5.9.2018

Murhamysteerit: Black Dahlia - Elizabethin Shortin tapaus


Seuraavaksi Murhamysteerit-postaussarjassa on vuorossa tapaus, joka on monen mielestä Jenkkien kiinnostavin ratkaisematon murha. Kyseessä on Elizabethin Shortin murha, tai ehkä paremmin tunnettu ”Black Dahlia” eli Mustan Dahlian tapaus.


Kuka oli Elizabeth Short?

Elizabeth syntyi heinäkuussa vuonna 1924 Bostonissa Massachusettsissa viisi-tyttäriseen perheeseen. Elizabethin ollessa vielä alaikäinen, hän muutti Kaliforniaan, jossa hän työskenteli kaupassa ja asui ystävien ja hetkellisesti poikaystävän kanssa. Vuonna 1943 hänet pidätettiin alaikäisenä juomisesta ja tämän takia hänet lähetettiin takaisin Massachusettsiin äitinsä luokse. Massachusettsin sijasta Elizabeth menikin Floridaan, missä hän tapasi majuri Matthew Gordonin, joka työskenteli tällöin Jenkkien ilmavoimissa toisen maailmansodan aikaan. Nuoren parin oli tarkoitus mennä naimisiin, mutta Gordon kuoli sodassa elokuussa 1945 – vain viikkoa ennen kuin sota loppui. Vuonna 1946 Elizabeth muutti Los Angelesiin, missä hän työskenteli tarjoilijana ja vuokrasi huonetta Hollywood Boulevardilla. Elizabethin unelma oli tulla näyttelijäksi, vaikkei näyttelijän työt yrityksistä huolimatta ottaneet tuulta alleen.

Matthew Gordon ja Elizabeth.

Elizabethin kuolema ja ruumiin löytyminen

9.1.1947 Elizabeth palasi lyhyeltä matkaltaan San Diegosta poikaystävänsä Robert Manleyn kanssa. Manley myöhemmin kertoi, että Elizabethin oli tarkoitus tavata hänen vierailemaan tullut siskonsa joten Manley vei Elizabethin Biltmore Hotellille. Biltmoren henkilökunta kertoi, että he näkivät Elizabethin käyttävän aulan puhelinta. Tämän jälkeen hänet nähtiin Crown Grillin cocktail-loungessa noin 800 metrin päässä hotellilta.

Vasta 15.1. klo 10 aikaan aamulla Elizabethin alaston ruumis löydettiin kahteen osaan paloiteltuna tyhjältä nurmikolta tontilta Leimert Parkin alueelta Los Angelesissa, kun paikallinen asukas Betty Bersinger oli kävelyllä pienen tyttärensä kanssa. Bersinger aluksi luuli, että kyseessä oli kaksiosainen mallinukke. Kun hän lähempää tajusi, että kyseessä on oikea ruumis, hän soitti välittömästi poliisit.Tässä kappaleessa kuvailen, missä kunnossa ruumis löydettiin – kyseessä on erittäin graafinen kuvaus raa'asta murhasta, joten suosittelen skippaamaan seuraavaan kappaleeseen jos et tällaista halua lukea. Elizabethin kroppa oli silvottu ja katkaistu keskeltä vyötäröstä. Hän oli vuotanut kokonaan kuiviin ja tämän vuoksi hänen ihonsa oli täysin kalpea. Lääketieteelliset tutkijat arvioivat, että hän oli ollut kuolleena noin 10 tuntia ennen ruumiin löytymistä, eli kuolinajaksi voitiin päätellä yö 14.-15. tammikuuta. Murhaaja oli selkeästi pessyt ruumiin. Elizabethin kasvot olivat viilletty suun reunoista korviin asti, jolla murhaaja oli halunnut luoda ruumiille pelottavan hymyn. Karmaisevaa mutta totta, kuolinsyytutkija päätteli, että Elizabeth kuoli juuri näiden kahden kasvojen syvän viillon aiheuttamasta verenvuodosta. Elizabethilla oli useita syviä haavoja hänen reisissään ja rinnoissaan, joissa osassa kokonaisia ihonpalasia oltiin leikattu pois. Hänen alaruumiinsa oli asetettu ruohikolle niin, että se oli noin puolen metrin päässä yläruumiista ja hänen suolensa oli vedetty hänen alaruumiinsa alle. Ranteista, nilkoista ja kaulasta löytyi sidontajälkiä. Ruumiin kädet oli asetettu hänen päänsä ylle ja hänen jalkansa oli levitetty erilleen. Ruumiista löytyy netistä useita kuvia. En aio laittaa niitä blogiini, koska kaikki näitä ei halua nähdä, mutta ihan googlettamalla tai esim. täältä näette kuvat ruumiista. Varoitus: ei herkimmille!

Elizabethin kasvot, ennen ja jälkeen.Tutkinta

Alle viikko ruumiin löytymisen jälkeen sai Los Angeles Examiner –lehden päätoimittaja puhelun, jossa Elizabethin murhaajaksi itseään väittävä ihminen onnitteli lehteä isosta murhajutusta lehdessä ja kertoi, että lähettäisi heille pian kirjeen. Kirje oli kirjoitettu kirjaimia lehdestä leikkaamalla, jotta kirjoittajan identiteettiä ei saataisi käsialasta selville. Kirjekuoressa luki: ”Here is Dahlia’s belongings, letter to follow”. Kuoren sisältä löytyi Elizabethin synnyintodistus, bisneskortteja, valokuvia ja osoitekirja. Kaikki oli puhdistettu tarkasti bensalla, samanlailla kuin Elizabethin ruumis, joten poliisi uskoo kirjeen lähettäjäksi murhaajan.

Seuraavien viikkojen aikana poliisi haastatteli yli 150 miestä, joiden uskottiin olevan potentiaalisia syyllisiä. Robert Manley, joka oli yksi viimeisistä joka näki Elizabethin elossa, tutkittiin myös. Manleylle tehtiin useita valheenpaljastuskokeita, jotka hän kaikki läpäisi. (huomioikaa, että tuolloin 40-50 –luvuilla olivat valheenpaljastustestit vielä varteenotettavia todisteita) 

Yhteensä 750 tutkijaa työskenteli Elizabethin tapauksen parissa. Oli selkeää, että Elizabeth oli murhattu, paloiteltu ja pesty muualla, ja Leimert Park oli pelkästään paikka johon hänen ruumiinsa tuotiin. Tämän vuoksi poliisi tutki satoja paikkoja ympäri Los Angelesia, missä itse murha olisi voinut tapahtua. Kaupunki julkaisi 10,000 dollarin palkinnon sille, joka johtaisi poliisin murhaajan luokse. Tämä johtikin useisiin vääriin johtolankoihin ja jopa vääriin tunnustuksiin. Los Angelesin poliisin mukaan yli 500 ihmistä on tähän päivään mennessä tunnustanut murhan, useat sellaiset jotka eivät olleet edes vielä syntyneet tuohon aikaan. Kaikki nämä tunnustukset on tutkittu ja osoitettu vääriksi.

Elizabeth sai nimityksen Black Dahlia medialta, sillä hän pukeutui usein mustiin vaatteisiin, hänellä oli musta tukka ja hänen ruumiinsa oli löytyessään täysin kalpea.


Omia pohdintojani

Vielä tänäkään päivänä Black Dahlian tapausta ei olla saatu ratkaistua. Tämä tapaus on yksi Amerikan legendaarisimmista tragedioista, joka on järkyttänyt ihmisiä jo vuosikymmeniä uskomattomalla raakuudellaan. Jos et lukenut tuota kappaletta, jossa kuvasin missä kunnossa ruumis löytyi, tämän murhan kauheus voi jäädä sinulta hieman pimentoon.

On ihan järjetöntä, että tuollaisen teon tehnyt ihminen on voinut elää loppuelämänsä joutumatta vastuuseen teostaan ja jopa leikitellyt lehdistön ja poliisin kustannuksella kirjeillään ja puheluillaan. Varmaan sanomattakin selvää, että nykypäivänä tällainen murha saataisiin paljon helpommin selville, kuin tuolloin 1940-luvun lopussa.

Valitettavasti mulla ei ole edes antaa teille tähän mitään mahdollisia syyllisiä, koska niitä virallisia epäiltyjä ei tosissaan ole oikeastaan ikinä ollut. Tulee kuitenkin mieleeni, että luuletteko, että Elizabeth tunsi murhaajansa? Teko osoitti kuitenkin jonkinlaista vahvaa tunnetta tai syvää vihaa, taikka jotain niin sairasta mielentilaa, mitä me emme voi ymmärtää. Itse en usko, että Elizabeth välttämättä tunsi murhaajaa, vaan kyseessä oli joku ihminen, joka halusi tehdä raa’an ja ns. täydellisen rikoksen, josta ei jäisi kiinni.

Onko teillä ajatuksia tästä keissistä? Oliko tapaus teille tuttu jo entuudestaan?


14 kommenttia:

 1. On kyllä raaka keissi! Huh :o mä veikkaan, että tää oli jonkun sortin stalkkeri tai vihamies. Emmä osaa kuvitella, että joku huvikseen valitsee uhrinsa ja tekee noin... Pakko olla ollu joku fantasia tossa takana. Ihan järjetöntä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä, stalkkeri vois kyllä olla!

   Poista
 2. Anonyymi5/9/18 19:35

  Toi nimi oli tuttu mutten tienny tästä tapauksesta mitään!! Luulin ihan että black dahlia oli joku noitatarina 🤨 tää oli hyvä postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Black Dahlia vois kyllä olla joku noita..

   Poista
 3. Anonyymi5/9/18 22:59

  No hyi saakeli..! *Kauhistunut emoji*. En kyllä pysty kattomaan noita Googlen kuvia, sen verran karseelta kuulostaa. En ollut aiemmin kuullut tästä tapauksesta enkä todellakaan tiedä mitä muuta ajatella, kuin että sairas maailma. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei kannata. Jep, vetää kyllä melko hiljaiseksi...

   Poista
 4. Anonyymi6/9/18 06:28

  Tekijän henkilöllisyyttä on vaikea arvuutella, mutta 100% varmaa on se, että ihan sairas henkilö on teon takana.
  Vilma kysymys, kun teet näitä murhamysteeri sarjoja ja etsit tapauksia tuleeko sullakin välillä puistattava olo kun luet niitä? 😃😬 Kun tätäkin luki tuli vain olo, että herranjestas jollekkin on oikeasti käynyt näin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Haha, joo kyllä mulle välillä tulee. Mä vieläpä luen näitä aika paljon kun etsin uutta matskua blogiin, joten välillä on pakko ottaa vähän breikkiä ja katsoa joitain sinkkuelämää-jaksoja väliin :D

   Poista
 5. Anonyymi7/9/18 12:18

  Tosi hyvä ja kiinnostava postaus!

  VastaaPoista
 6. Oon tästä casesta kuullut aiemmin ja kaikenkaikkiaan aivan kammottava murha kyseessä. Lähinnä itseäni mietitytti, onko murhaaja tehnyt muita murhia. Toinen mitä olen miettinyt, tuollainen silpominen, mitä Elizabethin ruumiille on tehty, vaatii myös taitoa, voiko murhaaja olla esimerkiksi ammatiltaan lääkäri tms.

  VastaaPoista
 7. Tästä keissistähän on myös Brian De Palman ohjaama elokuva https://www.imdb.com/title/tt0387877/

  VastaaPoista

I'M HAPPY TO HEAR YOUR COMMENTS!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...