22.11.2018

Murhamysteerit: Elisa Lamin tapaus


Taas pitkästä aikaa vuorossa murhamysteeriä. Tai nojoo, tänään on nimittäin tiedossa sellainen tapaus, että pääsette pohtimaan oliko kyseessä murha, itsemurha, onnettomuus vai ehkäpä jotain yliluonnollista? Vuorossa on mielestäni yksi kaikkien aikojen mielenkiintoisimmista tapauksista, eli Elisa Lamin tapaus.


FAKTAT

Elisa Lam oli kanadalainen nuori nainen (s. 30.4.1991) ja opiskelija University of British Columbiassa, Vancouverissa. Vuoden 2013 alussa Elisa päätti lähteä yksin matkalle Jenkkeihin Kaliforniaan. Ensiksi hän matkusti San Diegoon ja 26.1 hän saapui Los Angelesiin ja majoittui Cecil Hotelliin. Hän sai aluksi jaetun huoneen hotellin viidennestä kerroksesta, mutta hänen huonetoverinsa valittivat Elisan ”oudosta käytöksestä” ja tästä syystä Elisalle annettiin kahden päivän päästä oma huone.  Elisalle oli diagnosoitu kaksisuuntainen mielialahäiriö sekä masennus, jonka takia hänellä oli käytössään neljä eri lääkitystä. Ennen hänen kuolemaansa Elisan sairaudet olivat lääkityksellä kuitenkin hyvin hallinnassa.

Elisa soitti kotiin vanhemmilleen joka päivä matkansa ajan. Tammikuun viimeisenä päivänä hänen oli tarkoitus lähteä Los Angelesista Santa Cruziin, mutta vanhemmat eivät kuulleet hänestä koko päivänä. Huolestuneina vanhemmat soittivat Los Angelesin poliisille ilmoittaakseen tyttärensä kadonneeksi ja lensivät Kanadasta Los Angelesiin auttaakseen etsinnöissä.

Poliisi aloitti etsinnät hotellissa tutkien Elisan huoneen ja rakennuksen yleiset tilat käytävistä hotellin kattoon saakka. Hotellin henkilökunta kertoi, että 31.1.2013, eli Elisan suunniteltuna lähtöpäivänä, Elisa oli nähty yksin. Elisa kävi viereisessä kirjakaupassa ja kirjakaupan pitäjä muisti Elisan ystävällisenä tyttönä, joka etsi lahjaa kotiin vietäväksi.

Kahden viikon kuluttua katoamisestaan Elisaa ei oltu vieläkään löydetty. 14.2.2013 poliisi julkaisi valvontakameran videon, jossa Elisa tiettävästi näkyy viimeistä kertaa. Videossa Elisa on hississä 1.2, eli päivää myöhemmin kuin Elisan oli tarkoitus lähteä Cecil Hotelista. Tämä hissivideo on saanut ihan uskomattoman paljon maailmanlaajuista huomiota sen outoudessaan. Videossa Elisa tulee hissiin sisään ja painelee useiden kerroksien nappeja ja astuu nopeasti kulmaan. Elisa kurkkii ulos hissistä, katselee ympärilleen, astuu hissistä sisään ja ulos, ihan kuin piiloutuakseen joltain. Elisa astuu ulos hissistä ja tämä onkin ehkä se erikoisin tilanne: Elisa näyttää puhuvan jollekin käytävässä. Hän heiluttaa käsiään, puhuu, kumartaa eteenpäin ja heiluu edestakaisin. Hissin ovet menevät kiinni. Tässä on linkki YouTube-videoon.

Etsintöjen aikana hotellin vieraat alkoivat valittamaan hotellin vedestä. Vettä tuntui tulevan todella huonolla paineella, vesi oli tummaa ja maistui todella erikoiselta. Hotellin katolla sijaitsevat neljä isoa vesitankkia päätettiin tutkia ja 19.2.2013 yhdestä vesitankista löydettiin alaston Elisan ruumis.

Poliisi uutisoi Elisan kuolemassa olleen kyse onnettomuus. Elisan ruumis oli jo melko mädäntynyt, eikä siitä löydetty mitään väkivaltaan, seksuaaliseen hyväksikäyttöön tai itsemurhaan viittaavaa. Elisan verestä löytyi pieniä määriä hänen reseptilääkkeitään, kipulääkettä ja todella minimaalinen määrä alkoholia. 


TUTKINNAT JA SELVITTÄMÄTTÖMÄT SEIKAT

Elisan kuolemaan johtaneet syyt ovat edelleen pimennossa. Kuolinsyyksi pystyttiin tutkimuksilla todistamaan hukkuminen, mutta hukkuiko Elisa sitten omasta tahdostaan tai vastoin tahtoaan, on vielä tänäkin päivänä epävarmaa.

Pääsy katolle ja vesitankkiin. Poliisi ei pystynyt tutkimuksillaan todistamaan, miten Elisa oli päätynyt hotellin katolle. Cecil Hotelin ovet katolle johtaneisiin portaisiin olivat aina lukittuina sekä pääsykoodilla että avaimilla, ja vain hotellin henkilökunta tiesi koodin ja omisti avaimet niihin. Jos näitä ovia yritettäisiin avata ilman koodia tai avaimia, hälytysjärjestelmä hälyttäisi välittömästi. Vielä kiinnostavampi kysymys on se, miten Elisa päätyi vesitankkiin. Vesitankki oli n. 2,4 metriä korkea, sileää ja kovaa materiaalia, ja sinne kiipeäminen olisi tarvinnut jonkun henkilön tai jonkun esineen avustusta. Vesitankin päällä on todella painava kansi. Kun Elisa löydettiin vesitankista, hotellin henkilökunta joutui käyttämään tikkaita päästäkseen tankin reunalle ja kaksi miestä jouduttiin pyytämään apuun tankin kannen avaamiselle. Miten Elisa, pienikokoinen nuori nainen, olisi päässyt kiipeämään tankin kannen reunalle ja avaamaan sen itse?

Hissi-video. Elisan käyttäytyminen hississä on herättänyt laajalti ihmetystä ja erilaisia teorioita. Joidenkin mielestä Elisa näyttää siltä, kuin hän piileskelisi joltain – ehkäpä murhaajaltaan – kun taas joidenkin mielestä Elisa näytti saavan jonkinlaista psykoottista kohtausta. Joidenkin mielestä Elisa näyttää selkeästi siltä, että hän on huumeiden vaikutuksen alaisena, vaikkei huumeita näyttänyt hänen veressään olevan.

Hotel Cecil. Vielä erikoisemman tästä tapauksesta tekee sen kummallisten olosuhteiden lisäksi paikka, jossa tämä tapahtui. Hotel Cecil on surullisen kuuluisa useista murhista ja epäilyttävistä kuolemantapauksista. Muistatteko kun kirjoitin hetki sitten Elizabeth Shortin eli Black Dahliantapauksesta? Hänet nähtiin juomassa drinkkiä hotellin baarissa paria päivää ennen kuolemaansa. Lisäksi ällistyttävän monet ihmiset ovat tehneet itsemurhan kyseisessä hotellissa. 1980-luvulla sarjamurhaaja Richard Ramirez asui hotellissa pidemmän aikaa ja toinen sarjamurhaaja Jack Unterweger asui Cecilissä 1990-luvulla. Eräs nuorin nainen synnytti pojan 1940-luvulla hotellihuoneen vessassa ja heitti vastasyntyneen vauvan ulos ikkunasta. Tämän lisäksi useat ovat tehneet itsemurhan Cecilissä vuosien varrella joko hyppäämällä ulos ikkunasta tai myrkyttämällä itsensä. Näiden tapahtumien jälkeen ei varmaan tule kenellekään yllätyksenä, että Cecil Hotellia (joka on myöhemmin nimetty Stay on Main:iksi) on kutsuttu Los Angelesin eniten kummittelevaksi hotelliksi. On sanottu, että hotellilla on vakavia vaikutuksia vierailijoidensa mielenterveyteen ja useat ovat kertoneet nähneensä siellä yliluonnollisia asioita ja kokeneet kummallisia olotiloja. Elisa Lamin kuoleman vuonna 2013 jälkeen on Cecilissä tapahtunut vielä uusi kuolemantapaus. 28-vuotias mies teki itsemurhan hyppäämällä huoneensa ikkunasta vuonna 2015. (pstt! American Horror Storyn faneille: sarjan kausi "Hotel" on saanut inspiraationsa tästä hotellista)
TEORIAT


Onnettomuus. Monet seikat puhuvat sen puolesta, että Elisalle tapahtunut oli vain erittäin valitettava onnettomuus. Elisa oli kärsinyt mielenterveysongelmista ja hän käytti vahvoja lääkkeitä. Monien mielestä Elisan käytös hississä näytti siltä, että hän oli jonkinlaisessa psykoosissa. Ehkä hän pääsi kulkeutumaan jostain avoimeksi jääneestä ovesta hotellin katolle ja vahingossa tippui vesitankkiin eikä päässyt sieltä ulos? Tämä teoria kuitenkin vaikuttaa erittäin oudolta, sillä tankille pääsy oli miltein mahdotonta ja tankin auki saaminen olisi ollut Elisalle erittäin vaikeaa. Ja miksi Elisa löydettiin tankista ilman vaatteita?

Itsemurha. Joidenkin mielestä Elisan mielenterveysongelmilla ja käytöksellä voitaisiin selittää se, että ehkä Elisa halusi tehdä itsemurhan. Elisalla oli kaksisuuntainen mielialahäiriö, johon kuului masennusjaksoja. Tosin Elisan vanhempien mukaan Elisalla oli ollut ennen hänen kuolemaansa jo pidempään hyvä kausi ja lääkitykset toimivat hänellä hyvin. Tämä itsemurha-teoriakin tosin ontuu, sillä Elisan olisi tässäkin tapauksessa täytynyt päästä tankkiin yksin. Ja vaikka hän olisikin jotenkin saanut tankin kannen auki ja päässyt sinne sisään, miten hän olisi saanut tankin kannen enää suljettua?

Murha. Monet epäilevät, että Elisa murhattiin hukuttamalla hänet tankkiin. Tämän teorian mukaan Elisa ehkä huumattiin tai muuten vain hänen sekaista olotilaa hyväksikäytettiin ja hänet tapettiin hukuttamalla. Joidenkin mukaan murhaaja täytyisi olla joku hotellista: joku jolla oli tieto katolla sijaitsevista vesitankeista ja avaimet sekä pääsykoodi katolle. Jonkun tai joidenkin olisi ollut varmasti helpompi saada tankin kansi auki kuin Elisan. Toisaalta, mitään todisteita murhastakaan ei löydetty. Ei jälkiä, ei tuntematonta ja epäilyttävää ihmistä videokameroiden nauhoilla. Vai voisiko olla, että hotelli suojelisi oman henkilökuntansa jäsentä eikä luovuttaisi kaikkia videokameroiden nauhoja poliisille tästä syystä?

Jotain yliluonnollista? Tätä tapausta tutkiessani huomasin, että todella monet uskovat tässä olleen kyse jostain yliluonnollisesta. Niin kuin aikaisemmin kirjoitinkin, Hotel Cecil on tunnettu epämääräisistä kuolemantapauksista ja ihmisistä, jotka ns. ”sekoavat” siellä. Wikipediassa on jopa sivu, jossa on listattu Cecilissä tapahtuneita tapauksia. Joidenkin mukaan jokin otti Elisan valtaansa ja sai hänet hukuttautumaan vesitankkiin.

---Tämän tapauksen tutkimukset ovat lopetettu ja viralliseksi kuolinsyyksi on ilmoitettu onnettomuus ja hukkuminen. Mä en todellakaan osaa sanoa mitä tästä tapauksesta ajattelen. Vaikken toisaalta usko yliluonnolliseen, oli todella häiritsevää lueskella hotellissa tapahtuneita asioita ja ihmisten kokemuksia siellä. Ja vaikka ymmärrän Elisan kärsineen mielenterveysongelmista, en voi vain käsittää hänen päässeen omin voimineen tankkiin sisään. Olisiko joku voinut tehdä sen hänelle tai avustaa häntä? En tiedä.

Jäättekö tekin tästä tapauksesta yhtä hölmistyneiksi vai mitä te veikkaatte tässä tapahtuneen?

PS. Lue edellisiä murhamysteereitäni täältä.


Kuvalähteet: täältä täältä 

11 kommenttia:

 1. Uutta murhamysteeriä olinkin jo odottanut <3 Hurja tapaus tää, en ollut tästä kuullukaan. Todellakaan ei ole itsemurha eikä mikään onnettomuus.. Miten kukaan saisi päähänsä mennä johonki vesitankkiin?? Jotain epäilyttävää tässä on ollut taustalla..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Munkin mielestä melko outo onnettomuus tai tapa tappaa itsensä. Jotenkin epäilyttävä keissi kaikenkaikkiaan! Kiva, että olit oottanut näitä <3

   Poista
 2. Oon samaa mieltä, että tää on kyllä yksi kaikkien aikojen kiinnostavimmista tapauksista. Luitko, että Elisan vanhemmat nostivat syytteen hotellia vastaan kuolemantuottamisesta, mutta hävisivät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin! Elisan vanhemmat taisivat syyttää kuolemantuottamuksesta hotellia, mikä ei heidän mielestään panostanut tarpeeksi vieraidensa turvallisuuteen. Syyte hylättiin, koska hotelli ei voinut mitenkään ennustaa, että Elisa olisi päätynyt lukittujen ovien taakse hotellin katolle. Mielenkiintoinen tapaus tämäkin!

   Poista
 3. Muistan kun Buzzfeed Unsloved teki tästä tapauksesta videon ja se jo silloin hämmensi paljon enkä kyllä vieläkään tiedä itse mitä ajatella. Yliluonnollista voisi olla, mutta vaikuttaa hyvin paljon joltain trippivaiheelta. Monet päihteet kun aiheuttaa harhanäkyjä/luuloja, mutta hyvin vaikee todistaa, kun juuri verestä ei löytynyt mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin! Jos tässä ei ole ollut mukana kolmatta osapuolta, uskoisin myös joidenkin päihteiden osallisuuteen. Toisaalta jotenkin kiinnostelee tuo yliluonnollisuus, kun hotelli on niin tunnettu siitä. Luultavasti emme koskaan kuitenkaan saa tietää, mitä oikeasti tapahtui :(

   Poista
  2. Psykoosi aiheuttaa myös harhoja, paranoideja ajatuksia ja todellisuuden tajunnan hämärtyminen vaikuttaa ulosantiin. Bipolaarissa masennuksen vastakohtana on mania, josta voi poikia psykoosi. Hississä heiluminen muistuttaa kovasti psykoottisen ihmisen motoriikkaa, tosin jos bipoon lääkitys oli päällä niin onhan se vaikea ajatella että yltyisi noin pahaksi. Tapaus kutkuttaa vieläkin päätäni, en vaan voi käsittää mitä on tapahtunut. En usko että tyttö on itse mennyt tankkiin sen kannen takia..

   Poista
 4. Huh aika pelottava :o

  VastaaPoista
 5. Puistattavaa :o murha tuo on ollut selvästi

  VastaaPoista

I'M HAPPY TO HEAR YOUR COMMENTS!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...