25.1.2019

Raha – mistä pihistän ja mihin panostan?Rahaa koskevat postaukset ovat aina olleet tosi tykättyjä blogissani. Itsenikin mielestä raha on kiinnostava aihe ja siitä tulisi puhua enemmän. Olen aina ollut aika hyvä säästäjä, mutta etenkin tässä parin vuoden aikana kun olen valmistunut ja siirtynyt työelämään, olen innostunut vielä enemmän oman rahankäyttöni ja säästämisen seuraamisesta. Olenkin sen verran tarkka rahasta, että tätä postausta miettiessäni mun oli paljon helpompaa pohtia mistä mä säästän kuin mihin tuhlaan.. :D

Mihin mä panostan?

Kavereiden kanssa tekeminen. Vaikka oon muuten aika pihistelijä, oon melkoinen törsäilijä välillä mitä tulee kavereihin. Tällä tarkotan siis sitä, etten ikinä kieltäydy ulkona syömisistä, drinksuista, leffassa/kylpylässä/museoissa/näyttelyissä yms. käymisestä kavereiden kanssa. Mun mielestä on niin ihana tehdä kaikkea kivaa ystävien kanssa, että käytän mielelläni rahaani heidän kanssa yhdessä tekemiseen ja kokemiseen.

Ruoka. Ruokahan on meillä Suomessa sellainen, mihin saa halutessaan laitettua todella paljon rahaa tai sitten vähän vähemmän. Mulla on melko löyhä kontrolli mitä tulee ruuan suhteen: olen ehdottomasti nautiskelija mutta etenkin terveelliseen ruokaan olen valmis laittamaan enemmän rahaa. Perus-arkiruokiin en ehkä kovasti rahallisesti panosta, mutta tykkään siitä, että meillä on aina viikonloppuisin jotain vähän spessumpaa ruokaa ja aamupalaa, ja että kotona on aina arkipäivillekin jotain hyviä välipaloja, hedelmiä, marjoja..

Hyvinvointi. ”Tää on osa mun hyvinvointia”-lausahduksella saan itseni oikeutettua käyttämään vähän rennommin rahaa. Käyn säännöllisesti hieronnassa ja mulla on kaksi jumppakorttia kahteen eri paikkaan, koska haluan käydä tosi monipuolisesti erilaisissa jumpissa. Toki mun työnantaja tukee rahallisesti tosi kivasti sekä hieronnassa käymistä että liikkumista, eli omaa lompakkoa nämä eivät kovasti kylläkään kevennä.

Koti. Meillä ei ole mitään kalliita design-huonekaluja, mutta ollaan kyllä haluttu tehdä kodista meidän näköinen ja kotoisa. Esim. sänky ja tv olivat luonnollisesti hieman kalliimmat investoinnit, jotka ovat kyllä maksaneet itsensä takaisin. Ollaan myös ostettu kotiin jos jonkinmoista sisustushärpäkettä ja kodin tekstiileihin on mennyt jonkin verran rahaa. Koti on kuitenkin mun mielestä sen verran tärkeä paikka ja siellä vietetään paljon aikaa, että siihen haluaa jonkin verran panostaa.


Mistä mä pihistän?

Meikit. Mulla on yksi meikki, joka on vähän kalliimpi (eli meikkivoide = 30€), mutta muut meikkini on ihan sitä halvinta luokkaa. Mä en ole sen verran hyvä meikkaamaan tai edes kiinnostunut siitä, että haluaisin käyttää siihen kovin paljon rahaa. Toisekseen, tietyt meikit ovat mun kokemuksen mukaan ihan samaa laatua, ostat sitten ne satasella tai vitosella.

Suihkusaippuat, vartalorasvat, käsienpesunesteet jne. Mulla on sellainen periaate, että kaikki sellainen jonka huuhdon muutaman sekunnin päästä viemäristä alas, ei ansaitse paria roposta enempää. Tällä osastolla esimerkiksi Lidlissä löytyy todella edullisia ja hyviä vaihtoehtoja.

Kahviloissa istuskelu. Antakaas kun kerron, mitä mä en ymmärrä. Mä en ymmärrä sitä, jos mennään esim. johonkin kalliiseen kahvilaan, missä kahvin ja jonkun leivonnaisen yhteishinnaksi tulee joku 10 euroa. Mun mielestä on paljon fiksumpaa mennä sen sijaan johonkin ravintolaan, ja syödä siellä oikeasti täyttävä ateria 10-15 eurolla sen sijaan, että käyttää ensin kympin kahvilaan, mutta silti illemmalla nälkäisenä joutuu vielä syödä kunnon lämpimän aterian. Ymmärrättekö mitä tarkoitan?

Sukkahousut ja sukat. Tätäkin on testattu: oon ostanut kalliimpaa ”laadun” toivossa, mutta ei. Ne 20 denierin sukkikset menee rikki riippumatta siitä, oonko ostanut sen 15 eurolla tai kahdella eurolla. Sama juttu sukkien kanssa – ne vaan kuluu. Muihin alusvaatteisiin panostan taas enemmän.

Mistä te pihistätte? Entä mihin panostatte?

8 kommenttia:

 1. Aika samoilla linjoilla mennään 👍

  VastaaPoista
 2. Itse pihistän myös parhaani mukaan kaikesta mikä huuhtoutuu vessanpönttöön/lavuaariin/lattiakaivoon. Esim siteet ja tampoonit korvasin kuukupilla sen hankinnalla oon säästäny jo toosi monia kymmeniä euroja - se ollut mulla käytössä reilun vuoden muistaakseni (voi kestää jopa 10-30vuotta jos desinfioi ja huoltaa oikein. Itse oon tosi tarkka ja pyrin ainakin tohon 10vuoteen). Panostan takkiin ja kenkiin, terveelliseen ruokaan/omaan hyvinvointiin. Meillä on sen verran pikkunen asunto (53neliötä+parveke, eli joku 58neliöö) ettei tänne huonekaluja oikeen mahtunu sohvan ja lemmikkien jälkeen. Joten huonekaluja ei oo tullu ostettua mitään "ylimääräisiä". Pihistän kosmetiikasta sen verran kun pystyn, oon monien vuosien jälkeen saanu näpyt pois naamasta, joten kasvonaamioon täytyy panostaa (20e/2-3kk kestää). En myöskään ostele mitään turhaa, enkä käy ulkona syömässä tms. Helsingissä kaikki on niin tuskasen kallista :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Tuli mieleen sun kommentista, että vitsit yhdessä asumisessa säästää kyllä myös aika hyvin rahaa, mikä on kyllä iso etu. Mulla on vähän sama kuin sulla, että panostan juuri noihin ulkovaatteisiin pukeutumisessa mutta muuten shoppailu on aika pientä.

   Poista
 3. Mä pihistän oikeastaan kaikesta mahdollisesta :-D Ainoo mihin käytän kunnolla rahaa on terveydenhuolto ja harrastukset.. Onko sulla hyvä työterveyshuolto? Siinä säästää jo parhaimmillaan aika paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ne on kyllä hyvät asiat joihin kannattaakin laittaa rahaa! Mulla on hyvä työterveyshuolto joka kattaa milteimpä kaiken muun paitsi hammashoito, mikä olisi aika kova juttu kyllä saada työterveyden piiriin, etenkin kun siihen saattaa upota aika herkästikin paljon rahaa.

   Poista
 4. Melko samoilla linjoilla liikutaan! Mulla on kavereita, joilla on esimerkiksi pelkkiä meikkisiveltimiä satoja, kun taas itselläni kaikki meikit mahtuu yhteen pieneen meikkipussiin :D Tosin he osaavat meikata, minä en.

  Ajattelin myös, että kalliimmat sukkikset ois paremmat. Kuten sanoit, ei oo. Parhaat taitaa olla Primarkista, ja siitähän voi jo päätellä, ettei ne oo paljoa maksanut. Ennen käytin 30e kynsilakkojakin, mutta huomasin että Rimistä ostetut euron kynsilakat on ihan yhtä hyviä (tai sitten mun vuositulot laski) :D

  Mutta ne käsisaippuat... On vaan pakko saada nätti pullo! Sitä voi sit onneks täyttää halpissaippualla myöhemmin :D Samaten pussilakanoista voin maksaa vaikka 200e ja käytän siihen (teko)syytä "uneen kannattaa panostaa".

  - Riikka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mulla vähän sama, ettei mitään järkeä alkaa käyttää rahaa meikkeihin kun en oikein osaa meikata. :D Mä oon ostanut meille nätimmän (nojaa, ei sekään kyllä kovin nätti ole..) käsisaippuapullon, minkä täytän aina jollain halpissaippualla :D

   Poista

I'M HAPPY TO HEAR YOUR COMMENTS!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...