24.10.2017

Murhamysteerit: Lapsimissi JonBenét Ramsey


Heippa ihanat! Nyt pääsen taas sormet sauhuten kirjoittelemaan teille murhamysteeristä. Tämä mysteeri on lähtöisin Jenkeistä, ja saanut omituisuutensa takia paljon huomiota kansainvälisestikin. Ootko itse kuullut tästä keissistä?
Kyseessä on siis ratkaisematon 6-vuotiaana kuolleen JonBenet Ramseyn murha.

JonBenet Patricia Ramsey syntyi elokuussa vuonna 1990 Atlantassa ja muutti 1-vuotiaana perheensä kanssa Coloradoon. JonBenetin perheeseen kuului isä, äiti, 9-vuotias isoveli Burke ja vanhempi velipuoli John. JonBenetin äiti Patsy Ramsey ja hänen siskonsa olivat nuoruudessaan missejä ja tunnettuja kauneuskilpailuihin osallistujia. Patsy vei tyttöään JonBenettiä jo 5-vuotiaasta lähtien lasten kauneuskilpailuihin ympäri Amerikkaa eri osavaltioihin. JonBenet voitti useita kilpailuja (mm. ’America’s Royal Miss’, ’Little Miss Colorado’, ’Little Miss Sunburst’) ja saavutti jonkinlaista tunnettavuutta lapsimissipiireissä. (hyh, lasten missikilpailut saa mut ihan pahoinvoivaksi..)

Tapaninpäivänä 26.12.1996 äiti Patsy huomasi tyttärensä kadonneen. Hän tutki koko perheen asunnon läpikotaisin ja löysi pitkän lunnaskirjeen, jossa kiristettiin perheeltä 118 000 dollaria saadakseen tyttärensä takaisin. Patsy soitti poliisille ja kutsui perheen ystävät ja suvun paikalle. Poliisit tutkivat koko talon ja ympäristön useiden tuntien ajan ja ilmoittivat JonBenetin kadonneeksi. Samana iltapäivänä, 8 tuntia katoamisilmoituksen jälkeen, isä John Ramsey löysi tyttärensä JonBenetin ruumiin talon viinikellarista  huovalla peitettynä. Poliisit hakivat ruumiin pois tutkimuksia varten, joiden mukaan JonBenet kuoli päähän kohdistuneen trauman ja kuristuksen seurauksena. Virallinen kuolinsyy oli siis tukehtuminen ja kallonmurtuma.

Molempia vanhempia on epäilty – muttei syytetty – tapahtuneesta. Vuoden 2008 DNA-todisteiden perusteella he voitiin kuitenkin todeta osattomiksi kuolinsyyhyn, ja DNA-todisteet viittaavatkin ”tuntemattomaan mieshenkilöön”.Kummallisia aspekteja
Tässä keississä on niin monta kummallista seikkaa.
Ruumiin löytyminen. Mielestäni on todella kummallista, että perhe ja poliisit etsivät JonBenettiä useiden tuntien ajan ympäri taloa, mutta vasta 8 tunnin päästä isä John löysi JonBenetin ruumiin viinikellarista. Poliisi aluksi epäilikin, että vanhemmat olisivat asettaneet ruumiin sinne myöhemmin sieppausteorian vahvistamiseksi.
Pitkä lunnasvaatimus. 2,5 sivun pituisessa lunnasvaatimuksessa oli myös kummallisia piirteitä. Ensinnäkin, verrattuna useimpiin lunnasvaatimuksiin se oli huomattavan pitkä. Toisekseen, se oli kirjoitettu perheen talossa, äiti Patsyn muistikirjan sivuille. Kolmanneksi, käsikirjoitustutkijan mukaan se oli äiti Patsyn käsialaa ja hänen kirjoittama. Neljännekseen, lunnasvaatimuksessa vaadittiin 118 000 dollarin lunnaita - lunnasvaatimukseksi tämä summa oli kumman tarkka. Se oli kuitenkin sama summa, minkä isä John oli saanut edellisenä vuosi-bonuksenaan työpaikassaan. Tästä voitiin päätellä, että lunnasvaatimuksen kirjoittaja tuli olla joko perheenjäsen tai henkilö, joka tunsi perheen hyvin.

Talo ja perheen kumma käyttäytyminen. Vaikka lunnasvaatimuksessa selkeästi vaadittiin, että perhe ei saisi ottaa yhteyttä poliisiin tai ystäviin, Patsy soitti välittömästi poliisin, ystävänsä ja suvun paikalle. Vaikka kyseessä uskottiin olevan sieppaus, ei murron jälkiä löydetty mistään talosta. Valitettavasti poliisi ei toiminut tapauksessa myöskään asianmukaisesti: kun kyseessä epäillään olevan rikospaikka, olisi talo pitänyt eristää tutkimuksia varten. Nyt kuitenkin talossa käveli kymmeniä ihmisiä tutkimassa ja tämä tuhosi ison osan todisteista. Myös löytynyttä ruumista liikuteltiin paikasta toiseen talossa ja myös tämä tuhosi mahdollisia todisteita. Monet pitivät myös kummallisena, että Ramseyn perheen kerrottiin olevan vastahakoinen tekemään yhteistyötä poliisin kanssa ja antamaan poliisin kuulustella heitä, mutta he olivat kuitenkin aktiivisesti esillä tv- ja lehtihaastatteluissa.

Epäillyt ja teoriat

JonBenetin murhasta on esitetty kahdenlaista teoriaa: joko hänet murhasi ulkopuolinen tunkeilija tai perheenjäsen.


1. Ulkopuolinen murtautuja. Aikaisia epäiltyjä olivat mm. naapurin mies ja entinen perheen siivoaja. Satojen DNA-testien jälkeen nämä epäilyt eivät kuitenkaan edenneet syyte-tasolle. Koska JonBenet osallistui aktiivisesti lapsimissikilpailuihin, epäiltiin, että hän saattaisi kiinnittää pedofiilien ja lapsipornon tekijöiden huomion. Tutkijat pohtivat, että ulkopuolisen henkilön pääsy sisään taloon ja JonBenetin murhaaminen ei olisi täysin mahdoton tehtävä. Teorian mukaan ulkopuolinen tunkeilija oli päässyt sisään Ramseyn perheen taloon kellarin ikkunan kautta (ikkuna oli mennyt aiemmin rikki niin, ettei sitä enää pystynyt lukita kunnolla). Tunkeilija ampui JonBenetia tainnutusaseella, vei hänet kellariin, tappoi ja kirjoitti lunnasvaatimuksen. Tutkijoilla oli mielessään eräs mies, jota oli aiemmin syytetty lapsen seksuaalisen hyväksikäytön yrityksestä, mutta DNA-testit eivät tukeneet tätä teoriaa.


2. Perheenjäsen. Alusta alkaen tutkijat epäilivät, että murhaaja saattoi olla JonBenetin äiti tai isä. Taloon murtautuminen vaikutti epätodennäköiseltä, oli selkeitä merkkejä lavastuksesta, lunnasvaatimus oli kirjoitettu Patsyn käsialalla.. JonBenetin veli ja muut suvun jäsenet ja ystävät kuitenkin olivat vahvasti sitä mieltä, etteivät Patsy ja John olleet ollenkaan väkivaltaisia. Myös psykologin haastateltua perheenjäseniä ei hän voinut uskoa perheessä tapahtuvan mitään poikkeavaa.
Ajattelin vielä mainita tässä yhden teorian, mitä poliisi ei kuitenkaan ikinä virallisesti epäillyt. JonBenetillä oli veli nimeltä Burke, joka oli JonBenetin kuollessa 9-vuotias. Tutkiessani tätä tapausta, löysin useita kymmeniä kirjoituksia ja keskusteluita siitä, että Burke olisi saattanut tehdä jotain JonBenetille. Tiettyjen ihmisten teorian mukaan Burke olisi vahingossa tai vahingollisesti satuttanut JonBenettiä, joka olisi aiheuttanut iskun hänen päähänsä. JonBenethän kuoli tylpän esineen iskuun, ja poliisien silmä kiinnittyi isokokoiseen taskulamppuun, jolla Burken uskotaan iskeneen pikkusiskoaan vahingossa liian kovaa vahingoittaen häntä. Patsy ja John päättivät täten lavastaa JonBenetin kuoleman ulkopuolisen tekemäksi suojellaakseen Burkea. Tämä tosiaan kyllä tukisi monia väittämiä. Tämän teorian suosio kasvoi, kun Burke puhui asiasta ensimmäistä kertaa julkisuudessa Dr Philissä käyttäytyen siellä todella kummallisesti. Voit katsoa pätkän haastattelusta tästä.

Mitä ajatuksia tää keissi teissä herätti? Kenet uskotte olevan syyllinen?
Lähteet tekstiin: linkki linkki linkki Lähteet kuviin: linkki  linkki linkki

14 kommenttia:

 1. Yes yes nää on niin hyviä!!! Lisää näitä 👏🏼😍

  VastaaPoista
 2. Hyvä postaus! Se veli teki sen, uskon että oli onnettomuus mutta vanhemmat peitteli sen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Jep sitä mäkin mietin, mutta toisaalta jos se olisi ollut vain onnettomuus, niin miksi sitä ei olisi voitu kertoa :(

   Poista
 3. Tää on mun mielestä yks mielenkiintosimmista Selvittämättömistä murhista ikinä! Mä en osaa sanoa kuka tän teki.. Tänään tulee Liviltä klo 22 dokkari tästä tapauksesta! Nyt kun luin tän sun tekstin nii tekee mieli kattoo se dokkari vielä lisäksi! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin munkin mielestä! :) Mä katsoin vähän aikaa tota dokumenttia, mutta mun mielestä se ei ollut kovin hyvä :/ Siinä oli ehkä vähän vanhentunutta informaatiota.

   Poista
 4. Tosi hyvä postaus mutta unohdit ihan pari kohtaa:
  - sitä lunnasvaatimus kirjettä oli harjoteltu pariin otteeseen siihen vihkoon ennen ku se jätettiin. On sanottu et sen kirjottamiseen ois menny noin 45min, mikä on tosi outoa..
  - jotkut lähteet sanoo että JonBenétistä löytyi merkkejä seksuaalisesta väkivallasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo muuten ihan totta, aika epäilyttävä siis tuo lunnasvaatimus. Tuota seksuaalista väkivaltaa en viitsinyt mainita, koska sen mahdollisuus on mielestäni myöhemmin tutkimuksissa rajattu pois.

   Poista
 5. Videolinkki ei toimi, mutta luin tästä aiemmin joskus 3vuotta sitten lehdestä - oli aika mielenkiintoista! En tosiaan tiedä kuka mitä häh, mutta veikkaisin myös tuota veljeä ja taskulamppua O.o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun täytyy korjata toi videolinkki! On kyllä mielenkiintoinen keissi, ei voi muuta sanoa!

   Poista
 6. Kummallista sakkia, mutta eiköhän se Burke ollut... Mitä itse luulet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin.. Mä veikkaan, että jokin lavastus tässä on pakko ollut tapahtua, ihan vain tuon lunnaskirjeen takia. Joko perhe on yrittänyt lavastaa ulkopuolisen tai ulkopuolinen yrittänyt lavastaa perheen, kirjoittamalla Patsyn käsialalla hänen vihkoonsa kirjeen. En tiedä, tosi vaikeaa sanoa :/

   Poista
 7. Tää kommentti ei varsinaisesti liity kyseiseen postaukseen, mutta sun blogi on huippu :) kivaa että kirjoitat normaalista elämästä, ajatuksistasi ja välillä vaikka näistä rikosmysteereistä, huomattavasti kiinnostavampaa monien bloggaajien iänikuiset asupostaukset ja teennäiset hehkutukset : D jään seuraamaan!

  Näin oikkarina kiinnostaisi kuulla tarkemmin työstäsi ja siitä millaisia vahvuuksia ja heikkouksia ulkomaisella tutkinnolla on sinun kokemuksellasi suhteessa suomalaiseen, sekä mahd. Tulevaisuudenhaaveistasi työn suhteen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, tuntuu super kivalta että tykkäät blogista ja tästä sisällöstä! :)

   Tuosta kysymyksestäsi voisi tehdä varmaan kokonaisen postauksen, mutta tosissaan valmistumisen jälkeen työskentelin hetken aikaa lakiasiaintoimistossa lakimiehenä ja nyt olen työskennellyt julkisella puolella juridisena asiantuntijana reilu 1,5 vuotta. Nyt kuitenkin tulossa uusia haasteita, niistä kerron enemmän seuraavassa postauksessa :) Vahvuuksia ulkomaisesta tutkinnosta.. No ainakin se, että se on herättänyt paljon työhaastatteluissa kiinnostusta ja olen erottunut joukosta. Englannin kielen taidosta on ollut paljon hyötyä! Ulkomaisen tutkinnon heikkoudet ovat varmaan sitten siinä, että on tiettyjä paikkoja joissa enkun osaamisesta ei ole mitään apua tai vaaditaan nimenomaan suomalaista tutkintoa. Olen kuitenkin aina valinnut hakemani työpaikat sen perusteella, missä omasta tutkintotaustastani voisi olla hyötyä työnantajalle. Tulevaisuudenhaaveet uran suhteen eivät ole vielä hirveän tarkat, mutta sen tiedän, etten todellakaan laki-alalla halua loppuelämääni olla ja oman yrityksen perustaminen jossain vaiheessa kiinnostaa :)

   Poista

I'M HAPPY TO HEAR YOUR COMMENTS!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...