1.6.2018

Murhamysteerit: Bodomjärven murhat v. 1960

Tänään ollaan taas kerran suomalaisen tapauksen parissa. Edellisiä murhamysteereitä voit lukea aina murhamysteerit-tunnisteella.

Tämä kummallinen ja surullisen mielenkiintoinen keissi on yksi Suomen kuuluisimmista ja saanut laajaa huomiota kansainvälisestikin. Kyseessä on tietenkin Bodomjärven murhat.


Kesäkuussa 1960 neljä nuorta lähtivät telttaretkelle Espoon Bodomjärven rannalle. Nuoret olivat 15-vuotiaat ammattikouluoppilaat Irmeli Björklund ja Anja Mäki sekä 18-vuotiaat valimo-opiskelijat Seppo Boisman ja Nils Gustafsson, jotka ajoivat Bodomin rannalle poikien moottoripyörillä lauantaina 4.6.1960. Nuoret viettivät iltaa ja kävivät yön pikkutunneilla nukkumaan.
Myöhemmin aamuyöstä tuntematon murhaaja iski nuorten kimppuun. Murhaaja iski kaikkia neljää uhria päähän kohdistuneilla tylpän esineen iskuilla uhrien nukkuessa. Lisäksi 15-vuotiasta Irmeliä ja 18-vuotiasta Seppoa puukotettiin, Irmeliä jopa yli kymmenen kertaa. Irmeli, Anja ja Seppo menehtyivät kaikki kallonmurtumiin ja aivon ruhjevammoihin heti tapahtumapaikalla.
Sunnuntaina aamupäivällä uhrit ja heidän romahtanut telttansa löydettiin järven rannalta. Huomattiin heti, että kolme uhria olivat kuolleet mutta neljäs nuori, Nils, oli puolitajuttomana ja pahoin hakattuna vielä hengissä. Nils vietiin sairaalaan ja hänelle diagnosoitiin useita murtumia päähän, ja häntä oli ilmeisesti lyöty kivellä leukaan ja takaraivoon. Nils oli useita viikkoja sairaalassa, mutta toipui.
 ^ Siniselle ympyröitynä murhapaikka kartalla.
Nils sairaalasta kotiuduttuaan.
Tutkinnat:
Tutkinnat aloitettiin välittömästi. Mielenkiintoisia aspekteja huomattiin heti tutkimuksien alussa. Murha-asetta (eli kiveä tai muuta tylppää esinettä) ei löydetty tapahtumapaikalta. Uhreilta katosi myös useita tavaroita, kuten lompakot ja vaatteita. Nilsin kengät löytyivät n. 500m päästä kivenkolosta ja esimerkiksi Sepon nahkatakkia ei ikinä löydetty.

Poliisin mielenkiinto kohdentui ilmiselvästi joukon ainoaan eloonjääneeseen: Nilsiin. Nils ei kuitenkaan muistanut mitään nukkumaanmenonsa jälkeen. Poliisi alkoi haastatella muita silminnäkijöitä, ja varteenotettavin niistä oli 14-vuotias onkijapoika, jonka mukaan teltan lähettyvillä oli liikkunut vaaleapuseroinen vaalea mies. Muut silminnäkijöiden havainnot vastasivat tätä vaaleapuseroista miestä.

Kun aikaa oli kulunut pari kuukautta eikä tekijää löytynyt, poliisi pyrki käyttämään myös muita metodeja tapauksen selvittämiseksi. Nils sekä havainnon tehnyt onkijapoika hypnotisoitiin muutaman kerran vuosien aikana. Hypnoosimetodia käytettäessä ei saatu aikaan läpimurtoa, mutta Nils onnistui muistamaan jotain murhayöstä. Hypnoosissa hän kuvasi tuntemattoman miehen, joka leikkasi heidän telttaansa reiän ja hakkasi heitä rautaputkella ja puukolla.

Valitettavasti kuitenkin vihjeet ja todisteet loppuivat tähän. Tutkinnat pistettiin jäihin 60-luvulla, mutta ne avattiin uudestaan vuonna 2004, kun poliisi yllättäen pidätti ainoan eloonjääneen, Nils Gustafssonin uusien todisteiden valossa.

Teoriat:
Käytännössä tässä tapauksessa oli kaksi teoriaa: joko teot oli tehnyt porukan ulkopuolinen henkilö tai porukan ainoa eloonjäänyt, Nils. Kansan keskuudessa onkin ollut kahtiajakoisuutta: osa, joka vannoo Nilsin syyttömyyteen ja osa syyllisyyteen.
Olen lukenut aivan älyttömästi materiaalia vuoden 2004 liittyneeseen tutkintaan, joka kohdistui Nilsiin. Oma mielenkiintoni on kohdistunut etenkin murhapaikkaan eli telttaan ja ruumiiden asentoihin sekä Nilsin vammoihin. Tutkinnoissa havaittiin, että murhat ovat edenneet niin, että tekijä on ensiksi katkaissut teltan narut, jolloin teltta romahti. Teltan päädystä löydettiin muutamia pitkiä viiltoja, jotka muodostavat suuren aukon teltan kankaaseen - eli kohdan, josta tekijä pääsi telttaan sisään. Teltan pinnoilta löytyneet verijäljet olivat syntyneet vasta teltan viiltojen jälkeen. Sepon ja Anjan verta löytyi niin teltan ulko- kuin sisäpuoleltakin ja Irmelin verta löytyi teltan sisäpinnalta, mikä ei vastaa hänen ruumiinsa löytöpaikkaa. Irmeli löytyi teltan ulkopuolelta alavartalo paljaana, ja Nils hänen päältään, joten voidaan päätellä, että tekijä on murhan jälkeen siirtänyt Irmelin ulos teltasta, raahannut Nilsin ensiksi rantaan (paikalta löytyi raahausjälkiä) ja siirtänyt hänet sitten osittain Irmelin päälle.Nilsin osallisuutta käsiteltiin vuonna 2005 oikeudenkäynnissä. Syyttäjän mukaan Nilsillä oli tullut riitaa Sepon kanssa ja sen jälkeen Irmelin kanssa, jota Nils oli yrittänyt lähestyä. Nils oli tämän jälkeen raivostunut, ja tappanut ystävänsä. Hän oli lavastanut teon jonkun ulkopuolisen tekemäksi pahoinpitelemällä myös itse itsensä. Tätä teoriaa tuki syyttäjän mielestä se, että Irmeli oli kaikkein agressiivisimmin tapettu ja riisuttu, ja Nils löytyi itse tämän päältä.
Nilsin mukaan hän on syytön, eikä muista yön tapahtumista mitään. Luonnetesteissä ei löydetty mitään agressiivisuuteen viittaavaa. On epäuskottavaa, että Nils olisi pystynyt pahoinpidellä itsensä niin huonoon kuntoon JA hävittää niin huomaamattomasti murha-aseen. Oikeudenkäyntimateriaali oli todella laaja ja se käsitti kaiken todistuksista verijälkiin, ja oikeussaliin pystytettiin havainnollistamiseksi jopa se samainen nuorten käyttämä teltta. (kuva yllä) Käräjäoikeus hylkäsi syytteet Nilsiä kohtaan lokakuussa 2005, sillä mikään todisteista ei osoittanut, että Nils olisi syyllinen tekoon.


Epäillyt:
Epäiltyjä Nilsin lisäksi oli 1960-luvun tutkimuksissa useita. Eräs epäillyistä oli parikymppinen laitosmies, joka useista omaisuus- ja väkivaltarikoksista tuomittuna tunnusti vankilassa 60-luvun lopulla Bodomjärven murhat. Poliisi kuulusteli häntä, mutta laitosmiehen tunnustusta ei voitu pitää uskottavana. Mies oli nimittäin psykopaatti ja patologinen valehtelija.
Yksi murhien epäillystä jo vuosikymmenien ajan on ollut espoolaisena "kioskimiehenä" tunnettu mies. Mies tunnettiin siitä, että hän piti lähellä murhapaikkaa kioskia, oli agressiivinen ja vihasi lähelle tulevia telttailija-nuoria. Mies kuoli hukuttautumalla vuonna 1969 Bodomjärveen juuri sille rannalle, missä surmatut nuoret olivat telttailleet. Ennen hukuttautumistaan hänen on kerrottu tunnustaneen murhat ainakin kolmelle henkilölle, joiden kertomuksia poliisi ei kuitenkaan ottanut tosissaan. Miehen vaimo kertoi ennen kuolemaansa, että tiesi miehensä tehneen sen, muttei uskaltanut itse kertoa asiasta poliisille, sillä mies oli uhannut tappaa hänet. Useiden löytämieni keskustelujen mukaan useat 60-luvulla Espoossa asuneet ihmiset tietävät tasan tarkkaan, että tämä mies oli murhaaja.

Pahoittelut, että tästä tuli näin superpitkä postaus! Tää on mun mielestä yksi Suomen kiinnostavimmista tapauksista ja kirjoittaminen vei mennessään. Mitä ajatuksia tää tapaus herättää teissä? Kenet uskotte olevan syyllinen?

Lähde, lähde, lähde,
Kuvalähteet, kuvalähteet

15 kommenttia:

 1. Mä oon lukenu tästä jutusta monta kertaa mutta tässä sun postauksessa tuli silti uusia asioita esiin. Hyvin oot ottanut selvää asioista👍🏼 Hyvä postaus 👍🏼

  VastaaPoista
 2. Ihan kamalaa että tota Nilsiä epäiltiin vielä monen kymmenen vuoden kuluttua noista teoista! :( en usko sekuntiakaan että hän olisi sen tehnyt.. tää on vaan niin surullinen teko, noi kolme nuorta ois voineet olla jonkun isovanhempia tänä päivänä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en myöskään usko. :/ Niinpä, ihan järkyttävää..

   Poista
 3. Nyt tuli kyllä ihan uutta tietoa! En tienny tosta että osa ruumiista oli ulkopuolella :o en kyllä tiedä, varmaan toi kioskisetä, kerta hukuttautui :d

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että tästäkin vanhasta keissistä sait jotain uutta infoa :) Jep, aika outoa...

   Poista
 4. Tää on niiiiiin mysteerinen tapaus....

  VastaaPoista
 5. Oon itsekin aiemmin lueskellut tästä tapauksesta. Todella mielenkiintoinen, mutta niin surullinen ja karmivakin tietyllä tapaa.

  Haluaisin kysyä (en ole varma vastasitko tekstissä siihen ja mulla meni vaan kokonaan ohi) mutta mitä itse luulet, kuka oli murhaaja?

  Mietin tuohon Nilsiin liittyviä asioita, vaikkakin on epätodennäköistä, että hän olisi pystynyt tuottamaan itselleen kyseiset vammat, niin olisiko mahdollista, että joku nuorista/nuoret olisi puolustautuneet Nilsiä vastaan ja vammat olisivat osittain syntyneet siitä? Olen myös lukenut, että kun Nils pidätettiin 2000-luvun alussa, olisi hän tokaissut poliisille kuulusteluissa, että "tehty mikä tehty, 10 vuotta tuli" tms. Tämäkin aika mielenkiintoinen asia mielestäni. Mutta jos Nils ei ole syyllinen, niin todella kamalaa, että häntä on siitä epäilty.

  Kaiken kaikkiaan todella mielenkiintoinen postaus! :-) näitä ehdottomasti lisää :-)  Kaiken kaikkiaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ihan totta on kyllä surullinen tapaus.
   Muistan joskus ihan alussa tästä lukeneena miettineen, että voisiko tuo Nils olla murhaaja. Luin aika paljon tuota oikeudenkäyntimateriaalia ja siellä todisteita läpikäyneenä en kuitenkaan usko, että Nils olisi syyllinen. Uskon, että syyllinen oli joku ulkopuolinen, mahdollisesti esimerkiksi tuo "kioskimies". Mitä itse luulet?

   Kiitos, näitä tulee ehdottomasti lisää. Hienoa että tykkäsit :)

   Poista
 6. Tää on niin karmaiseva juttu... Ehkä se oli se kioskimies, jota moni paikallinenkin epäili...

  VastaaPoista
 7. Ei liity postaukseen mutta mä en kestä kuinka kaunis ja järkevän olonen oot! Oot kyllä paras bloggaaja ja susta huokuu ettei sun tarvi esittää ketään muuta :-)

  VastaaPoista
 8. Hei tiedätkö muuten onko Bodomjärven murhissa aina epäilty vain yhtä tekijää? Tuntuu vaan aika uskomattomalta että yksi ihminen olisi pystynyt tekemään noin paljon tuhoa, ilman että kukaan kuulee mitään. Voisiko olla esimerkiksi mahdollista että kioskimies ja laitosmies olisivat tehneet murhat yhdessä vai puhuuko joku seikka sen puolesta että murhat suoritettiin yksin?

  VastaaPoista
 9. Murhaaja ei ollut se mies joka piti kioskia. Nyt en valitettavasti muista murhaajan nimeä, mutta kun poliisit saivat tietää kuka murhaaja on, hänelle ei voitu enään antaa mitään tuomiota, koska mies asui silloin vanhainkodissa eikä elänyt enään kovin kauaa.

  VastaaPoista

I'M HAPPY TO HEAR YOUR COMMENTS!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...