14.3.2017

Kampin pahoinpitelytapaus #äläkiusaa


Olette varmaan viikonlopun ja nyt alkuviikon aikana törmänneet netissä kiertäneeseen videoon, jossa nuorta tyttöä kiusataan Helsingissä Kampin ostoskeskuksessa ja kiusaaminen yltyy jopa pahoinpitelyyn muiden nuorten katsellessa vieressä. En aio pistää tätä videota blogiini, mutta löydätte sen varmasti helposti, jos joku haluaa sen vielä katsoa. Tässä kuitenkin juttua aiheesta.

Mulla tuli tuosta videosta ja koko keissistä ihan oikeasti huono olo. Tyttöä kyykytetään, pakotetaan polvistumaan, revitään hiuksista ja heitetään maahan. Homma kestää aika pitkään, ennen kuin sivullinen, vähän vanhempi henkilö, puuttuu tilanteeseen. Koko videon ajan mietin, että miten tämä touhu saa jatkua näin pitkään.

En mene tässä kirjoituksessa nyt itse tekijän toimintaan sen tarkemmin, sillä niin tekijä kuin uhrikin ovat vasta 13-vuotiaita. (!) Se on kuitenkin pakko sanoa, että onhan tuollainen toiminta - niin tekijän kuin vieressä kannustajien osalta - ihan sairasta. Kiusaamista pahimmillaan: yhtä kyykytetään ja muut hurraavat. Tämä videoitu tapaus on vain yksi esimerkki niistä monista, mitä monet kiusatut saavat kokea päivittäin.

Kiusaaminen käsitellään esimerkiksi kouluissa usein vain "kahden nuoren välikohtauksena". Kiusaaminen ei ole riitelyä, vaan se on yhteen henkilöön kohdistuvaa törkeää kohtelua. Se, että toinen yrittää lähteä tilanteesta pois, mutta häntä esimerkiksi kyykytetään, haukutaan, revitään ja lyödään ei ole välikohtaus, vaan se on pahoinpitely. Muistan kun kuulin yläasteellani tapauksen, jossa kaksi poikaa olivat hakanneet yhtä vuoden nuorempaa poikaa. Koulussa asia haluttiin selvittää kädenpuristuksella. Miksi kiusaaja pitäisi pelastaa vastuustaan lain rikkomisesta?

Tämä video herätti tunteita siinäkin mielessä, että jotain tällaista voi tapahtua julkisella paikalla ilman, että siihen puututaan tai sitten puututaan - mutta vasta liian myöhässä. Asun itse Helsingin keskustassa ja näen päivittäin nuorisoporukoita hengailemassa. Usein sitä kävelee napit korvilla miettien omia juttujaan ja aloinkin ajatella, että kuinkahan monesta kiusaustapauksesta olen kävellyt ohi huomaamattani. Tämä video ja tapaus sai ainakin mut muistuttamaan itseäni olemaan vähän valppaampi ja oikeasti seurailemaan ympäristöä vähän tarkemmin. Videolla näkyvän naisen väliintulo mahdollisesti esti jotain paljon pahempaa tapahtumasta.

Toivottavasti tekin pidätte jatkossa silmät auki. Pelkällä parilla sanalla voi muuttaa tilanteen kulun.

Mitä ajatuksia tää tapaus teissä herätti?


PS. Videon tyttöä kohtaan, eli 13-vuotiasta kiusaaja-tyttöä, on osoitettu somessa jo valtavasti vihaa ja uhkailuja. Väkivaltaa vastustavilta aikuisilta tämä on mielestäni aika kummaa käytöstä. Pidetään kommentointi puhtaana henkilökohtaisuuksista ja törkeyksistä, eikö vain :)

21 kommenttia:

 1. oli kyllä surullinen tapaus koko juttu :( tuli niin paha mieli toisen puolesta.

  VastaaPoista
 2. Mua kiinnostais tietää miten tähän tilanteeseen päädyttiin?? ihan ilmanko syytä alettiin uhkailla ja kiusata. tunsiko nää tytöt toisensa ennen tätä?

  VastaaPoista
 3. jaa mennä väliin vai? mitäs siinä voisi sitten tapahtua jos menisi vaikka puukkotappelun tai joukkotappelun väliin pienenä naisena huitomaan? mun mielestä on ihan turha leikkiä mitään sankaria jos itelleen voi käydä pahasti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi jestas ei nyt sitä varmaan tässä tarkotettukaan 😂😂

   Poista
  2. En sitä kehottanutkaan. :) Tottakai kannattaa miettiä ensisijaisesti omaa turvallisuuttaan.

   Poista
 4. Mua raivostuttaa kanssa tuo, että koulukiusaamiset painetaan liian usein villasella "riitelynä" ja yritetään selvittää kouluissa. Koulut toivovat, että poliiseja eikä edes vanhempia oteta mukaan selvittelyyn. Monesti on just kuullu näistä tapauksista missä toinen on lyönyt ja potkinut toista ja sitten vähätellen pistetään nuoret istumaan saman pöydän ääreen ja pistetään kättä päälle. Varsinkin poikien tapauksia aliarvioidaan ihan täysin, "pojat ne nyt vaan vähän nahistelee". Voi #¤&/%!
  Jos saan joskus lapsia niin todellakin vastaavasta tapauksesta lähtee heti rikosilmoitus eteenpäin. Opettajien vähättely ja lässytys ei kelpaa. Hyvä kirjoitus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näinhän se on. :/ Todella surullista! Juuri tämä olikin kirjoitukseni pointti, että nuoret tekevät kiusaamisen varjolla asioita, joita yhteiskunta on määritellyt laittomaksi.

   Poista
 5. Mua kanssa niin suututti toi tapaus!! >:(

  VastaaPoista
 6. Katoin videon ja seurasin kommentteja somessa pari päivää. Toi koko juttu on ihan järkyttävä mutta valitettavan yleistä. Yhtä surullista mun mielestä on, että tummahiuksista tyttöä vihataan hänen väkivaltaisen käyttäytymisen takia jne. ja samalla aikuiset ihmiset (myös muun ikäiset) kirjottelee netissä et kävin hakkaa/raiskaa/kouluttaa tyttöö jos tulis vastaan. Eli vastais tohon samalla huonolla käytöksellä takas.

  Ja monesti syyt ei oo välttämättä noissa nuorissa, vaan lähtee vanhemmista ja kotioloista, niin ton tytön isähän puolusteli omaa tytärtään. Not good.

  Kolahti kyl lujaa muhun tuo tapaus ku kaikkia ei vaan voi auttaa tai et ite ei voi vaikuttaa mitenkään. Opiskelen sosionomiks ja haluisin työskennellä lastensuojelussa, mielenterveys-ja päihdepuolella et ehkä mä sit pääsen johonki vaikuttamaan ja auttamaan kun oon ammattilainen.

  -Miia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin saman, siis käsittämätöntä kaksinaismoralismia. Tuo tekijäkin oli VAIN 13-vuotias. Miten kukaan aikuinen ihminen kehtaa puhua noin lapsesta?

   Ihanaa, että oot noin upealla alalla. Oon varma, että susta tulee olemaan vielä super paljon apua monelle nuorelle jotka sitä tarvitsee.

   Poista
 7. Hyvä postaus!! Kiva että joku blogari ottaa tän edes esiin 💪💪💪

  VastaaPoista
 8. Hyvä kirjoitus tärkeästä aiheesta! :)

  VastaaPoista
 9. Hyvä juttu. Siis nimenomaan pitäisi keskittyä ympäristöön paremmin eikä jatkuvasti olla puhelimella/muissa maailmoissa. Ja näihin tilanteisiin pitää puuttua, hakemalla/soittamalla apua jos ei muuhun pysty tai pyytämällä muilta ohikulkijoilta apua. Mutta kuten sanoitkin pienet teot / puuttuminen ulkopuolisten osalta on usein tarpeeksi lopettamaan/rauhoittamaan tilannetta. Viimeksi kaksi päivää sitten näin kun asemalla nuori poika käveli uhkaavasti nuorta tyttöä päin ja kävin heti sanomassa kaupan myyjälle, että kutsuu vartijan pikana paikalle. Siis pieni teko minulle mutta tärkeä teko sekä nuorelle kollille (tajuaa ettei voi tehdä mitä vaan) ja tytölle ettei käynyt hälle huonosti. Ite en tota esittelemääsi videota ole nähnyt enkä aio sitä katsoa, mutta todella toivon et tää aihe saa ihmiset liikkeelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, sä tosiaan olit valpppaana oikeassa paikassa. Hienoa, ei tiedäkkään mitä sä saatoit tolla estää! :) Kiitos kommentistasi.

   Poista
 10. Hyvä, että nämä nostetaan esille. Mua on kiusattu yläasteeseen asti. Kiusaamiseen pitäs saada oikeasti nollatoleranssi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauheaa :( No se on kyllä ihan totta! Toivottavasti kiusaamista ei tulevaisuudessa enää tapahdu.

   Poista

I'M HAPPY TO HEAR YOUR COMMENTS!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...