29.6.2018

Ajatuksia feminismistä / Mitä feminismi mulle tarkoittaa?Feminismi on ollut jo muutamien vuosien ajan pinnalla ja jo hetken aikaa se on tuntunut olevan jopa todella "trendikästä". Ja hyvä niin!! Viime vuosien aikana on esimerkiksi Suomessa saatu todistaa monia feministisiä keskusteluita ja liikkeitä, jotka ovat varmasti onnistuneet muokkaamaan monien ajatusmaailmaa.
 
Feminismi on ylipäätään erikoinen käsite, sillä sen merkitys on monille vieras ja feminismi sanana nostaa joillekin heti karvat pystyyn. Monet ajattelevat feminismin olevan jonkinlaista miesvihaa ja naisten nostamista korkeammalle kuin miehet. Todella usein kuulee "En mä oo mikään feministi, haluun vaan, että naiset ja miehet on tasa-arvoisia". Noh, sittenhän sä olet feministi.. :)
 
Feminismi ei ole koskaan ollut ideologia, jonka mukaan naisten tulisi olla paremmassa asemassa kuin miesten. Feminismi alkoi naisten yhteiskunnallisen aseman parantamisen liikkeenä 1800-luvulla. Kuitenkin nyt 2000-luvulla se on muotoutunut enemmänkin kaikkien sukupuolien, seksuaalisten suuntautumisten, rotujen ja kulttuurien tasapuolisuuden tavoitteluksi.
 
Ihminenhän on todella subjektiivinen olento ja monet asiat ja ilmiöt hän käsittelee omalta kannaltaan. "Miten tämä asia vaikuttaa minuun ja omaan elämääni? Tämä asia on tärkeä koska se vaikuttaa elämääni positiivisesti. Ne asiat joilla ei ole minuun tai elämääni merkitystä, eivät ole kiinnostavia." "Ympäristöasiat ovat toki tärkeitä, mutta jos se tarkoittaa, että minun tulee vähentää autoiluani, niin ehkä se ei sitten kosketakaan minua niin paljon". Ymmärrättekö mitä tarkoitan? Feminismillä on varmasti suurempi merkitys toisille ihmisille kuin toisille.
 
Itselleni feminismi on tärkeää ja olen - siitä asti kun olen aatteen perään ymmärtänyt - ollut feministi. Tasa-arvo, oikeudenmukaisuus ja kaikkien tasapuolinen kohtelu ovat minulle arvokkaita asioita. Kuitenkin tietyt feministiset "movementit"/liikkeet ovat koskettaneet itseäni enemmän kuin toiset. Viime vuosina suuren näkyvyyden saanut #metoo on mielestäni super tärkeä ja laajasti ajatuksia herättävä.
 
Minulle feminismissä tärkeää on se, että naisilla ja miehillä on täysin tasa-arvoinen asema työelämässä: yhtäläiset työllistymis- ja etenemismahdollisuudet sekä palkka. Johtotehtävissä on edelleenkin paljon vähemmän naisia ja naisen euro laahaa edelleen perässä. Mua rehellisesti sanottuna raivostuttaisi jos mun työkaveri(mies) saisi isompaa palkkaa kuin minä samasta työstä ja samalla kokemuksella. Mulle on tärkeää se, että kaikkia ihmisiä kohdellaan hyvin sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta, rodusta, asemasta, ihan mistä tahansa, huolimatta. Ja tämä koskee työelämää, koulumaailmaa, harrastuksia, mediaa, yleisiä asenteita, kaikkia aloja ja paikkoja.
 
Niinkuin yllä sanoin, jotkut liikkeet koskettavat itseäni enemmän kuin toiset. Minulle ei ole tärkeintä, että minun täytyisi naisena saada kulkea kaupungilla liki alasti tai paljastella somessa (#freethenipple etc). Kaikista asioista missä me naiset olemme hieman huonommassa asemassa kuin miehet, en vain koe tätä asiaa tärkeimmäksi. Minun elämääni ei vaikuta se, jos joku haluaa olla ilman yläosaa Prismassa tai kulkea Sokoksella ilman housuja, mutta mun rehellinen mielipide on se, että kyllä omalla pukeutumisella pitää hieman kunnioittaa myös muita ihmisiä. Tämä koskee (ja siis todellakin juurikin) myös miehiä, sillä mielestäni ei ole ihan sopivaa kulkea vaikkapa ilman paitaa kaupungilla. Muistathan, että tämä on vaan mun mielipide, ja me voidaan olla eri mieltä, se on ihan ok :)
 
Onko teille feminismi tärkeää? Mitkä tasa-arvoasiat ovat lähellä teidän sydäntänne?

14 kommenttia:

 1. Mua ärsyttää myös niin paljon kun ihmiset ei ymmärrä mitä feminismi tarkoittaa!! Ja suhtautuu feminismiin negatiivisesti ihan kun se olis jokin lesbojen miestenviha ideologia. Mä olen myös feministi ja tuun aina olemaan <3

  VastaaPoista
 2. Miehetkin voi olla feministejä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kai kukaan toisin ole väittänytkään?

   Poista
 3. Loistava kirjoitus, hyvä Vilma! :-) Mulle feminismissä tärkeintä on se et tuntuu et viimein miehet on alkanut tajuta että naisia ei voi koskea ilman lupaa ja huudella perää mitä tahansa törkeyksiä. Työelämässä naisiin suhtaudutaan vakavammin eikä minään silmäniloina.. tärkeitä asioita :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon <3 Todella hyvin sanottu, juuri näin :) Kiitos kommentistasi!

   Poista
 4. hyvä kirjoitus oon täysin samaa mieltä :3

  VastaaPoista
 5. Mä en itseasiassa ole koskaan tarttunut tohon käsitteeseen niinkään, kunnes nyt aloin miettiä niin kyllä mä haluaisin että mies ja nainen olisi samalla viivalla; mutta niin haluaisin että koiratarhaus ja eläinrääkkäys lopetettaisiin, vanhuksilla olisi parempi olla vanhainkodeissa, orvot lapset saisivat vanhemmat jne. Yksi päivä kun Kampissa liikuin, näin näitä kyseisiä edustajia siinä torilla ja mietin vain, miten moni asia kaipaisi parannusta.

  Mutta kyllä, ehkä mussa feminismi silloin asuu, kun pitää omaa sukupuolta puolustaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon maailman tasa-arvoasioissa korjattavaa, vielä niin monet ihmisryhmät ovat syrjittyjä ja huonommassa asemassa. Mulla lähtee heti verenpaine kohoamaan kun huomaan, että jotain kohdellaan epäoikeudenmukaisesti.

   Poista
 6. Anonyymi1/7/18 21:27

  Hyvä kirjoitus! Itselleni feminismi on tärkeää juuri siksi, että se konkreettisesti osoittaa minun perehtyneen asioihin ja paitsi kannattavan tasa-arvoa, myös puuttumaan ja puolustamaan sitä silloin, kun havaitsen epäkohtia. Jos sanoisin kannattavani tasa-arvoa, se tuntuisi liian neutraalilta, sillä kyllähän lähes kaikki ihmiset kannattavat tasa-arvoa ja uskovat siihen harhaan, että Suomessa ja Pohjoismaissa tasa-arvo on jo toteutunut, eikä mitään tarvitse tehdä tai olla valppaana. Jos nyt katsotaan nykyistä politiikkaakin ja leikkausten vaikutuksia, niin mielestäni voidaan aivan hyvin kysyä miten kukaan voi uskoa tasa-arvon toteutuneen ja pysyvän toteutuneena.
  Ja mitä tulee palkkoihin, Suomessa laki velvoittaa maksettavan samasta työstä samaa palkkaa, hienoa olisi kuitenkin jos näitä palkkavertailuja voitaisiin tehdä myös koko organisaatiossa ja todella kyseenalaistaa esimerkiksi sitä, miksi naiset työskentelevät samallakin koulutustaustalla useammin sihteerin/asiakaspalvelun huonommin palkatuissa tehtävissä ja miehet paremmin palkatuissa kenttätöissä/talouden puolella. Lisäksi keskustelua tulisi käydä myös vahvemmin siitä, mistä työstä maksetaan minkä suuruista palkkaa. On mielestäni turhan yksinkertaista vain todeta että voi voi, naiset nyt vain hakeutuvat huonopalkkaisiin töihin ja hoiva-alalle, jos ei olla valmiita keskustelemaan siitä, miksi nämä alat ovat edelleen niin matalasti palkattuja. Esimerkiksi sairaanhoitajat ovat erikoistuneita, ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneita ammattilaisia, jotka työskentelevät usein kolmessa vuorossa, teknisellä puolella ammattikorkeakoulun käyneillä insinööreillä palkat ovat huikeasti paremmat, vaikka koulutukset ovat korkeakouluarvoiltaan yhtä pitkät ja huomionarvoista myös, että sairaanhoitajat ovat tekemisessä ihmishenkien kanssa.
  Anteeksi paasaus, mutta aihe herättää ajatuksia! Toivottavasti jatkat tällaisista aiheista kirjoittamista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistava kommentti, ihana oli lukea ajatuksiasi. Olen ihan samoilla linjoilla kanssasi.

   Munkin mielestä tasa-arvo käsitteenä on liian neutraali, ja eiköhän kaikki voi sanoa kannattavansa tasa-arvoa. Harmi vain, että tasa-arvo monelle tarkoittaa sitä, että hän itse tulee kohdelluksi oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti.

   Ja vaikka näin juuri on, että samasta työstä tulee lain mukaan maksaa samaa palkkaa, ei se kuitenkaan todellisuudessa usein toteudu. Hoito- ja sosiaalipuolen palkat ovat jotain ihan järkyttävää katsottavaa. Samaan aikaan juuri mainitsemasi amk-insinööri, ahtaaja tai asfalttimies saa alkupalkakseen puolet enemmän. Hoitotyöstä usein sanotaan, että sen pitäisi olla kutsumus eikä sinne puolelle tulisi hakeutua rahan perässä, mikä on täysin raivostuttavaa! Palkan tulisi ehdottomasti korreloida työn haastavuuden ja vastuun mukaan. Onko jonkun mielestä tosiaan ratkaisu se, että sitten ei vaan hakeuduta hoitotyöhön kun palkka ei miellytä? Kuka sitten jo nyt erittäin kiireistä hoitotyötä suostuu tekemään?

   Itsekin voisin paasata näistä asioista vaikka kuinka :D Kiitos vielä kiinnostavasta kommentistasi!

   Poista
  2. Anonyymi3/7/18 19:01

   Tietenkin pitää myös katsoa sitä kuka maksaa palkan eli onko kyseessä veroraha vai yksityinen ja siinä myös tulee ilmi yksi syy palkkan matalaan tasoon. Tämän lisäksi voisi tarkastella sitä, että kuka ajaa hoitotyöläisten asiaa palkkojen suhteen ja mitä he ovat saavuttaneet. Esmerkki tapauksen mukaisesti hoitotyötä katsoessa Liittot eivät ole keskittyneet peruspalkan parantamiseen vaan keskittyminen on mennyt siihen, että hoitotyötä tekevillä on saatu palkankorotus pelkistä lisistä, jotka eivät tietenkään jakaannu tasaisesti ja joka on syy siihen miksi peruspalkan taso on todella heikko vrt työn tärkeys.

   Mielestän se, että hoitotyöläiset ansaitsevat vähemmän vaikka tekevät arvokasta työtä ei ole kyse tasa-arvosta vaan siitä kuka maksaa palkan, mistä kyseinen palkka koostuu ja mikä vaikuttaa siihen, että sitä ei olla pystytty nostamaan samalle tasolle kuin esim ahtaajan palkka.

   Toisaalta ahtaaja saa hyvää palkkaa, koska kyseinen työ on tärkeää juuri sille taholle, joka tarvitsee kyseistä ammatin edustajaa. Kysymys kuuluukin, että jos yksityistäisimme hoitotyön niin olisivatko palkat paremmat? Taikka mitä liittojen pitäisi tehdä jotta hoitajat saisivat työnsä arvoisen palkan?

   Poista

I'M HAPPY TO HEAR YOUR COMMENTS!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...