10.2.2017

Mielipide: Sirpa Selänne ja naisen paikka


"Naisen on pakko jäädä kotiin hoitamaan lapsia!"

"Siinä vaiheessa, kun lähdetään perustamaan perhettä, on idioottimaista olettaa, että tasapaino miehen ja naisen välillä kotitöissä säilyisi. Se ei ole missään olosuhteissa mahdollista."

"Mun mielestä lapset tarvitsee äidin, joka on oikeasti kotona. Äiti on lapsille kaikista tärkein."

"Ja sitten naiset haluavat tasa-arvoa! Ne haluavat olla kuin miehet. Olkaa sitten kuten miehet, älkää tehkö lapsia!"


Voi Selänteen Sirpukka minkä teit ja minkä kohun saitkaan aikaiseksi :D Kyllä, toisaalta mielestäni on ihan naurettavaa miksi meitä kiinnostaa mitä jääkiekkoilijan kotivaimo on tällaisista asioista mieltä, mutta onhan tämä mielenkiintoinen aihe.

Mitä nyt jotain Facebook-kommentointia olen seurannut, eniten tuohtumista on näyttänyt aiheuttavan se, että Sirpa on ehkä hieman eriarvoisessa tilanteessa verratten, noh, noin 99% suomalaisiin äiteihin. Teemun paksun lompakon takaa on helppo huudella ja niin pois päin. Onhan se toki niin, että Sirpan 20-vuotisen kotiäiti-uran jälkeen kuva tavallisen suomalaisen perheen arjesta on hieman vääristynyt. Kaikki naiset eivät ole itsekkäitä ja kylmiä bisnes-haita vaan oikeasti haluaisivat olla vuosia kotona mutta perheen taloudellinen tilanne ei anna sille mahdollisuutta. 

On myös naisia, jotka eivät pidä koti-äitiyttä toivottuna tilanteena. Ei, vaikka se käytännössä taloudellisesti olisi mahdollista. Monet naiset ovat erittäin kykeneviä hoitamaan sekä perheen että uransa, vaikka se varmasti usein todella raskasta onkin. Useat naiset kokevat työelämän toivottuna vaihteluna perhe-elämälle, ja joko yksin taikka miehen (eli sen toisen, täysin tasapuolisen vanhemman) avulla tekevät sen mahdolliseksi. Se ei tee kenestäkään naisesta millään tasolla huonoa äitiä, jos hän taloudellisesti taikka vain omaan uraansa tai hyvinvointiinsa liittyvistä syistä valitsee työelämän - ihan niinkuin se ei tee miehestäkään.

Se, mikä minua ehkä eniten ärsytti kyseisissä kommenteissa on miesten jättämisen täysin tämän asian ulkopuolelle. Mies, isä, on ihan yhtä tasa-arvoinen vanhempi kuin äiti. Myös miehet saavat lapsia. Myös isä on lapsille tärkeä. Mies ei ole vaan lompakko, jolla rahoitetaan perhe-elämä. On monia miehiä, jotka haaveilevat koti-isiydestä ja jotka jäisivät mielellään kotiin. Olin tänään aamulla hammashoitolassa, jonka samassa yhteydessä oli neuvola ja lasten puheterapia. Odotushuoneessa oli n. 6 lasta ja heidän vanhempansa. Nämä kaikki lapset olivat tulleet sinne isiensä kanssa.

Mitä te olette tästä kaikesta mieltä?? Kommentteja ja mielipiteitä, haluan kuulla teistä! :)

Mutta miksi minä lapsettomana naimattomana nuorena naisena näppäimistö sauhuten kirjoitan tästä aiheesta?? :D Ehkä olen helposti kiihtyvä tasa-arvo-isti tai sitten olen vain sairauslomalla ja puran tähän tylsyyttäni.. Mene ja tiedä. 

22 kommenttia:

 1. Loistava kirjoitus. Mä näin myös ihan punaista kun katsoin tota jaksoa.. Miten kukaan 2010-luvulla voi ajatella noin?!?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) sitä mäkin vähän mietin :D

   Poista
 2. Minua taas ärsyttää kun nämä Sirpan muutamat heitot parin viinilasillisen jälkeen otettiin niin kauhean vakavasti. En usko että jaksossa näytettiin koko keskustelua ja varmasti leikattiin suuri osa. Tuskimpa Sirpakaan on sitä mieltä etteikö isä olisi lapsille yhtä tärkeä. Eikä tietenkään tuossa 2minuutissa kaikkia pointtejaan kertonut! Ihmisiltä kyllä puuttuu järjen käyttö välillä... Tottahan se on ettei vauvavuosina (joita 4 lapsiseen mahtuu aika monta) monillakaan jää aikaa uran urtamiselle. Ja se useimmiten sattuu olemaan se äiti joka esim. imettää....Ihanaa että joillakin taloudellinen tilanne sallii monen vuoden kotivanhemmuuden!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tokihan jaksoa leikeltiin eikä koko keskustelua näytetty, mutta faktahan on, että kyllä nuo asiat Sirpa jaksossa sanoi :) Mielestäni kohun syntyminen oli ihan ymmärrettävää.

   Poista
 3. Vilma ❤ oot paras!!

  VastaaPoista
 4. Aika ajattelemattomia kommentteja Sirpa päästi suustaan.

  Ehkä sitten jäisin kotiin jos asunto olisi miljoonien arvoinen ja rahaa kuin roskaa.. mutta en ole rikas ja haluan itse kouluttautua ja nousta työelämässä ylöspäin.

  VastaaPoista
 5. Sipu oli tainnu juoda muutaman viinilasin liikaa ja olla muutaman vuosikymmenen liika pelkkien lätkävaimojen kanssa... Tärkeä aihe ja hyvä kun nostit esiin.

  VastaaPoista
 6. Pakko myöntää että oon kyllä tämän henkilön elämästä aika kateellinen :D kuka nyt ei haluaisi miestä joka tienaa miljoonia vuodessa.. Siinäpä sitten on kotona! :D

  VastaaPoista
 7. Täysin asiaa! Joillakin ei ole muuta vaihtoehtoa kuin mennä töihin mikäli miehen rahatilanne ei ole tarpeeksi elättämään esimerkiksi monilapsista perhettä. Ja millään tavalla ei ole äidin/naisen velvollisuus vain koska S. Selänne sanoo niin, tai oma mies.
  On ihmisiä jotka valitsee kotiäitiyden ja hyvä niin jos sitä haluaa. Mutta meillä muilla naisilla on yhtälailla oikeus päättää ja valita mennä töihin. Ja uskon että lapsien hoito onnistuu vallan mainiosti vaikka molemmat vanhemmat olisi töissä, niinhän se on monessa perheessä tähän päivään saakka toiminut. Ja en oikein ymmärrä mitä pahaa siinä on että laittaa lapset päivähoitoon kun he ovat siinä iässä: sielä oppii tärkeitä sosiaalisia taitoja, leikkejä, pääsee olemaan ikätovereidensa kanssa ja myöhemmin eskarissa jopa vähän laskemista ja lukemista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin, kaikki saavat valita itselleen oikean ratkaisun. Kukaan ei ole sanomaan missä naisen tai miehen paikka on. Kiitos hyvästä kommentistasi! :)

   Poista
 8. Ihana teksti! Mä en kanssa ymmärrä miten ihmeessä joku voi aatella miten nainen EI vois käydä samalla töissä ja samalla olla perheenäiti?! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) oon täysin samaa mieltä :D

   Poista
 9. Se mikä minut teki kaikista surullisimmaksi, oli tämä Sirpan tapa määritellä itsensä ainoastaan toisten kautta. Hän oli "Teemun vaimo" tai lastensa äiti mutta missä oli itse Sirpa. Jos elämä perustuu toisten miellyttämiseen niin aika heikoilla on. Näin sanoo jo mummi-iässä oleva lapsensa kunnollisiksi ihaniksi ihmisiksi kasvattanut työssä käyvä itsellinen mutta läheisistään huolta aina pitänyt nainen.

  VastaaPoista
 10. Minut on kasvatettu kotona ja hyvää hoitoa sain, mutta niin sai myös paras kaverini, joka taas vietti päivänsä päiväkodissa. Meistä kasvoi tasapainoisia ihmisiä, ainoalla erotuksella, että minä valitsin lasten ja nuorten kanssa työskentelyn, ystäväni kaupallisen alan. Taustalla saattaa olla vaikutusta asiaan, mutta sehän on vain positiivinen asia, että on ihmisiä joka lähtöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ihan totta, on hienoa että meitä on moneen junaan! :)

   Poista
 11. Ihmetytti kyllä Sirpan kommentit mut eniten mikä mua ärsytti oli se ku Teemu puolusteli, et kyllä isätki voi jäädä kotiin ja on niitä koti-isejä, niin Sirpa lyttäs sen täysin. Huoh.

  -Miia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nojoo!! Ja se tapa millä se lyttäs sen: "kyllä äiti on aina tärkein!" Voi luoja.... :D

   Poista

I'M HAPPY TO HEAR YOUR COMMENTS!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...