21.2.2019

True Crime: Conrad Royn tapaus


Tällä kertaa True Crime –postaussarjassa on vuorossa Conrad Royn tapaus, joka on rikosoikeudellisena tapauksena melko ainutlaatuinen. Lue keissi läpi ja kerro, oliko lopputulos mielestäsi oikea?


Conrad syntyi vuonna 1995 Massachusettsissa. Conrad oli normaali lukiolainen, joka oli koulun ohella työskennellyt jo useiden vuosien verran perheensä meripelastus-yrityksessä. Ollessaan vasta 18-vuotias Conrad suoritti merikapteeni-lisenssinsä ja samana keväänä hän valmistui loistavin arvosanoin lukiostaan, jossa hän menestyi hyvin myös useassa eri urheilulajissa (mm. pesäpallossa, soudussa ja juoksussa). Valmistuttuaan Conrad pääsi heti sisään Fitchburg State Universityyn opiskelemaan kauppatieteitä, mutta kieltäytyi koulupaikasta.

Conrad oli jo nuoresta asti kärsinyt silloin tällöin sosiaalisiin tilanteisiin liittyvästä ahdistuksesta, joka vaikutti hänen koulunkäyntiinsä. Ollessaan 17-vuotias, Conrad teki yliannostuksen kipulääkkeillä ja hän joutui sairaalaan. Täysi-ikäiseksi tultuaan Conradille diagnosoitiin sekä ahdistushäiriö että masennus, ja hän kävi useilla eri terapeuteilla.

Heinäkuun 12. päivänä 2014 Conrad kertoi äidilleen, että menisi illalla näkemään ystäväänsä eikä tulisi välttämättä aikaisin kotiin. Kun Conrad ei ollut tullut kotiin vielä seuraavana aamunakaan, Conradin äiti soitti poliisille, joka alkoi heti etsimään poikaa ja hänen autoaan. Poliisit löysivät Conradin auton pian Kmartin parkkipaikalta ja Conradin elottomana auton etupenkiltä. Oli heti selvää, että Conrad oli tehnyt itsemurhan. Takapenkiltä löytyi erillinen kaasumoottori jonka Conrad oli laittanut päälle ja myrkyttänyt itsensä hiilimonoksidin avulla. Poliisi ilmoitti heti asiasta Conradin perheelle ja he olivat järkyttyneitä. Perheenjäsenet menivät Conradin huoneeseen tarkoituksenaan etsiä Conradin jättämää mahdollista itsemurhakirjettä. Conrad olikin jättänyt useita kirjeitä, niin hänen perheenjäsenilleen kuin ystävilleen, sekä yhden kirjeen joka oli osoitettu Michellelle, jonka nimi oli täysin tuntematon Conradin perheenjäsenille. Perhe avasi tämän kirjeen ja kirjeessä Conrad kiitti Michelleä kaikesta avusta ja tuesta viime vuosien aikana, ja kertoi rakastavansa häntä. Vaikka kukaan perheestä ei tuntenut Michelleä, he olivat huojentuneita siitä, että Conradilla oli ollut joku, joka oli tukenut ja auttanut häntä vuosien varrella.

Michelle Carter ja Conrad olivat tutustuneet pari vuotta aikaisemmin ollessaan molemmat matkalla Floridassa ja aloittaneet nettisuhteen pian sen jälkeen. 17-vuotias Michelle jakoi samankaltaiset ongelmat kuin Conrad, sillä hänelläkin oli mielenterveysongelmia, syömishäiriötaustaa sekä hän oli useasti satuttanut itseään. Michelle ja Conrad puhuivat netin välityksellä päivittäin, suurimmaksi osaksi masennuksesta, itsemurhasta ja kuolemasta.

Pian Conradin kuoleman jälkeen Michelle otti yhteyttä Conradin perheeseen ja esitteli itsensä Conradin tyttöystävänä. Lyhyessä ajassa Michelle muodosti läheisen suhteen Conradin perheen kanssa ja lohdutti ja tuki heitä päivittäin. Michelle kutsuttiin Conradin hautajaisiin, jotka pidettiin 19.7.2014. Pian hautajaisten jälkeen Michelle alkoi kuitenkin käyttäytyä kummallisesti.

Michelle pyysi, että perhe voisi lahjoittaa joitakin Conradin tavaroita tai osan Conradin tuhkista hänelle. Conradin perhe koki nämä pyynnöt hieman tungettelevina – eiväthän he edes tunteneet tätä tyttöä, jonka kanssa Conradilla oli ollut nettisuhde. Tämän jälkeen Michelle päätti järjestää hyväntekeväisyyspesäpallo-ottelun Conradin muistoksi, ilman perheen lupaa tai heille ilmoittamista. Michelle ryhtyi sosiaalisessa mediassa aktiivisesti kampanjoimaan mielenterveyshäiriöiden ja itsemurhan tietoisuuden puolesta ja kirjoitti ”vaikken voinut pelastaa poikaystävääni Conradia, yritän tietoutta levittämällä pelastaa mahdollisimman monen nuoren elämän”.

Tämä tapaus vaikutti aluksi päivänselvältä: mielenterveysongelmainen nuori tekee itsemurhan, ja hänen tyttöystävänsä alkaa kampanjoida mielenterveysongelmien tietouden puolesta. Poliisit olivat jo sulkemassa tapausta, kun eräs poliisi päätti, että hän tarkistaisi vielä Conradin puhelintiedot.


Tutkinta

Poliisi löysi Conradin ja Michellen välisen keskustelun ja pian huomasi, että Michelle ei ollutkaan ihan se huolestunut ja lämmin mielenterveysaktivisti ja nuori nainen, miltä hän vaikutti Conradin kuoleman jälkeen olevan. Päinvastoin kuin Michelle oli antanut ymmärtää, tekstiviestit paljastivat hänen kannustaneen ja painostaneen Conradia itsemurhaan. Michelle mm. usein kyseli, koska Conrad aikoi tehdä itsemurhan ja miksi hän ei ollut saanut sitä vielä aikaiseksi. Hän neuvoi Conradia olemaan miettimättä asiaa liikaa ja vain ”tekemään sen”. Conrad kertoi Michellelle, että häntä pelottaa kuolema eikä ollut enää varma asiasta. Michelle kertoi viesteissään olevansa turhautunut siitä, että Conrad ei saanut itsemurhaa aikaiseksi ja kertoi olevansa epäileväinen että Conrad ei pystyisi siihen tai huijaisi Michelleä. Michelle kertoi Conradille tavoista, miten itsemurhan voisi tehdä kivuttomasti tai helposti ja neuvoi Conradia, mistä hän voisi ostaa kaasumoottorin jonka avulla hän voisi tehdä hiilimonoksidimyrkytyksen. Kun Conrad ei saanut kaasumoottoria toimimaan, Michelle neuvoi häntä miten sen saisi käynnistettyä.

Aikaisin Conradin kuolin-aamuna pari tekstaili toisilleen. Michelle tekstasi Conradille: ”You just have to do it. You said you were going to do it. Like I don’t get it why you aren’t.” Conrad tekstasi, ettei tiennyt enää mitä tehdä, johon Michelle vastasi pettyneenä: ”So I guess you aren’t gonna do it then. All that for nothing. Last night was it. You kept pushing it off and you say you’ll do it, but you never do.” Conrad vastasi, että hän ei tiedä mitä tekisi ja on ehkä parempi, että hän menee nyt vain nukkumaan ja miettii asiaa huomenna. Michelle vastasi tähän: ”No. If you don’t do it now you’re never gonna do it”. (kaikki Conradin ja Michellen viestit ovat luettavissa täältä)


Michelle tekstaili Conradille loppuun asti ja käski tätä ennen kuolemaansa poistamaan kaikki heidän keskustelunsa. Heti Conradin kuoltua Michelle tekstasi parhaalle kaverilleen Samanthalle ja kertoi olevansa ”huolestunut siitä, että hänen poikaystävänsä olisi saattanut tappaa itsensä”. Seuraavien päivien aikana Michelle tekstasi Samanthalle kertoen, että oli ollut todella huolissaan Conradista ja yrittänyt auttaa häntä ja estää häntä tekemästä itsemurhaa. Kuitenkin Conradin hautajaisten jälkeen Michelle tuli paniikkiin ja kertoi Samanthalle, että jos poliisi löytäisi viestit jotka hän oli lähettänyt Conradille, hän olisi pahasti pulassa. Michelle kertoi Samanthalle, että kun Conrad oli käynnistänyt moottorin auton takapenkillä ja autossa oli alkanut olla jo vaikea hengittää, hän oli pelästynyt ja astunut ulos autosta. Hän oli soittanut Michellelle ja sanonut, ettei uskalla tehdäkään itsemurhaa eikä halua jättää perhettään. Michelle oli tällöin käskenyt Conradia palaamaan takaisin autoon sisälle ja saattamaan tekonsa loppuun (”he got scared and I fucking told him to get back in”).

Kun poliisi oli lukenut kaikki nämä viestit, he nostivat Michelleä vastaan syytteen epäiltynä ”tahattomaan tappoon” (eng. 'involuntary manslaughter').Oikeudenkäynti

Oikeudenkäynti (Commonwealth v. Michelle Carter) alkoi helmikuussa 2015. Tapaus oli ainutlaatuinen ja ensimmäinen tapaus Massachusettsissa, jossa tutkittiin henkilön avunantoa tappoon tekstiviestien välityksellä. 16. kesäkuuta 2017 tuomari Lawrence Moniz antoi tuomionsa: Michelle Carter oli syyllinen Conrad Royn tahattomaan tappoon ja hänet tuomittiin 15 kuukaudeksi vankeuteen. Tuomari piti suurimmassa painoarvossa sitä, että kun Conrad oli astunut ulos autosta ja ilmaissut pelkonsa, Michelle oli käskenyt Conradia palaamaan takaisin autoon. Michelle halusi, että Conradin teon avulla hän saisi laajasti huomiota ja sääliä, ja hän voisi aloittaa suosittuna mielenterveysongelma-aktivistina sosiaalisena mediassa.

Omia ajatuksiani

Vaikka Michellen virallinen tuomio tuli voimaan vasta pari viikkoa sitten eli helmikuussa 2019, on ennustettu, että tämä tapaus tulee toimimaan maailmanlaajuisena ennakkotapauksena siinä, onko laitonta käskeä tai kannustaa ketään tappamaan itsensä. Tämä keissi oli mielestäni juuri sen takia mielenkiintoinen: missä tilanteissa toisen kannustaminen itsemurhaan on rikollista toimintaa? Sehän on ilmiselvää, että esimerkiksi toisen ihmisen tappamiseen kannustaminen on rikokseen yllyttämistä, mutta itsemurhahan ei ole rikos. Mitä te olette mieltä?

Omasta mielestäni tässä tapauksessa tuomarin tuomio oli oikea ja tuomio ns. Jenkki-tuomioksi on verrattain aika lyhyt, vaikkakin syyllinen olikin nuori ihminen. Vaikka Michellellä itselläänkin oli mielenterveysongelmia, hän oli tietoinen siitä, että a) hänen sanoillaan oli uhriin suuri vaikutus, b) että hänen tekonsa olivat väärin (siksi hän sanoi ystävälleen, että on ”pahassa pulassa” jos jää kiinni tekstiviesteistä poliiseille) ja c) Michellellä oli useita mahdollisuuksia lopettaa yllyttäminen ja oikeasti yrittää auttaa Conradia. Michellen teko osoitti suunnitelmallisuutta ja laskelmointia, ja hän oli tavoitteensa saavuttamiseksi valmis hyväksikäyttämään mieleltään sairasta ihmistä.

Olen seurannut tätä keissiä siitä asti kun se alkoi ja Michelle suorittaa nyt tuomiotaan Massachusettsissa. Olisi tosi kiinnostavaa tietää, mitä te olette tästä mieltä?


11 kommenttia:

 1. Ihan kauhea ja sydämetön ihminen ):

  VastaaPoista
 2. TOsi surullinen tapaus. Toi tuomio kuulostaa kieltämättä aika pieneltä, toki suomessa tosta ei olisi varmaan saanut yhtään mitään...
  -Mia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, en osaa yhtään sanoa millainen tuomio Suomessa tästä olisi tullut.

   Poista
 3. Käsittämätöntä kuinka pitkälle ihminen on valmis menemään huomion ja suosion takia.. Olikohan sen arvoista? Aika pieni tuomio kyllä mutta joku aiempi onkin kommentoinut että suomessa tosta ei varmaan olisi saanut mitään. Saipahan edes jonkun tuomion.. Kamala tapaus

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä. Luin jostain, että Michelle ei osoittanut oikeastaan mitään katumusta oikeudenkäynnissä, vaan ainoat kohdat missä hän itki, oli kun häntä toruttiin tai kun hän sai tuomionsa.

   Poista
 4. No se ois tappanu ittensä jossai vaihees kuitenki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sillä ei kuitenkaan ole tässä mitään merkitystä. Vähän sama asia kuin joku miettisi, että on ok murhata joku, koska hän kuolee jossain vaiheessa kuitenkin.

   Poista
  2. Olipa tyhmä kommentti!! 😠 Hyvä vastaus Vilma!

   Poista
 5. Huhhuh, kamala tyttö... Ilmeisesti tästä on tekeillä elokuva? :o

  VastaaPoista
 6. Anonyymi1/3/19 14:49

  Järkyttävää. Tässä taas huomaa, että ihmiset tarvitsevat ajoissa apua mt-ongelmiin. Ei tuo Michelle ole ihan täysillä käynyt ja surullista että oman suosion takia/minäkeskeisyyden takia joku toinen kuolee. Vaikka mt-ongelmat ovat varmasti Michellen käyttäytymiseen ja tekoon vaikuttaneet suuresti, niin eipä niillä voi puolustaa tai perustella koko tekoa. Oikein että sai edes jonkinlaisen tuomion. Tää oli kyllä mielenkiintoinen ja erilainen tapaus!

  -Miia

  VastaaPoista

I'M HAPPY TO HEAR YOUR COMMENTS!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...