28.2.2017

Let's talk about money!

Viime postaukseen tuli postausehdotus rahankäytöstäni ja säästämisestä.

Mut tuntevat ihmiset pitävät mua säästeliäänä, tai no, ehkä jotkut ihan pihinä. :D Myönnän kyllä olevani todella tarkka rahan kanssa, mutta olen kyllä rauhottunut opiskeluajoista enkä pihistele mistään hulluuksista. Opiskeluaikana vanhemmilla käydessäni muistan pakanneeni sieltä mukaan parit leivät, shampoopullon ja muutaman vessapaperirullan.

Olen kuitenkin edelleen todella tarkka ja rakastan budjetointia. Olen aika tietoinen siitä, mitkä menoni suunnilleen kuukaudessa ovat. Mulle on myös tärkeää se, että saan tietyn summan rahaa säästöön palkastani.


Mua ärsyttää suunnattomasti se, jos joudun maksamaan jostain "turhasta". Esim. jos unohdan  bussikorttini kotiin ja joudun maksamaan lipun erikseen käteisellä. Yritän todella paljon välttää kaikkia turhia kuluja, ja mietinkin usein tulevan viikon ja kuukauden menot etukäteen, jotta osaan varautua niihin.

Oon huomannut viime vuosina sen, että edullinen vaihtoehto on yleensä myös ekologinen. Esimerkiksi se, että miltein aina käytän kaupassa kangaskassia, on sekä ilmainen että ekologinen vaihtoehto muovipussin sijaan. Käytän julkisia liikennevälineitä - koska se on ympäristöystävällisempää sekä edullista. Ostan mielelläni käytettyä ja myyn tai lahjoitan vanhat tavarani ja vaatteeni - saan niistä muutaman euron takaisin ja tuen kierrätystä.

Mulle on muutaman kerran tullut blogiini kommenttia siitä, että miten mulla on "varaa tähän kaikkeen". En oikein tiedä mitä tällä 'kaikella' tarkoitetaan, mutta voin sen kertoa, että mulla on ihan tavallinen elämäntyyli. Vastaus tähän kysymykseen on kuitenkin yksinkertaisesti tämä: tekemällä töitä ja säästämällä itselleni tärkeisiin asioihin ja nipistämällä sitten niistä ei-niin-tärkeistä. Jokaisen täytyy miettiä, mihin haluaa rahansa käyttää. Joku haluaa käyttää sen vaatteisiin, toinen kokemuksiin, kolmas hyvään ruokaan ja neljäs vaikkapa koiraansa.Omat säästövinkkini:
 • Budjetoi. Jos sinulla on sellainen tilanne, että tiedät suunnilleen kuinka paljon rahaa saat kuukaudessa, on budjetointi helppoa. Listaa tulosi ja alle menosi (vuokra, laskut, pakolliset menot jne..) ja siitä voit tehdä arvion kuinka paljon kuukaudessa sinulle jää käteen.
 • Onhan sinulla jo säästötili käyttötilisi lisäksi? Säästötilille on helppo säännöllisesti siirtää rahaa. Omaksu sellainen ajattelumalli, että säästötiliin ei kajota kuin isoja laskuja maksettaessa. Säästötili on myös turvallinen, koska käyttötilillä ei kannata muutenkaan säilyttää suuria summia rahaa.
 • Ota joku tietty säästötavoite kuukaudessa, jos olet sellaisessa asemassa, että sinun on mahdollista säästää joka kuukausi tietty osa tuloistasi (esim palkastasi ja tuistasi). Voit esimerkiksi päättää, että 20% tai 50€ tuloista on jäätävä joka kuukausi säästöön, ja pitäydy tässä päätöksessä.
 • Älä sorru pikavippeihin tai lainoihin. Yritä elää mahdollisimman pitkälle omalla varallisuudellasi.
 • Osta harvemmin ja käytettynä - anna kirppikselle mahdollisuus!
 • Tee ruokaa kotona. Ravintolaruoka on usein valitettavasti moninkertaisesti kotiruokaa kalliimpaa.
 • Kilpailuta sähkö-, vakuutus-, kaasu- ym sopimukset. Älä ota sitä ensimmäistä vakuutusta, johon törmäät googletellessasi.
 • Karsi turhista kuluista. Monilla on sellaisia kuluja, joita ilman he voisivat ihan hyvin elää. Älä maksa turhista lehtitilauksista, salijäsenyydestä mitä et käytä ja bussikortista jos kävelet joka päivä.
 • Myös kavereiden kanssa tekemisessä voi tehdä edullisia valintoja. Jos teette kavereiden kanssa ruokaa kotona sen sijaan, että menette ulos syömään, säästätte todella pitkän pennin. Esimerkki: 6 kaveria + viinipullo + ruoka  = n. 40 euroa. 6 kaveria + ravintolaillallinen (n. 25 € per hlö) = 150 euroa. Elokuvissa käyminenhän on nykyään todella kallista, usein leffalippu maksaa n. 11-13 euroa. Ison säästön saatte, jos katsotte vuokratun elokuvan jonkun luona. Vaikka mä tykkään käydä kavereiden kanssa syömässä ja leffassa, on niissä tyttöjen koti-illoissa vaan se paras tunnelma.
 • Viimeiseksi: Suunnittele selkeästi mihin säästät. Ja kun päätät mihin sijoitat, älä pode huonoa omatuntoa kun laitat siihen rahaa. Esimerkiksi jos säästät ulkomaanmatkaan, voit hyvillä mielin klikkailla haaveilemasi lennot ostoskoriin.

Omat säästötavoitteeni koskevat tulevaisuuden asumishaaveita ja säästämistä ns. pahan päivän varalle. Matkusteluun ja kokemuksiin tuhlaan mielelläni. Kalliista uusista vaatteista ja ravintolakäynneistä pihistelen.


Mikä on teidän suhtautuminen rahaan?
Oletteko kovin säästeliäitä vai rennompia rahan kulutuksen suhteen?

12 kommenttia:

 1. Et sä vaikuta yhtään pihiltä! Vaan ihan säästeliäältä ja fiksulta :)

  VastaaPoista
 2. Pitäis ottaa kyllä mallia susta! Mun rahankäyttö on hyvin huoletonta ja yleensä pari päivää ennen palkkaa oon täysin rahaton, etenkin ulkomailla asuessa kun haluaa tehdä, nähdä ja kokea. Ja syödä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei :D Ulkomailla raha ja budjetti vaan vähän unohtuu. Toisaalta ne kokemukset ovat niin tärkeitä ja jos niitä ei siellä tee, ne jäävät harmittamaan.

   Poista
 3. Anonyymi1/3/17 08:57

  Hyviä säästövinkkejä :) varsinkin kavereiden kanssa tulee tuhlattua niin paljon rahaa. Täytyy ehdottaa koti-iltaa seuraavaksi! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Kannattaa, niissä on aina ihana tunnelma. :)

   Poista
 4. Anonyymi1/3/17 14:17

  Just. Postaus rahankäytöstä etkä ees kertonu sun palkkaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi1/3/17 15:45

   Palkkaa??? Miksi pitäis kertoa?

   Poista
  2. Anonyymi1/3/17 21:36

   Haha :D Mitenköhän Vilman palkka vaikuttaa säästövinkkeihin? Jokainen säästää niin paljon kuin voi :)

   Poista
  3. En jotenkaan ajattelut edes, että mun palkka olisi liittynyt tähän. Mutta niinkuin tuossa yllä hyvin sanottiin, jokainen säästää niin paljon kuin voi. :)

   Poista
  4. Anonyymi3/3/17 21:03

   Mitä hittoa?? Miks ihmeessä Vilman pitäisi kertoa oma palkkansa, miten se kuuluu lukijoille? :D Kukaan ei tee mitään sillä tiedolla. Ihmisten uteliaisuudella ja kateudella ei kyllä löydy aina rajoja.

   Poista
 5. Vilma: mitä teet työksesi?

  VastaaPoista

I'M HAPPY TO HEAR YOUR COMMENTS!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...