaisen kanssa, että voisiko siitä pahasta olosta päästä muulla tavalla eroon kuin leikkauksella.

   Poista
  2. Anonyymi8/9/16 15:47

   Täysin samaa mieltä anonyymin 15:11 kanssa. Ihan järkyttävää että joku voi ajatella, että oli hyvä asia, että hänen mielesterveysongelmista kärsinyt kaverinsa meni leikkaukseen, jolla vaaransi oman terveytensä.

   Poista
  3. Hei, kiitos kovasti kun kommentoit pitkästi ja kerroit ystäväsi tarinan! :) Hienoa kuulla, että hänen leikkauksensa oli onnistunut hyvin ja hän on ollut noin tyytyväinen. Hän varmasti osasi pohtia asiaa pitkään ja miettiä riskit ja mahdollisuudet. Hänen tapauksessaan leikkaus oli varmasti harkittu ja hänelle mieluinen päätös. Kuulostaa kyllä siltä, että ystäväsi on kokenut vaikeita aikoja itsensä kanssa, toivottavasti nämä ajat ovat hänen osaltaan ohitse!
   Kiitos kun jaoit tarinan, tämä antoi monille varmasti myös miettimisen aihetta :)<3

   Poista
 5. Anonyymi7/9/16 22:48

  Älä yritä tyrkyttää sun feministipaskaas. Jos itelläs ois itikanpuremat nii oisit ensimmäisenä jonossa Virossa niitä hakemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvin perustellusta ja asiallisesta kommentistasi! :)

   Poista
 6. Halusit kertoa mielipiteesi silikoneista vai kauneusleikkauksista yleensä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinkuin tekstin luettua ymmärtääkin, kerroin mielipiteeni kauneusleikkauksista, ja käytin esimerkkinä silikonileikkauksia :)

   Poista
 7. Oli mukava lukea näin asiallinen mielipide. :) Minun mielestäni omalle keholle saa tehdä mitä haluaa, kunhan on onnellinen. Mutta joskus kannattaisi miettiä voiko se ajatus kummuta jostain traumasta vaikka esim. koulukiusaamisesta. Jos menee leikkauksiin ja sen jälkeen tajuaa sen halun olleenkin henkisestä ongelmasta johtuva, on jo liian myöhäistä ja voi tajuta tehneensä virheen. Mutta toisaalta kunhan itse on onnellinen ja mielestäni maltillisesti tehdyt leikkaukset voivat jopa todella kaunistaa. :) Voihan joskus leikkaukseen meno johtua vaan yksinkertaisesti kauneusihanteesta ja se ei ole väärin , kannattaa vain ottaa selville mihin on ryhtymässä. Tiedän henkilön jolla oli epäsymmetriset rinnat ja siksi hän leikkautti ne, juuri maltillisesti ja omaan kehoon sopien. Oli kiva nähdä hänen voivan niin hyvin omassa kehossa. :)

  VastaaPoista

I'M HAPPY TO HEAR YOUR COMMENTS!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...