30.9.2016

Mielipide: Kuolemanrangaistus

Heippa kaikille, taas mielipide-postauksen vuoro. Mielipide-sarjan postaukset löydätte blogistani tägillä mielipide. Idea tässä postaussarjassa on käsitellä aiheita, jotka jakavat monesti mielipiteitä. Toivoisin aina, että osallistuisitte myös keskusteluun ja jakaisitte omia kommenttejanne sekä toiveitanne seuraavaan aiheeseen.Tällä kertaa aiheena on kuolemanrangaistukset. Kuolemanrangaistus on siis nimensä mukaisesti rikoksesta tuomitun rangaistus kuolemaan. Historiassa kuolemantuomiota on käytetty miltein kaikissa maissa rangaistuksena vakavimmista rikoksista, eli murhasta tai petoksesta. Menetelmiä on ollut monia: kivitys, hirttäminen, mestaus, ampuminen, ristiinnaulitseminen, sähkötuoli, myrkkyruiskeet ja kaasukammio.(lähde) Nykyaikaisista kuolemanrangaistusmenetelmistä lääkkeellinen menettelytapa on yleisin. Kiinassa teloitetaan eniten ihmisiä maailmassa, sen jälkeen Saudi-Arabiassa, Iranissa ja Pakistanissa. Yhdysvalloissa liittovaltiot ovat päättäneet kuolemantuomion laillisuudesta, ja se on käytössä 31:ssa valtiossa.(lähde) Suomi on poistanut kuolemanrangaistuksen käytön vuonna 1972, ja nykyisin se on perustuslaimme vastainen rangaistusmenettely.

Ihmisten mielipiteet kuolemantuomioista ovat olleet vaihtelevia niin eri aikakausilla kuin maittain. Vielä 1700-luvulla kuolemanrangaistukset olivat yleinen sanktiomenetelmä esimerkiksi varkaille, eikä sitä pidetty ihmisoikeudellisesti vääränä. Vuonna 2013 tehdyn kyselyn mukaan Yhdysvalloissa 60% kansalaisista kannatti kuolemanrangaistusta.(lähde) Suomessa vuonna 2011 tehdyn tutkimuksen mukaan 19% hyväksyi kuolenrangaistuksen ja 29% hyväksyi sen joissakin tilanteissa. Nuoret (25-49vuotiaat) olivat kannattavampia ja vanhempi sukupolvi (60-74 -vuotiaat) olivat kriittisimpiä. Tulokset jakautuivat suuresti myös puoluettain, esimerkiksi Perussuomalaisten kannattajista suurin osa kannatti kuolemanrangaistusta.(lähde)

Kuolemanrangaistus on peruuttamaton rangaistusmenetelmä. Se loukkaa ihmisoikeuksia, sillä yksi perustavanlaatuisista ihmisoikeuksistamme on oikeus elää. Itse siis vastustan kuolemanrangaistusta rangaistustapana kaikissa rikoksissa. Tässä ovat syyt, miksi.

- Kuolemanrangaistus on kuin julma, harkittu murha. Se loukkaa oikeutta elämään, mikä on jokaisen perusoikeus.
- Se on äärimmäisen peruuttamaton, ja siihen saatetaan tuomiota syyttömiä. Uusien tieteellisten menetelmien mukaan ollaan pystytty selvittämään, että kuolemantuomiot ovat usein olleet sattumanvaraisia ja kohdistuneet tiettyihin rotuihin ja säätyluokkiin syrjivästi.
- Ihmismieli on erehtyväinen. Vaikka meidän täytyy uskoa, että oikeuslaitos tekee aina parhaansa tuomioissaan, ei se aina tapahdu. Esimerkkinä Jenkeissä Cameron Willingham, joka tuomittiin vuonna 2004 tuhopoltosta, joka myöhempien tutkimusten perusteella oli lähtenyt sähköviasta. (HS huhtikuu 2012) 
- Kuolemantuomio edustaa sellaista alkukantaista silmä silmästä -ajattelutapaa, jota en vaan itse voi hyväksyä. Oikeuslaitoksen ei ikinä tulisi "alentua" rikollisen tasolle.

Miksi tapamme ihmisiä, jotka tappavat ihmisiä, osoittaaksemme, että ihmisten tappaminen on väärin?

Ymmärrän mistä se ajattelutapa lähtee, jossa on ok tehdä sama sille, joka on tehnyt sen toiselle. Raa'at rikokset ovat sellaisia, mitä normaali ihmismieli ei pysty ymmärtämään. Julmuudet aiheuttavat meissä vihaa ja toivoa siitä, että jotain vähintään yhtä pahaa tapahtuu rikoksentekijälle. Monet ovat kuitenkin sitä mieltä, että kuolema saattaa myös olla "liian helppo tie ulos". Monelle rikoksentekijälle elinikäinen vankeus saattaa olla jopa pahempaa kuin kuolema.

Kuolemanrangaistuksen ei ole pystytty osoittamaan vähentävän rikollisuutta tai nostamaan luottamusta oikeuslaitosta tai valtiota kohtaan. Olen kyllä sitä mieltä, että tietyissä rikoksissa vankeusrangaistuksia tulisi koventaa. Onhan se välillä uskomatonta, millaisia tuomioita vakavien rikoksien tekijät saavat Suomessa. Muutos tulisi kuitenkin lähteä ensijaisesti lainvalmistelutasolta, sillä Suomessa kokonaista tuomio-vastuuta ei voida laittaa pelkästään tuomarin harteille.

Mitä te olette mieltä? Laittakaa kommentteja!!

17 kommenttia:

 1. Tosi hyvä postaus!:) en oikeen ymmärrä miten tää aihe edes voi aiheuttaa eri kantoja kun mun mielestä kuolemantuomioita ei voi muuta ku vastustaa. Mut meitähän on moneen junaan. Onneks suomessa ei ole tätä käytössä!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :) Totta, mä oon myös iloinen ettei tätä käytäntöä löydy Suomesta :)

   Poista
 2. Suomessa on liian pienet rangaistukset esim. Raiskauksista ja mä oon sitä mieltä et munat irti jos niin tekee. Kuolemanrangaistus taas ei oikeen mielestäni toimi koska ihminen ei opi mitään se pääsee vaan pois... epistä että talous juttuihin olevat rikolliset saa hirveet tuomiot mutta raiskaajat ei. Haluisin että kirjoitat huumeista ja maahanmuutosta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä ihan totta, että sitä usein ihmettelee miten toiselle ihmiselle niin järkyttävän teon tehneelle voidaan antaa niin pieniä tuomioita. Kiitos paljon kommentistasi ja toiveistasi, maahanmuuttoa taisinkin jossain kirjoituksessa vähän sivuta mutta huumeista voisi kyllä kirjoittaa. :)

   Poista
 3. nää on parhaita, lisää näitä! 😘❤️

  VastaaPoista
 4. Itse kuulun kuolemantuomion kannattajiin. Miksi joku ihminen joka on vienyt toisen oikeuden elää ansaitsisi ite elää? Suomessa tuomiot ei ole tarpeeksi pelottavia että ihmiset ei uskaltais tehä rikoksia! Rangaistuksen tulee olla myös pelote.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rangaistuksen pelotevaikutus on huomattu olevan hyvin pieni jos vaikka katsotaan jenkkien tuomioiden mittoja ja kuinka paljon uusio rikoksia tehdään sen jälkeen. Eli pelote ei toimi ja pitkien tuomioiden seuraus on valtava kuormitus maan taloudella kun jokainen rikollinen pitää ruokkia yms. Ongelmana ajattelutavallasi kuolemantuomiosta on se että muten voit olla 100% varma että tuomittu on syyllinen rikokseen joka kerta? Kannattaa vilkasta jenkkien tilastoja kuolemaantuomituista (ja tapetuista) syyttömistö ihmisistä. Sitten kannattaa miettiä että mitä jos niin kävisi itsellesi. Varmasti alkaa mieli muuttumaan että onko se kuolemanrangaistus se paras keino..

   Poista
  2. Hei, kiitos molemmille kommenteistanne! :) nämä ovat hankalia aiheita ja varmasti löytyy mielipiteitä suuntaan jos toiseenkin! :)
   Niinkuin varmaan tekstistänikin näkyi, olen anonyymi 20:20 kommentin kannalla. Kuolema on niin lopullinen, eikä valtion tulisi alentua rikoksen tekijän tasolle ikinä missään tilanteessa.

   Poista
 5. Todella hyvä kirjoitus! Olen ehdottomasti samaa mieltä kanssasi varsinkin siitä, että ihmismieli todella on erehtyväinen. Näinhän on valitettavasti käynyt useasti, että kuolemanrangaistukseen tuomittu henkilö on myöhemmin todettu syyttömäksi... Tämä ei ole varmaankaan tuomitun omaisista tuntunut kovin mukavalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kommentistasi :) Olet ihan oikeassa, näissä asioissa pitää miettiä myös mahdollisesti syyttömänä tuomitun perhettä.

   Poista
 6. Mahtava postaus. Lisää näitä!👍🏼

  VastaaPoista
 7. Kuoleman rangaistus niille joille se kuuluu. Nykyään rikoksia tutkitaan tosi tarkkaan ja kaikki dna-analyysi koneet on tarkkoja. Tosin ei varmaan Suomessa. Täälläkin on monta rikollista vapaalla ja lomilla, jotka on tappanut ihmisiä ja näin tekevät lomillaanki ym, mutta aina hyö pääsee kuitenkin vapauteen jokaisen murhan jälkeenkin, koska suomen oikeuslaitos on pyllystä. Veronkiertäjät ym, kyllä saa kovia tuomioita, hyvä ettei jopa sitä suomen lain vastaista kuoleman rangaistusta. Kyllä on vähän uusiks mietittävää tässä maassa. Ois edes oikea elinkautinen niin olisin sen kannalla enemmän, mutta ei. Rikolliset vain hotelliin lusimaa ja opiskelemaan verorahoilla. Ja uusiks vaa rikokset heti, kun pääset lomille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon kuitenkin sitä mieltä, että ihmismieli on erehtyväinen, ihmisethän niitä dna-kokeitakin tekevät :) Se on ihan totta, että tuota loma-kulttuuria on kyllä vaikea ymmärtää, että mistäköhän siihenkin on lähdetty. Kiitos kommentistasi! :)

   Poista
 8. Minä kannatan kuolemanrangaistusta tietyissä tilanteissa. Serkkuni pahoinpideltiin kuoliaaksi viime viikolla. Toivonko minä samaa kohtaloa tekijöille, kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon niin pahoillani ja otan osaa.. :( <3

   Poista

I'M HAPPY TO HEAR YOUR COMMENTS!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...