11.10.2018

Haastan sut elämäntapatestiin!IPCC julkaisi muutamia päiviä sitten uuden ilmastoraporttinsa. Varmasti olette tästä uutisointia jo lukeneet, mutta long story short: ei hyvältä näytä. Jos olette hieman ulapalla mistä tässä on oikein kyse niin pari pääkohtaa:

- IPCC on hallitusten välinen ilmastopaneeli, joka tuottaa laajoja raportteja ilmastopolitiikan pohjaksi. 
- maapallon lämpenemiselle on ennen annettu takarajaksi 2 astetta. Nyt julkaistun raportin mukaan lämpeneminen pitäisi pysäyttää 1,5 asteeseen. 
- maailman tulisi olla täysin hiilidioksidipäästötön vuoteen 2050 mennessä. 

Uskon ja toivon, että viimeistään tässä vaiheessa niin päättäjät kuin me yksittäiset ihmisetkin ymmärrämme, että pienillä valinnoillamme on tosiaankin merkitystä. Hetki sitten luin eräästä kirjoituksesta, että "ei näillä mun asioilla ole väliä kun Intiassa ne kuitenkin kuluttaa niin hirveästi!!" - muistuttaisin vain, että suomalaisen päästöt on keskimäärin 10300 kg CO2e, kun taas yhden intialaisen ovat 1800 kg CO2e. Jos siis joku siellä vielä luulee, ettei meidän suomalaisten valinnoilla ole merkitystä, niin nostaisitko pääsi jo ulos takapuolestasi :)

No, mennään postauksen asiaan. Sitra on mulle erittäinkin läheinen organisaatio oman työni puolesta ja päädyinkin ilmastoraportin jälkeen Sitran sivuille elämäntapatestiin. Elämäntapatestillä voi tosi helposti selvittää, kuinka paljon itse kuormitat ympäristöä ja mikä on hiilijalanjälkesi.

Alla oma tulokseni.Oma hiilijalanjälkeni on siis 4400 kg CO2e. Keskivertotestaajan on 7400 kg CO2e ja keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki on 10300 kg CO2e. 

En ole kuitenkaan ihan tyytyväinen omaan hiilijalanjälkeeni. Meillä kaikilla on mahdollisuus puolittaa omat päästömme. Analysoidaanpa omia tuloksiani: 

Asuminen. Asumisen päästöt on mulla ihan hyvällä mallilla. Tähän vaikuttaa tietenkin se, että asun kerrostalossa pienessä kaksiossa toisen ihmisen kanssa. Sähkönkulutus on pientä ja lämmitys tapahtuu maakaasulla. Lämpötila talvikuukausina on meillä alhainen, noin 20 astetta. Asia, jota voisin asumisessani vielä petrata on vaihtaa normi-sähkömme ekosähkösopimukseen, en oikein edes tiedä miksi emme ole tehneet tätä ennen. Toinen homma mikä varmasti verottaa asumisessa on se, että talomme on keskustan vanhoja taloja, eli rakennettu ennen 1990. Oletuksenahan on, että vanhojen talojen energiankulutus on uudempia suurempaa. 

Liikenne ja matkailu. Tästä osuudesta sain vähän noottia ja ihan ymmärrettävästi. Tänä vuonna on tullut tehtyä kolme edestakaisin lentomatkaa ja kolme edestakaisin laivamatkaa. En ole myöskään kertaakaan kompensoinut lentämistäni päästömaksuilla. Tiedostan, että lentäminen on ollut viimeisen vuoden aikana ihan liiallista, johtuen oikeastaan kaukosuhteestamme, joka nyt päätyttyään vähentää lentämistäni huomattavasti. Rakastan käydä Tallinnassa useita kertoja vuodessa ja se nostaa kyllä aika huikeasti liikkumisen päästöjäni. Mutta ei mitään huonoa etteikö mitään hyvääkin: oman arkielämäni liikennekulutus on ihan minimaalista: kävelen nimittäin joka paikkaan. Asun keskustassa, teen töitä keskustassa ja näen kaverini keskustassa. Omistamme auton, mutta käytän sitä vain pari kertaa kuussa. Julkisia eli metroa tai ratikkaa käytän myös ehkä 1-2 kertaa kuussa. 

Ruoka. Ruoka on ihan ok tasolla, mutta siinäkin löytyisi paljon parannettavaa. Punaisen lihan ja kanan syöntini on ihan minimissään, en edes muista koska viimeksi olisin niitä kokkaillut. Kalaa syön kyllä aika paljon, ja maitotuotteita menee ihan liikaa. Olen ihan liian addiktoitunut juustoihin ja maitoon, vaikka tiedostan etteivät ne tee hyvää omalle kropallenikaan tai iholle. En juo kahvia tai teetä, mehua juon erittäin harvoin ja silloinkin ainoastaan Pitäjänmäen mehutehtaan luomuappelsiinimehua, se on ihan mieletöntä :D Syön töissä vain omia eväitäni ja käyn ystävien kanssa ulkona syömässä 1-2 kertaa viikossa. 

Tavarat ja hankinnat. Ostoksistakin sain ihan hyvät pisteet, mutta koen edelleen, että tähän kategoriaan on ehkä helpointa tehdä muutoksia. Ostan pääosin aina tarpeeseen, mutta olen vuoden aikana tehnyt ostoksia myös "koskamähaluan"-periaatteella. 

Selkeästi omaa hiilijalanjälkeäni vähentää asumiseni ekologisuus. Myös lihan vähentäminen tai miltein poistaminen ruokavaliosta edesauttaa asiaa. Kuitenkin mulla on paljon mietittävää vielä tuossa matkustelussa, sillä olen viime vuoden aikana matkustanut varmasti paljon enemmän kuin keskivertosuomalainen. Tää on mulle se hankalin osuus, sillä rakastan matkustamista. Ruoka- ja tavaraostoksissa on myös edelleen parannettavaa. Voisin alkaa miettiä muita vaihtoehtoja liialliselle maitotuotteiden käytölleni ja miettiä vielä tarkemmin muita ostoksiani.

Jaloilla äänestäminen on myös hyvä ratkaisu. Meidän maailmammehan pyörii bisneksellä, joten mitä enemmän suosimme ekologisia vaihtoehtoja, sitä enemmän niitä tuotetaan ja syntyy tervettä kilpailua. Keväällä lähestyy myös eduskuntavaalit, jolloin kannattaa miettiä mitä arvoja äänestämäsi henkilö tukee. 

Haastan nyt teidän kaikki tekemään elämäntapatestin ja kertomaan tuloksenne! :) Haastan kaikki bloggaajat tekemään samanlaisen postauksen omaan blogiinsa, katsotaan lähtisikö joku muukin tähän mukaan. Oikein mukavaa päivää kaikille <3

20 kommenttia:

 1. KIITOS Vilma. Kiitos että annat blogissasi tilaa tärkeille asioille.<33

  VastaaPoista
 2. Mää sain testistä miltei 6 tonnia. Johtuu autoilusta, joudun sitä tekee elämäntilanteen takia vähän liikaa. :/ Muuten oon iha tyytyväine!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Henkilöautoilu on kyllä paha, se nostaa hiilijalanjälkeä tosi paljon.. Hyvä kuitenkin että teit testin! :)

   Poista
 3. Auts, sain yli 10000 co2e :/ suurimpana ongelmana ehdottomasti lentäminen, asun ulkomailla ja lennot Suomeen, mieheni kotimaahan, työn puolesta ja lomalennot yhteensä, lennän yleensä kerran tai kaksi kuussa. En edes tiedä miten tätä voisi pienentää :( muuten emme omista edes autoa, syödään kasvisruokaa lähes aina ja kulutetaan muutenkin ihan järkevästi. Matkustelu on kuitenkin mullekin niin tärkeä osa elämää, että siitä on vaikeaa karsia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän todella hyvin itsekin ulkomailla asuneena ja kaukosuhteessa olleena! Tärkeäähän on sitten ns. kompensoida sitä omaa elämäntilannettaan muilla valinnoilla, esim juuri tuolla kasvisruokavaliolla ja muulla kulutuksella. Kiva kun teit testin ja jätit kommentin! :)

   Poista
  2. Piti vielä sanoa sulle kiitos, että jaat aidosti tärkeitä ja mielenkiintoisia aiheita blogissasi! Oot upea <3

   Poista
  3. Oi, ihana että aattelet noin. Kiitos tosi paljon, tää merkitsee mulle hirveesti <3

   Poista
 4. Mulla oli joku 2800kg. Johtunee siitä, että olen vegetaristi enkä matkustele ikinä :D Oon viimeks käyny kunnolla ulkomailla 2014 ja sen jälkeen paristi laivalla. Auton omistaminen on yks niistä suurimmista haitoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wau!!! Aivan huikeaa, hyvä sinä!! :)

   Poista
  2. Juttelin kaverini kanssa yksi päivä ja hän just sanoi, ettei pysty elämään ilman autoa koska se on niin suuri mukavuusjuttu. Meilläkin se oli pitkään mukavuutta, kunnes mies päätti että haluaa omistusasunnon, joten luopu ekana autosta. Mulle se oli aluksi tooosi iso juttu - olenhan elänyt koko elämäni auton kanssa (porukoilla auto, isovanhemmilla auto, veljellä auto). Mutta sitten heräsin siihen todellisuuteen, että jalkoja voi käyttää. Ja nykyään tulee jotenkin yllättävän kiva olo, kun toitotetaan tota että pitäs pyrkiä parempaan ja kun itse elää jo sitä "parempaa" niin ei oikeen oo enää mistä ottaa pois :) pitkähiuksisena siihen suihkuun menee yleensä viikossa just se max 30min - yleensä 20min. Mutta sanoisin että kasvisruokaan totutteleminen vei aikansa - oli kuitenkin sen arvosta! Jos olisin tiennyt 5v sitten sen, mitä nyt odotetaan, olisin ollut ihan paineissa :D

   Poista
 5. Oho, mä sain 8600 kg 😱 Pari matkaa, auton käyttö, iso vanha asunto (jokas on muute helkkarin kallis lämmittää!) Mutta löysin kehittämiskohteita itelleni. Kiitos muuten oli kiinnostava postaus 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matkat, auto ja asumisen kustannukset on kyllä ihan yllättävän kuluttavia :( Hienoa kuulla ja kiitos paljon kun teit testin ja jätit kommenttisi!! :)

   Poista
 6. Mun päästöt on 0 kg. Oon siis paljon parempi ihminen kuin sä uskot olevas : ))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi luet tätä blogia jos sulle jokainen postaus tuottaa niin paljon mielipahaa? Jos sulla on paha olla, niin hanki apua. Ei se apu täältä tule :) Oon niin monesti nähny sun kommentteja, että tekee pahaa ihan sun puolesta.

   Poista
  2. 0 kg, ohhoh! Olisipa kiinnostavaa kuulla miten onnistut elämään TÄYSIN päästötöntä elämää. :)

   Poista
 7. Jee. Taas kerran tärkeä aihe blogissa ❤️

  VastaaPoista
 8. Jee. Taas kerran tärkeä aihe blogissa ❤️

  VastaaPoista
 9. Asun 2016 rakennetun talon yksiössä, autoilen ehkä kerran kuussa, ja shoppailu on vähäistä...

  ...mutta 15 edestakaista laivamatkaa vuodessa ei riitä mihinkään. Veikkaisin todelliseksi luvuksi jotain 30-40 väliltä. Molemmissa maissa työskentely ja opiskelu pakottaa seilailemaan Tallinnan ja Helsingin väliä jatkuvasti. No can do, onneksi tämä loppuu aikanaan. :)

  VastaaPoista

I'M HAPPY TO HEAR YOUR COMMENTS!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...