23.10.2018

Luontoon lähelle pääkaupunkiseutua


Heippa ihanat! Mä vietin viime viikolla (todella) pienimuotoista syyslomaani. Siihen kuului rentoutumista, leffaa, hyvää ruokaa, Lintsin valokarnevaalit sekä tietysti ulkoilua. Monet teistä varmasti tietävätkin, että vierailen melko ahkerasti luonnossa, sillä luonto ja retkeily ovat mulle stressinpurkukeinoja. Saan silloin tällöin instagramiini viestejä, joissa kysytään missä olen retkeillyt ja mitä paikkoja suosittelisin päiväretkille lähellä pääkaupunkiseutua.

Olen tähän postaukseen kerännyt viisi erilaista kansallispuistoa ja retkeilyaluetta lähellä Helsinkiä.  Nämä paikat soveltuvat niin parin tunnin reippailuista koko päivän retkiin ja jopa yöpymiseen. Kohteita miettiessäni oli kriteereinä helposti saavutettavuus ja max 1,5 tunnin matka pk-seudulta. Oletteko te ikinä vierailleet näissä paikoissa ja mitä tykkäsitte? :)


1. Nuuksion kansallispuisto. Pääkaupunkilaisten varmasti suosituin kansallispuisto eli Nuuksio kutsuu vierailulle helppoudellaan. Vierailulle pääset helposti autolla tai julkisilla liikennevälineillä. Nuuksiosta löytyy useita eri reittejä (1,5km - 17 km) ja reitit ovat selkeästi merkityt. Puistosta löytyy useita tulentekopaikkoja, laavuja, telttailualueita ja kuivakäymälöitä. Puisto tarjoaa monimuotoista luontoa niin metsästä järviin, kallioihin, soihin ja laaksoihin. Nuuksio on mulla usein ensimmäisenä mielessä, kun pohdin jotain muutaman tunnin reippailua viikonlopulle. Nyt syksyisin Nuuksio on tosin jopa vähän liian suosittu, eli jos täyttä rauhallisuutta ja pakoa muista ihmisistä hakee, ei välttämättä viikonloppu ole se paras ajankohta visiitille Nuuksioon.

2. Sipoonkorven kansallispuistoon tultaessa tuntuu, että on saapunut maalle. Sipoonkorpi levittäytyy Sipoon, Vantaan ja Helsingin alueille ja sinne ajaa vaivaiset puolisen tuntia Helsingin keskustasta. Sipoonkorvessa on vain kaksi virallista polkua, mutta mikään ei estä tutkimasta kansallispuistoa myös syvemmälle, niinkuin me ystäväni kanssa teimme. Sipoonkorvesta löytyy haastavia korkeuseroja ja retkeilijän täytyykin olla valmis kiipeämään jyrkkiä kallioita pitkin ja laskeutumaan vaativia pikku metsäpolkuja alas. Sipoonkorvessa taitaa olla vain pari pientä järveä, mutta nekin sitäkin kauniimpia. Toisen järven, eli Storträskin rannalla on vielä  tulenteko- ja levähdyspaikka.


3. Helsingin keskuspuisto. Jos ei halua lähteä Helsinkiä kauemmaksi, on Keskuspuisto varma vaihtoehto. Tunnelma täällä on miltein maaginen, kun keskeltä kaupunkia voi sukeltaa sisään metsään. Keskuspuisto pitää sisällään neljä luonnonsuojelualuetta, mm. Haltialan aarnialueen ja Ruutinkosken rantalehdon (suosittelen lämpimästi vierailemaan, tuolla mä vietin lapsuuttani!). Keskuspuisto on pinta-alaltaan tuhat hehtaaria ja oman reittinsä voi aloittaa vaikkapa Töölönlahdelta, Ruskeasuolta tai Tuomarinkylästä.

4. Tammisaaren saariston kansallispuisto. Tammisaaressa sijaitseva kansallispuisto on veneilijöiden suosiossa, sillä n. 90% sen pinta-alasta on vesistöjä. Kansallispuiston juju onkin sen vaihteleva maasto metsistä kalliohin ja mereen. Paikan päälle pääsee veneellä ja autolla, ja sinne ajaa reilu 1,5h Helsingistä. 

5. Liesjärven kansallispuisto sijaitsee reilu tunnin ajomatkan päässä Helsingistä. Liesjärvi tunnetaan kauniista vesistöistään ja metsistään, ja joiden reitit ja polut sopivat myös aloitteville retkeilijöille sekä melomisesta ja hiihtämisestä kiinnostuneille.

Onko teillä jotain lemppari-ulkoilumaastoja? Ihania hetkiä teille luontoon <3

6 kommenttia:

 1. Yksi ehdottomasti vierailun arvoinen Helsingin lähellä oleva ulkoilupaikka on Meikon luonnonsuojelualue Kirkkonummella! Alueella on paljon pieniä lampia mutta ihan lempparein on kirkas Meikojärvi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos suuresti vinkistä :) Mä laitan korvan taakse!

   Poista
 2. Se on kiva että lähellä Helsinkiä löytyy retkipaikkoja mutta parhaat paikat löytyy kyllä Lapista ja muualta Pohjois-Suomesta. Fiilis on täysin eri vaikka Oulangassa kuin Nuuksiossa :/

  VastaaPoista
 3. Mä itse olen kasvanut niin metikössä ja viettänyt 21 kesää landella, että siis erittäin ihanaa asua kaupungissa! Tykkään eniten käydä lenkeillä Eirassa, Punavuoressa(joka alkaa nyt olla aika nähty, kun tullut käveltyä siellä 2vk putkeen lenkkeillen), Töölössä ja Fredalla. Eira on siitä kivoin, kun sitä puistoa löytyy ihan välillä keskeltä triljoonien kivitalojen! Metsään mua ei oikeen saa tänä päivänä, joten ihastelen toisten instakuvia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän tosi hyvin. Vastakohdat viehättää! Itse olen asunut koko elämäni isoissa kaupungeissa ja vieläpä kaikkien asumieni maiden pääkaupungeissa, joten tarve päästä luontoon on tosi iso. Eira on kyllä niin kaunis kävelypaikka! :)

   Poista

I'M HAPPY TO HEAR YOUR COMMENTS!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...