17.4.2018

Lapsien saaminen ei ole velvollisuus


Tuleva kirjoitukseni on saanut inspiraationsa Hesarin uutisesta ja Tuomas Enbusken loistavasta blogikirjoituksesta.

Ette varmaan ole voineet välttyä viime aikojen uutisoinnilta suomalaisten alhaiseen syntyvyyteen liittyen. Tätä syntyvyys-keskustelua on käyty jo koko alkuvuosi, ihan jo alkaen siitä eräästä politiikon ala-arvoisesta kommentista jossa kannustettiin naisia synnytys-talkoisiin, ihan vaikka vain meidän rakkaan isänmaamme puolesta. "Kolme itselle ja yksi isänmaalle", vai miten se menikään?
 
 
Palatakseni tuohon syntyvyyden laskuun, niin tottahan se on, näinhän ne tilastot kertovat. Suomalainen lisääntyy harvemmin ja myöhemmin kuin ennen, jotkut eivät koskaan. Suomi on kovin pieni, ei kylläkään pinta-alaltaan vaan asukasluvultaan: Englannissa asuu yli 50 miljoonaa ja Saksassa yli 80 miljoonaa ihmistä. Suomessa taas alle 5,5 miljoonaa. No, sentään pari sataa tuhatta enemmän kuin Norjassa. Pelätään, että meillä ei ole tulevaisuudessa tarpeeksi veronmaksajia, jotka varmistavat meidän eläkkeen ja vanhushoidon. Monilla on myös mielessään se rasistis-sävytteinen huoli: Suomeen tulee syntyä enemmän suomalaisten pariskuntien suomalaisia lapsia. Mikä ajaa kenetkin huolissaan miettimään tällaista seikkaa, niin sitä voi sitten jokainen itsekseen miettiä.
 
 
Miksi suomalaiset sitten lisääntyvät vähemmän kuin ennen? Keski-ikäisen, valkoisen heteron mielestä se saattaa johtua siitä isosta pahasta möröstä, eli feminismistä. Naiset päättävät yhä enemmän ja enemmän omasta elämästään ja vartalostaan. Uskon kuitenkin, että tälle on monialaisempiakin syitä.
 
 
Ensinnäkin, meidän tulee hyväksyä se fakta, että kaikki eivät vain halua lapsia. Ja se on ihan ok. Kenenkään lapsen ei pitäisi syntyä vanhemmille, jotka eivät häntä olisi halunneet, vaan ovat siihen ryhtyneet yhteiskunnallisesta paineesta tai "talkoohommissa". Jotkut eivät halua lapsia ekologisista tai eettisistä syistä. Mietitään, että omat lapset tulevat joko kokemaan tai korjaamaan meidän ja aikaisempien sukupolvien aiheuttamat ympäristöongelmat. Saatetaan myös miettiä, että miten lapseni pärjäävät, kun lastensuojelu ja varhaiskasvatus ovat jo nyt niin kurjassa kunnossa ja puolet kouluistamme ovat homeessa? Mitä jos tulen työttömäksi tai sairastun, miten pystyn huolehtia lapsestani?
 
 
Lehtijutut ovat nostaneet esiin myös nuorten miesten syrjäytymisen. Tämä on sellainen asia, josta todella saakin olla huolissaan. Pojilla on jo tilastollisesti paljon suurempi syrjäytymisen vaara kuin tytöillä. Miten tämä sitten liittyy lisääntymiseen? No niin, että koska nykyaikana naiset haluavat vierelleen tietyn tasoisen kumppanin perheen perustamiseen. Halutaan mies, jolla on koulutus ja työ. Tämä ei kuulosta paljolta, mutta se on vaatimuksina enemmän kuin ennen, kun naisilla ei saanut vaatimuksia edes olla. Sanoisiko hieman julmasti siis näin: naiset eivät enää nykyään halua lapsia niin paljon, että isäksi kelpaisi kuka tahansa. 
 
 
Sanotaan, että lapsi on lahja. Itse sanoisin, että no, lapsen tulisi olla lahja. Lapsi saadaan (ei hankita) ja hän on vanhemmilleen maailman tärkein asia. Hän ei tule maailmaan elvyttämään tulevaisuuden taloutta tai hoitamaan meitä raihnaisina vanhuksina. Ehkä koko kirjoitukseni pointti on tämä: en pidä siitä, miten lasten saamista ajatellaan jonain "jokamiehen-velvollisuutena" ja lapset nähdään joukkona eikä yksilöinä. Olen onnellisena seurannut vierestä, kun viime aikoina ystäviäni on siunattu vauvoilla ja vauvauutisilla, ja jokainen heistä suhtautuu lapsiinsa ja vanhemmuuteensa yksilöllisesti ja lämmöllä, ei velvoitettuina.
 
 
Mitä ajatuksia teille herää tästä aiheesta?
Miksi te luulette, että lapsia saadaan vähemmän kuin ennen?
Olen aivan varma, että siellä on joku joka on eri mieltä kanssani. Kommentoi alle, niin jutellaan :)

35 kommenttia:

 1. Niin hyvä kirjoitus. Nyökyttelin vain päätäni lukiessani 😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. nyökyttelen täällä että kiitos <3

   Poista
 2. aamen, ei lisättävää <3

  VastaaPoista
 3. Sä kyllä kirjoitat niin hyvin! Syytä lapsettomuuteen on monia. Suomi on aika kallis maa eikä täällä ole varaa elättää mitään neljää lasta.. Muutenkin maailmaan syntyy päivittäin ei-haluttuja lapsia ja en ymmärrä miksi adoptio on niin vaikeaa! Eikö olisi parempi että adoptioon kannustettaisiin enemmän etenkin niiden ihmisten kohdalla joille se on mahdollista vaikkapa taloudellisesti.. Vai pitääkö kaikkien hankkia biologisesti omia lapsia.
  Oon itse 2011 syntyneen pojan äiti, ja olemme mieheni kanssa päättäneet että meidän lapsilukumme on tässä. :) Enempää emme hanki vain tukeaksemme suomen tulevaisuutta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :) Mä oon aina ihmetellyt myös tuota adoptoinnin hankaluutta. Myös siihen edelleen liittyy sellaisia ikäviä stigmoja, että adoptoituja lapsia ei pidetä vanhempien "oikeina, omina lapsina" ja adoptiota joudutaan aina selittelemään. Harvempi kysyy, että miksi hankitte oman lapsen ettekä adoptoineet, mutta toisin päin kysytään jatkuvasti. :/

   Poista
 4. Tää oli ehkä sun paras mielipidepostaus ikinä(: niin hyvin sanottu!

  VastaaPoista
 5. puhut asiaa! Meidän maapallo ei kestä sitä jos kaikki haluavat 4 lasta. Ihan outoa yrittää kannustaa lasten hankkimiseen, kun joko ihminen haluaa vanhemmaksi tai ei.. Sanoit hyvin että kukaan lapsi ei ole mikään hyödyke vaan rikkaus!<3

  -Viivi

  VastaaPoista
 6. Syyt miksi naiset eivät hanki enää niin yleisesti lapsia: (koska let’s face it, se on naisten päätös)
  1) ei ole hyvää miestä. Nössön tai sossupummin kanssa niitä ei hankita
  2) halutaan nauttia ja elää itselleen
  3) naisella ei ole mitään lastentekoviettiä

  Olen aina ollut sitä mieltä, että niin sekä lapsen saaminen että lapsettomuus ovat epäitsekkäitä valintoja. Minä olen ja tulen olemaan lapseton, mutta iloitsen sitä suuremmin ystävien ihanista lapsista ja 3x kummitätiydestä. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin sanottu tuo, että molemmat vaihtoehdot ovat epäitsekkäitä valintoja! :)

   Poista
 7. KIITOS VILMA TÄSTÄ POSTAUKSESTA. Etenkin kiitos, kun ensimmäisenä bloggaajana ikinä otat esiin tuon nuorten miesten syrjäytymisen! Se on mua paljon mietityttänyt ja surettanut, näin kahden nuoren miehen siskona ja pienen pojan äitinä. Vain pieni osa miehistä menestyy, ja näiden menestyneiden miesten kanssa halutaan suhteeseen ja perustaa perhe. Naisilla on monissa alueissa vaikeampaa kuin miehillä, mutta syrjäytyminen on tällä hetkellä enimmäkseen nuorten miesten ongelma. Pelkään sitä paljon toisen veljeni kohdalla, kun hän ei oikein tahdo päästä opiskelemaan ja kaverit vähenee, kotona oleskelu lisääntyy ja sosiaaliset tilanteet vähenee. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi kommentistasi! :) Toi syrjäytyminen on todellakin huolestuttava ilmiö ja mun mielestä on hienoa että sitä aletaan ottamaan tosissaan. Syrjäytymisellä ja syntyvyydellä on selkeä yhteys toisiinsa, mutta syrjäytymisestä on myös monia muita ongelmia ihmiselle, esim terveydellisiä ja taloudellisia.

   Poista
 8. Naiset ei halua lapsia koska raskaus on raskasta, synnyttäminen sattuu, miehessä on jo tarpeeksi lasta huolehdittavaksi, kukaan ei jaksa olla kävelevä maitotarjoilija 10 kuukautta. Pitäisi olla rikas ja menestyvä jotta voi tarjota lapselle kaiken, mutta silti olla paljon kotona. Pitää olla mukava ja rauhallinen vaikka hormonit myrskyää, koska lapsesta saattaa tulla muuten sarjamurhaaja.
  Toisin sanoen, lapsien saamiselle ja niiden kasvattamiselle on laitettu valtavat vaatimukset ja odotukset, jotka kohdistuu oikeestaan vaan naiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 😅 tää oli hyvä

   Poista
  2. Tää oli yhtä aikaa hauska ja myös todenmukaisuutta henkivä kommentti.. :D Oon ihan samaa mieltä, että äitiyteen on asetettu suuret odotukset, että niitä voi monen mielestä olla pelottavaa lähteä täyttämään.

   Poista
 9. Sanoit niin ihanasti lapsien saamisesta lahjana! Vaikutat niin ihanan realistiselta ja fiksulta, mutta kuitenkin niin lämpimältä!❤️

  VastaaPoista
 10. Mun mielestä on surullisen todellista, että monet hankkii lapsia vaan siitä syystä että niin vaan ’kuuluu tehdä’ ja sillä tavalla sulla on ollut ’menestynyt elämä’. Tai ei tarvitse kuolla yksin, tai sitten on jotain puhuttavaa kumppanin kanssa vanhempana.
  Oon huomannut tän ilmiön viime vuosina ja tää tekee mut surulliseksi. Paljon ihmisiä joiden ei kuuluis olla vanhempia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on niin kamalaa, mutta oon joskus miettinyt samoin. Onneksi nykyään kun lapsien saaminen ei ole enää niin "pakollista", uskaltaa ihmiset enemmän tehdä omia valintojaan. Mutta toki varmasti on ihmisiä, jotka tekevät myös osaksi hieman painostettuina.

   Poista
 11. Annina Narhi18/4/18 05:19

  Bam! Ihan super hyvä postaus:)

  VastaaPoista
 12. "nykyaikana naiset haluavat vierelleen tietyn tasoisen kumppanin perheen perustamiseen" Tää jotenkin pisti silmään ja saattaa olla että ymmärsin täysin väärin (anteeksi) mutta eikös kumppanin kanssa olla rakkaudesta eikä siitä syystä että on oikean tasoinen perheen perustamiseen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tottakai :) Mutta olen kuitenkin huomannut, että monet toivovat kumppaniltaan että hänessä olisi niitä ominaisuuksia, joita myös tulevalta toiselta vanhemmalta myös odottaisi :)

   Poista
 13. Oon tismalleen samaa mieltä! Kirjotit tosi hyvin :) lisäisin vielä, että on suurin ekoteko minkä voi elämässään tehdä ettei tee lapsia ja maapallon kantokyky ei kestä tätä määrää ihmisiä nykyiselläänkään. On siis maapallon kannalta vain hyvä mitä useampi jättää lapset tekemättä. Olen itse lapseton, koska haluan nauttia elämästä ja mulla on ihan muut intressit elämässä (esim työ, matkustelu ja harrastukset) kuin lapset. Ei vaan ole mitään syytä miksi haluaisin lapsia saada. Uskon monen olevan samaa mieltä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon :) Niin harmillista kuin se onkin, olet tismalleen oikeassa. Meidän maapallo ei vaan kestä enää yhtään lisää ihmisiä. Tämän takia itse ajattelen niin, että joka ikisen lapsen - syntyi hän sitten meille Suomeen tai vaikkapa Brasiliaan - tulisi olla toivottu ja suunniteltu, ja mielellään niin, että hän syntyisi perheeseen jossa välitettäisiin ja mietittäisiin ympäristöasioita, jotka opetettaisiin myös lapselle eteenpäin.

   Poista
  2. Valitettavasti tämä fakta on väärä - maapallon suurin ongelma ei tällä hetkellä ole ylikansoittuminen, vaan ylikuluttaminen!

   Länsimaissa on alhaisin syntyvyys, mutta kulutamme eniten luonnonvaroja ja aiheutamme eniten päästöjä. Syntyvyys huippu maailmassa on koettu jo 1960-luvulla, ja nyt syntyvyys taitaa olla enää 2,4. Kun syntyvyys on 2,1 ei väkiluku käytännössä enää kasva. Ihmiskunta mahtuu todella pieneen tilaan lopulta, lähes kaikki mahtuisi Inari-järven jäälle. Mutta miten meistä on tullut niin ahneita, että tää pallo ei riitä?

   On huolestuttavaa, että mitä alhaisemmaksi kulttuureissa on syntyvyys laskenut, sitä kuluttavammaksi elämäntapa on muuttunut. Eli vaikka syntyvyys on laskenut, niin päästöt ja luonnonvarojen riistäminen ovat vain nousseet! :( Vaikka luulisi, että kävisi päinvastoin.

   Toki on hyvä, että ehkäisy olisi olemassa kaikille, jotka sitä haluaisivat käyttää. Suurin osa sitä haluaisi kehitysmaissa käyttää, mutta mahdollisuutta ei ole. Myös koulutus on tärkeää, sitä myöhemmin tytöt saavat lapsia, mitä enemmän ovat käyneet kouluja. Mielestäni on helppoa syyttää liikakansoittumista, ja vaikeaa ehkä ajatella, että omasta elintavasta pitäis tinkiä. Suomalaiset kun kuluttavat jo 3,4 maapallon edestä.. Mutta yllättävän helppoa on aloittaa ekompi elämä, ja oikeastaan se on todella hauskaakin! :)

   Mutta joo, postaus oli kyllä hyvä! :) En vain aina tajua juuri tätä velvollisuus pointtia, kuka muka oikeasti hankkii Suomessa lapsia vain velvollisuuden tunteen vuoksi?:D Omassakin kaveripiirissä kaikki lapset on olleet kyllä hartaasti toivottuja, ei mitään velvollisuusvauvoja :D Ja toisaalta, ehkä nykyisin jopa enemmän katsotaan kieroon sellaisia, jotka haaveilevat perheen perustamisesta nuorena! Musta se alkaa olla jo aika rebeliä, jos haaveileekin perhe-elämästä parikymppisenä.

   Poista
  3. Kiitos tästä kommentista! Niin moni syyttää liikakansoitusta, vaikka oikeasti ongelma on liika kuluttamisessa. On helpompi syyttää ihmismassoja kuin katsoa peiliin. Hans Roslingin Don't panic oli tosi silmiä avaava luento, siinä mm valotettiin, kuinka pieni osa ihmisistä jättää suurimman hiilijalanjäljen.

   Poista
  4. No, fakta ei mielestäni ollut täysin "väärä", sen olisi voinut muotoilla mieluummin näin: "meidän maapallo ei kestä enää yhtään MEIDÄNKALTAISTA ihmistä". :) Eli jos suunta on tämä ja luontoon ja kuluttamiseen suhtaudutaan tällä tavalla, ei maapallo kestä enää yhtään enemmän meitä ylikuluttavia ihmisiä. Valitettavasti kulutustavat ja suhtautuminen ympäristöön usein periytyvät. Niinkuin sanoin tuossa kommenttisi yläpuolella, toivon, että jokainen tänne syntyvä syntyy vanhemmille, jotka välittäisivät ja opettaisivat ympäristöasioita jälkeläisilleen.

   Monet väittävät, että enemmän ihmisiä pitäisi syntyä länsimaihin eikä kehitysmaihin, joissa lapsia on per vanhempi paljon enemmän kuin länsimaalaisilla. En ole kuitenkaan tästä samaa mieltä, sillä meidän länsimaalaisten lapset tuottavat paljon enemmän elämänsä aikana päästöjä kuin köyhien kehitysmaiden lapset.

   Poista
  5. No joo, ehkä itsekin vähän kuohahdin, ei asia ole tietenkään niin mustavalkoinenkaan! :) Ja toki itsekin toivon, että myös kehitysmaissa elintaso nousisi sopivaksi - samalla syntyvyys laskisi, jos ehkäisyvälineiden saatavuus paranisi. Mutta tässä on kuitenkin linkki lähteeseen, kannattaa tutustua http://www.maailma.net/uutiset/ylikulutus-on-ylikansoitusta-suurempi-ongelma

   Jotenkin kuitenkin järkyttävää juuri se, miten pieni prosentti ihmisistä oikeasti pystyisi tuhoamaan maapallon ihan vain sillä kuluttavalla elämänasenteella: kertakäyttötuotteilla, shoppailulla, matkailulla yms. Ei siihen tarvita miljardeja ihmisiä, hyvin pieni prosentti riittää :( Kuitenkaan useimpien kulttuurien onnellisuus aste ei edes lisäänny tietyn elintason nousun jälkeen. Riittävä ravinto, turvallinen elinympäristö, riittävä terveydenhuolto ja se, että saa viettää elämänsä rakkaiden ihmisten kanssa. Milloin shoppailusta ja kaupallisuudesta tuli niin in, että maapallon tulevaisuus on niiden takia vaakalaudalla?
   Mutta just toi onkin tärkeää, että lapset kasvatetaan kunnioittamaan luontoa <3 Silloin tää maapallo voisi säilyä elinkelpoisena vielä lukemattomille ja lukemattomille sukupolville!

   Poista
  6. Oikeassa olet. Luin kerran yhdestä jenkki-perheestä, jossa oli vanhemmat + kolme lasta. NELJÄ autoa (koska jokaisellehan yli 16-vuotiaalle täytyy ostaa auto..) ja useita ulkomaan matkoja vuodessa ja kaikilla lapsilla järkyttävät määrät tavaroita ja vaatteita. Juuri tällaiset perheet ovat osa sitä yhtä prosenttia maailmasta, jotka kuluttavat useiden satojen tuhansien ihmisten edestä.

   Toivottavasti tämä on sellainen "trendi" mikä tulisi pian olemaan totaalisesti out! Ja itseasiassa, niin uskonkin :)

   Poista
 14. Voi että, tää on aina se kaapissa piilossa oleva mörkö :D Itse halusin pienenä kovasti perheen: 25 vuotiaana piti olla auto, mies, naimisissa ja kaksi lasta sekä koira. Nyt 25 vuotiaana olen iloinen, että olen kihloissa ja marsuja löytyy useampi taloudesta, mutta ei musta olis äidiksi. Tahdon elää ja kokea, tietysti myös se että Suomi on erittäin kallis maa asua, joten miks mä haluaisin lapsia, jos hyvällä tuurilla ittensä saa just elätettyä :D en ymmärrä muutenkaan tota, että lapsia PITÄÄ HANKKIA ETTÄ VERONMAKSAJIA ON. No, mitä jos ensimmäisenä tiputettas maanpinnalle kaikki ja mietittäs mistä vois säästää (Esim eduskunnan palkat), jotta sitä rahaa ois myöhemmälle... Jotenkin näen punasta tästä.

  VastaaPoista
 15. Tää aihe puhuttaa kyllä meitä naisia, myös minua. Mua ehkä vähän huvittaa, että syitä yritetään etsiä taloudellisesta epävarmuudesta ynnä muista. Kovastihan porukka on aikaisemminkin sikiänyt, vaikka olisi ollut raha tiukilla. Uskallan jopa väittää, että syntyvyys on pienintä meidän korkeasti koulutettujen keskuudessa. Mielestäni isoin syy tähän on yksinkertaisesti kulttuurin muutos. Nykyään ei tarvitse nuoudattaa tiettyä kaavaa: koulutus, naimisiin, lapset. Etkä saa vanhan piian leimaa sinkkuna elämisestä. Nuoret aikuiset nauttivat sen sijaan vapaudesta rakentaa elämäänsä omien mieltymysten mukaan. Siihen kuuluu vahvasti matkustelu ja ura.

  VastaaPoista

I'M HAPPY TO HEAR YOUR COMMENTS!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...