28.2.2018

Yltiömäisestä kuluttamisesta

Eräs päivä katsoin YouTubesta vlogia, missä eräs tyttö oli saanut yhteistyön kautta aivan hirveän läjän vaatteita ulkomaalaiselta vaatemerkiltä. Kun hän kokeili videolla näitä vaatteita, hän mainitsikin monen niiden kohdalla niiden jäävän käyttämättä tai ainakin todella pienelle käytölle. Kaikki varmasti tietävät, että suositut bloggaajat ja vloggaajat saavat vaate- ja kosmetiikkabrändeiltä paljon tavaraa "ilmaiseksi" - eli esiteltäväksi seuraajilleen. Useille brändeille tämä on melko halpaa mainontaa: iso näkyvyys suhteessa muutaman vaatekappaleen hintaan. Oon huomannut, että asukuvissa ei näy samaa yhtä vaatetta kahta kertaa, jopa ulkotakkeja ja kenkiä on useita kymmeniä kappaleita. Someen postataan kuvia isoista nettikauppojen postipaketeista, monilla vieläpä useita kertoja viikossa. Olette ehkä itsekin huomanneet, että jotkut bloggaajat ja vloggaajat saavat aivan valtavasti tavaraa, niin paljon vaatteita ja kosmetiikkaa, ettei niitä oikeasti voi kaikkia ehtiä käyttää. Puhumattakaan siitä, että kukaan oikeasti tarvitsisi tuollaista määrää materiaa.

Oma suhtautumiseni vaatteisiin, kulutukseen ja ilmaisiin tuotteisiin on muuttunut melko dramaattisesti viime vuosina. Tuossa 20-21 -vuotiaana, kun erilaiset kaupat ja brändit alkoivat kiinnostua yhteistöistä, teinkin useita yhteistyökuvioita eri tahojen kanssa. Siitä nuoresta vähätuloisesta opiskelijasta kaikki ilmainen oli aina kotiin päin - vaikkeivät ne kaikki ilmaiset aina ihan kovaan käyttöön tullutkaan. Jos tuote ei ihan miellyttänyt, se esiteltiin kuitenkin eikä sitä palautettu takaisin kauppaan. Ne tuotteet jotka jäivät multa käyttämättä, lahjoitin joko siskolleni tai ystävilleni tai myin kirpparilla pilkkahintaan eteenpäin. Joka tapauksessa, ei kovin tervettä kulutusta.
Toinen juttu, mitä aina ihmettelen ihmisten kulutuksessa on se, että kaikki pitää saada aina uutena. Musta tuntuu ihan kummalliselta, että moni normaalituloinen ihminen nähtävästi pystyy ja raaskii laittaa vaikkapa uuteen merkkilaukkuun useita tuhansia euroja. Mulla itselläni on muutamia merkkituotteita, eikä niistä mikään ole ostettu uutena. Pari niistä olen kyllä saanut valmistujaislahjoina, mutta muiden alkuperät ovat tori.fi, huutonet, facebook-ryhmät jne. En itsekään kaikkea ostaisi käytettynä, mutta ihan oikeasti suosittelisin monia tutustumaan myös second handin maailmaan. Kaikkea ei aina tarvitse saada uutena.
Opiskelijana aina ajattelin, että sitten kun aloitan työelämän ja alan saada kunnon palkkaa, aion shoppailla niin paljon kuin vaan haluan. Haaveilin siitä, että voisin mennä vaatekauppaan ja ostaa kaikki ihanat asiat mitä eteen tulee. Kun sain ensimmäisen työpaikkani, ehkä ensimmäiset 3-5 kuukautta kävinkin paljon shoppailemassa ja annoin itselleni luvan ostaa jos jotain halusin. Kumman nopeasti kaikkeen kyllästyy, ja se shoppailun "hohto", mikä opiskelijana mulla oli ollut, hälveni.
Nykyään haluan ostaa vain sellaisia tuotteita, mitä tarvitsen tai mistä olen aivan innoissani. En halua ostaa enää mitään ihan ookoota, vaan haluan rakastaa kaikkea mitä omistan. Etenkin kosmetiikkaa ja koruja olisi blogin ja Instagramin puolesta mahdollisuus saada jatkuvasti ilmaiseksi, mutta niissä pätee mulla sama ajatus: jos en rakasta sitä, en halua sitä. Ostin vähän aikaa sitten neuleen, joka oli laatunsa takia hieman hintavampi kuin muut vaatteeni. Muistan, kun kotiin tullessa se täytyi saada heti päälle ja seuraavana päivänäkin heräsin ihan innoissani kun muistin uuden ostokseni. Tämä on se fiilis, jonka haluan jokaisesta ostamastani tuotteesta.
Millainen teidän kulutuskäyttäytyminen on? Ostatteko usein vaatteita tai kosmetiikkaa?
Mitä olette mieltä somen aiheuttamasta kulutuspaineesta?
kuvat: weheartit.com

25 kommenttia:

 1. Mä shoppailin aikoinaan myös hetken ajan ihan sikana, kunnes kyllästyin. Nykyään olen minimalisti niin hyvin mitä pystyn. Esim olen viimeksi ostanut uudet farkut 2016 vuonna, uuden hupparin kuukausi sitten (ennen sitä ostin viimeksi neuleen 2016 vuonna) ja uusia takkeja ei oo kertyny kaappii kun 5vuoden aikana tasan kaksi kappaletta.
  Oon muuttunu ihmisenä ihan tosi paljon, katon materiaalit ensimmäisenä, sitten yleisesti laadun ja hinnan.

  Vaikka olenkin vegetaristi, niin pyrin pitämään kaapissa nahkatakin (koska kestävyys ja pyrin siihen, että se on tullut lihatuotannon sivutuotteena) ja laukussa myös nahka, jotta se on oikeasti kestävä ja sitten joskus helppo hävittää.
  En ole omistanu muovilaukkua 7 vuoteen ja siitä tosi ylpeä myös! Yksi mikä mua harmittaa on se, kun en pysty käyttämään villaa - kun olis tosi hyvä materiaali.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on muuten ihan totta, että iän myötä alkaa arvostamaan laatua eikä vaan juokse halvan hinnan perässä! :)

   Poista
  2. Anonyymi2/3/18 11:34

   Marianssille vinkiksi että jos villa materiaalina ei ahdista niin kirppiksiltä kannattaa yrittää etsiä villaneuleita, näihän ei tule suoraan tukeneeksi villavaatteiden valmistusta. Toisaalta on hyvä muistaa, että esimerkiksi Suomessa eläinsuojelulaki määrää että lammas tulee keriä vähintään kerran vuoteen jotta sen karva pysyy hyvänä ja pitää lampaan lämpimänä tai kesällä viileänä. Miksi ei siis hyötykäyttää tätä villaa? Toisaalta ymmärrän vegaanien huolen lampaiden kohtelusta, koska eihän siinä keritsemisessä paljon lampaiden tunteita ajatella. Myös ulkomailta tulevan villan alkuperästä ja eläinten olosta me emme tiedä mitään. Mutta koen itse että on aina järkevämpää käyttää tuo villa hyödyksi kuin heittää se menemään. Yksi laadukas villaneule kestää kuitenkin vuosia, jos sitä huoltaa oikein.

   Poista
  3. Vilma: Mummini käyttäny aina sanontaa "ikä opettaa" ja sitä käytän nytkin! Koska mikään ei ole ärsyttävämpää kun kaapista pursuavat vaatteet, joita et välttämättä edes käytä huonon laadun vuoksi. Kun taas just laatutavaraa tulee käytettyä - ei tarvi pelätä että hajoaa :)

   Anonyymille: Niin siis "Yksi mikä mua harmittaa on se, kun en pysty käyttämään villaa - kun olis tosi hyvä materiaali." tarkoittaa sitä, etten pysty käyttämään villaa. En villapipoja, huiveja tai vaatteita. Kutisee ihan tajuttomasti. Kirppiksillä olen myös kierrellyt, mutta ei ole osunut yhtään puuvillaista neuletta. Akryyliä kyllä, mutta se hikoiluttaa niin törkeesti, etten halua enää maksaa epämukavuudesta :) Yhden neuleen omistan, jossa on 1% villaa ja kerran sitä käytin kaupungilla vuosia sitten, se kutina oli ihan sietämätön. Siksi harmittaa, kun olisi laadukas materiaali.

   Poista
 2. todella hyvä teksti ja tärkeä aihe! yks syy miksen lue oikeastaan enää hirveästi blogeja on se kun en jaksa kun bloggaajat esittelevät jokaisessa postauksessaan ilmaistavaroitaan, oli ne sitten vaatteita, keittiötarvikkeita, sisustusjuttui tai turhii meikkejä. sitten postauksessa hehkutetaan kuinka ei olis ikinä voinu elää niitä ilman mutta sitten niitä tuotteit ei ikinä nääkään sen yhden kerran jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on muuten totta, oon usein myös törmännyt tähän kovaan hehkutukseen, mutta sitten sitä tuotetta ei enää näy kuitenkaan. :D

   Poista
 3. Mulla oli ihaaaan sama kuin sull😄 kun olin opiskelija ni odotin vaan sitä että pääsen töihi ja shoppaileen. Nyt ku oon töissä ollu jo pari vuotta nii tulee kyl shoppailtuu paljo vähemmä ku oisin luullu.. kaikkeen tottuu😇

  VastaaPoista
 4. Anonyymi1/3/18 08:14

  Hyvä postaus, olen täysin samaa mieltä kanssasi! Monissa nuorten blogeissa ja vlogeissa (ja ihan myös normaalielämässä) esiintyy tätä aivan järjetöntä kulutuskäyttäytymistä - mitä enemmän materiaa, sen parempi. #materialismionnellisuus. Jotenkin todella surullista. Itse en ole ollut ikinä kovakaan shoppailija, mutta kyllä sitä nuorempana suruttomammin laittoi rahansa turhaan materiaan. Nykyään tulee tarkemmin mietityttyä, mitä todella tarvitsen ja mitä todella todella paljon haluan, niin sen myöskin hankin. Muutenkin tuntuu tavaraa olevan ihan liikaa ympärillä, ja projektina onkin saada karsittua runsaalla kädellä turhaa pois. Ja siitä puhumattakaan, kuinka kaikki tämä turha kuluttaminen vaikuttaa maapallon hyvinvointiin...

  Lisäksi haluan vielä sanoa, että tykkään kovasti blogistasi! Se on ihanan erilainen verrattuna nykyisiin kiiltokuvamaisiin blogeihin ja käsittelet niin monipuolisesti erilaisia, mielenkiintoisia aiheita. Enpä ole ikinä kommentoinut, vaikka jo vuosia olen blogiasi seurannut. Kiitos siis sulle! :) -Mona-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mun mielestä tietyn materiahullutuksen voi pistää kyllä nuoruuden piikkiin, mutta toki onhan se hieman kummastuttanut kun lähemmäs 30-vuotias bloggaaja saa/ostaa samaa paitaa neljässä eri värissä ja ulkotakkeja pitää olla pari kymmentä erilaisia asukuvia varten.

   Voi vitsit, kiitos tosi paljon kun kommentoit, mulle merkkaa paljon <3 Ihana että oot ollut messissä vuosia. Sulta näkisin kommentteja useamminkin, tääkin piristi kovasti! :)

   Poista
 5. Anonyymi1/3/18 08:26

  Taas kerran loistava kirjoitus Vilma :)

  Mua ällistyttää se, miten nuoret naiset käyttävät rahansa. Ihan järjettömiä kulutuspäätöksiä. Katsoin kerran, että eräällä bloggaajalla oli muutamia kymmeniä merkkilaukkuja, melkein kaikki useita tuhansia per kappale. Silti asutaan vuokralla... Pelkistä laukuista olisi säästänyt muutamia kymmeniä tuhansia pääomaa. Kyllä se vaan niin on että iso osa miehistä on fiksumpia rahojensa kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi2/3/18 00:19

   Samaa mieltä!

   Poista
  2. Kiitos paljon! :)
   Oon kyllä aika samaa mieltä kanssasi. Luksuslaukut voi helposti maksaa muutamia tonneja per kappale, ja sitten jos niitä on vaikka 10, niin siitä sitten laskemaan mitkä säästöt olisi voinut tehdä muihin asioihin. Toki kaikki käyttää rahansa niinkuin haluaa, ja merkkilaukut ovat jonkun sijoituskohde! :)

   Poista
 6. Anonyymi1/3/18 11:24

  Ihana järkevä postaus! Ei kukaan tavallinen ihminen oikeesti tarvii joka päivälle eri asukokonaisuutta. Välillä ahistun blogeja lukiessa kaikesta kaupallisuudesta. Ja materia ei kuitenkaan tee ketään yhtään onnellisemmaks! Ihanaa kevättä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon hyvästä kommentista, näinpä se just on! Ihanaa kevättä sullekin :)

   Poista
 7. Hyviä pointteja. Oon oppinut sen, että ei oo enää pakko saada kaikkea uutena. Oon alkanut enemmän kierrättää ja korjata vanhoja vaatteita/juttuja jos pystyy. Oon myös alkanut ostamaan käytettynä, etenki vaatteita. Kirpparit ei oo ikinä ollu mun juttu, mikä on osaltaan vaikeuttanut käytettyjen vaatteiden ostoa/myyntiä, mut nyt kun siihen on kätevä sovellus - Zadaa - niin tykkään. :) Oon ostanut käytettynä jo esim. talvitakin ja talvikengät. Nekin on yleensä tosi kalliita uutena, niin on kiva ostaa käytettyä siksikin.

  x Charlotta Eve

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo siis just toi!! Nykyään tavaran kierrättäminen on niiiin äärettömän helppoa, niin miksi ei edes tsekkaisi ekana löytyisikö sitä haluamaansa tuotetta käytettynä, ennen kuin lähtee kaupoille. :)

   Poista
 8. Jos joku vaate on rakkautta ensisilmäyksellä, annan itelleni luvan ostaa. Toinen tapa on ottaa kuva vaatteesta, jolloin se on "minun" ihan ilmaiseksi :D Jälkeenpäin kun kuvia katsoo, ajattelen lähes kaikista, ettei se niin kiva ollutkaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei onpas hyvä taktiikka! Mä oon tehnyt samaa muutamista ihan ok-vaatteista, ja sitten kotona myöhemmin oon kattonut että oliko se vaate todella niin kiva kun siellä sovituskopissa aattelin. Ja yleensä mulle käy juuri samoin kuin sulle! :D

   Poista
 9. Tärkeä aihe! Itse ajattelen mieluusti enemmän maapalloa ja sen tulevaisuutta kuin #materialismionnellisuutta - onni kun tulee loppujen lopuksi muutenkin ihan muualta, joten en koe menettäväni mitään vaikken kulutakaan :) Koen elämäni ihan mielettömän jännittäväksi ja täydeksi, vaikken shoppaile ja samalla tulee jätettyä pikkuisen parempi pallo asuttavaksi myös tuleville sukupolville <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä juuri! Mä oon kanssa huomannut, että kyllä ne vaikka kavereiden kanssa vietetyt illalliset ja yhteiset tekemiset on niin paljon tärkeämpiä kuin vaikka uudet farkut. Mä jäin lueskelemaan sun blogia, siellä oli ihania vinkkejä eko-elämään :)

   Poista
 10. Anonyymi2/3/18 13:02

  Tai kuten erään treenivaatevalmistajan edustaja kertoi hesarissa joulukuun lopussa:
  "SWAROVSKI-KRISTALLEIN koristellut treenileggingsit jalkaan, selfie someen – sitten 119 euron pöksyt postiin ja takaisin verkkokauppaan, josta ne on hankittu."

  Voi olla ettei kaikkia kuvissa näkyviä vaatteita kuitenkaan osteta, kunhan mielikuva seuraajille on että "tolla sitten on kaikkee"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon lukenut tällaisia samoja juttuja! Mietinkin, että se muuten saattaa olla aika yleistä nykyään, että tilataan vaatteita asukuviin ja palautetaan ne sitten takaisin kauppaan. Ideana ei varmaan kuitenkaan ole se ekologisuus, vaan sen illuusion luominen, että aina on jotain uutta päälle pantavaa. Se taas johtaa siihen, että monille tietämättömille tulee paineita pukeutua itsekin aina uusiin vaatteisiin.

   Poista
 11. Anonyymi3/3/18 21:19

  Nykypäivän kulutus on kyllä ihan käsittämätöntä. Koko ajan esillä kaikkea kallista ja bloggareiden päällä uusinta uutta ja tulee juurikin sellainen kuva, että on rahaa mitä tuhlata ja vaan paras kelpaa. Totuus voi olla toinen, mutta miksi tällaista kuvaa täytyy pitää yllä?

  Surullista on myös se, että niin monet seuraavat julkisuudessa olevia henkilöitä, jotka juuri saavat ilmaiseksi paljon kaikkea materiaa ja heittelevät vaatteita ja meikkejä pois, koska ei miellytä tai itsellä vaan on niin paljon jo kaikkea. Sitten on niitä ihmisiä, mm. perheitä, jotka joutuvat kituuttelemaan vähillä varoilla ja eivät välttämättä vuosien aikana saa mitään uutta.

  -Miia

  VastaaPoista
 12. Luen enemmän talousblogeja kuin kulutuaslogeja. Sijoitan omassa elämässäni mieluummin rahat asuntoon ja osakkeisiin kuin kampaajaan tai vaatteisiin, siksi en näe järkeä seurata kulutusblogeja. Meillä kaikilla ihmisillä on myös oma vastuu kulutuskäytöksestämme ja bloggaajilla siitä mitä tuotteita he markkinoivat omalla nimellään. Nyt on pinnalla sekä ekologinen, eettinen ja vastuullinen kulutus. Silti yhteistyöpostauksia tehdään ties minkä firman kanssa ja postaukaet johtavat jopa harhaan, ihan kuin katsoisi ostos tvtä. Paras vähään aikaan tullut juttu blogipostaus oli eräs tunnettu suuvettä myyvä firma, jossa bloggaaja keryoi virheelliatä tieto tuotteesta. Oli pakko linkittää tutkimusartikkeli ja hammaslääkäreiden mielipide asiasta ja kysyä seisooko bloggari mielellään omalla ninellään tämän tuotteen ja oman kirjoituksensa takana kun tieteeölinen tutkimus on häntä vastaa (samoin kun lääkäreiden ammattitaito). Erityisesti markkinoinri ongelma on terveystuotteissa, joista on riski aiheutua haittaa käyttäjälle väärällä informaatiolla. En voisi ikinä kuvitella itse pystybäni moiseen.Kysyn aina bloggaajilta tukevatko he oikeasti tätä firmaa ja haluavat he todella nimensä yhdistettävän kyseiseen lafkaan. Mm. Vaateteollisuudessa on sellaisia firmoja, jotka polkevat sekä ihmisoikeuksia, että saastuttavat ympäristöä samalla kun länsimainen tyttö markkinoi 7e paitaansa yhden postauksen verran. Itse en kehtaisi suoraan sanottuna markkinoida näitä firmoja julkisesti :D moni bloggaaja/vloggaaja ei tunnu olevan kovin yhteiskunta, markkinointi tai taloustietoinen siitä huolimatta, että tekee julkista työtä/harrastusta
  Se siis usein välittyy blogin sisällöstä. Mitään tiedejulkaisuja ei blogien tarvitsekaan olla, mutta silti itse seuraan mieluummin jörkeväö sisöltöä tuottavia blogeja. Ja jos on jörkeviä yhteistyötahoja niin luen myös niitä mielelläni.

  VastaaPoista

I'M HAPPY TO HEAR YOUR COMMENTS!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...