10.2.2019

True Crime: Max Shacknain ja Rebecca Zahaun oudot kuolemat


Ihan ensiksi haluan - täysin tähän asiaan liittymättömänä - kiittää teitä aivan ihanista, kannustavista ja kullanarvoisista kommenteista viimeisimpään postaukseeni. Tällä tsempillä jaksaa taas eteenpäin <3 Oli hauska huomata, miten moni teistä tykkää näistä rikospostauksista mitä mä itse rakastan tehdä, joten ei ollut vaikea miettiä minkä postauksen teen seuraavaksi... Tällä kertaa on vuorossa mielenkiintoinen kahden tapauksen soppa, jotka ovat molemmat virallisesti ratkenneet, mutta uhrien läheisten sekä yleisön mielestä näin ei ole. 

(pst. Muistattehan, että rikospostauksia löytyy aina True Crime -tagin alta)

Rebecca Zahau ja Jonah Shacknai.

Taustaa ja tapahtumien eteneminen

Rebecca Zahau syntyi 15.3.1979 Burmassa. 21-vuotiaana Rebecca muutti Amerikkaan San Diegoon, jossa hän työskenteli silmälääkärinä. Työssään hän tapasi Jonah Shacknain ja pari alkoi seurustelemaan keskenään vuonna 2008. Rebecca ei aluksi tiennyt, että Jonah Shacknai on multimiljonääri: hän perusti ja on toimitusjohtajana Medicis Pharmaceuticals –lääkeyhtiössä. Jonah Shacknai oli ollut naimisissa kaksi kertaa ja hänellä oli 3 lasta entisistä avioliitoistaan, ja hänen nuorin lapsensa oli 6-vuotias Max Shacknai. Jonahilla oli yhteishuoltajuus ex-vaimonsa Dina Shacknain kanssa. Rebecalla itsellään ei ollut lapsia, mutta hän oli erittäin lapsirakas ja innoissaan siitä, että sai viettää aikaa Jonahin lasten – etenkin Maxin – kanssa. Jonah asui San Diegossa erittäin kuuluisassa, valtavassa Spreckelsin kartanossa, jonne myös Rebecca myöhemmin muutti ja jossa Jonahin lapset viettivät myös paljon aikaansa.

Heinäkuun 11. päivänä 2011 Rebecca, hänen siskonsa Xena sekä 6-vuotias Max olivat kolmistaan Spreckelsin kartanolla kun Max tippui alas toisen kerroksen kaiteen yli ensimmäisen kerroksen kivilattialle. Rebecca kertoi, että oli vessassa putoamishetkellä ja löysi Maxin vain hetkeä myöhemmin. Rebeccan sisko soitti hätänumeroon, sillä Max oli tajuttomana eikä hengittänyt. Max tippui kasvot edellä ja sai välittömästi vaurioita selkäytimeensä ja murtumia kasvoluihinsa, mikä vaikutti hänen hengitykseensä sekä sydämensykkeeseensä. Max vietiin lastensairaalaan, jossa häntä pidettiin kriittisessä tilassa. Rebecca oli tapahtuneesta surullinen ja pahoillaan, ja tunsi asiasta huonoa omatuntoa.

 ^Spreckles Mansion
 ^ Max Shacknai

Seuraavana päivänä 12.7. Rebecca vei lentokentälle pikkusiskonsa, joka palasi takaisin kotiinsa Missouriin. Samalla hän haki Jonahin veljen, Adam Shacknain, joka saapui lennoltaan Memphisistä. Rebecca, Adam ja Jonah söivät illallista yhdessä. Illallisen jälkeen Jonah palasi takaisin lastensairaalaan poikansa viereen ex-vaimonsa kanssa ja Adam sekä Rebecca palasivat kartanolle nukkumaan. Adam meni nukkumaan kartanosta erilliseen rantataloon (”beach house”) ja Rebecca nukkui kartanossa.

Seuraavana aamuna 13.7. klo 6:45 Adamin tullessa ulos rantatalosta, hän löysi Rebeccan kuolleena. Hän soitti hätänumeroon klo 6:48 ja lähetti tekstiviestin Jonahille, jossa kertoi Rebeccan kuolleen.

Jonah löysi Rebeccan alasti hirttäytyneenä parvekkeelta. Rebeccan kädet ja jalat olivat sidottu ja hänen kätensä oli sidottu selän taakse. Jonah meni parvekkeelle, jossa irrotti Rebeccan köydestä ja laski tämän ruumiin maahan makaamaan ennen poliisin tuloa. Rebeccan pään ympärillä oli sininen pitkähihainen paita, jonka hihat oli tungettu hänen suuhunsa. Hänen jaloistaan löytyi myös teipin jäänteitä. Ensihoitajat yrittivät elvyttää Rebeccaa, mutta pian hänet todettiin kuolleeksi. Netistä löytyy huonolaatuisia kuvia siitä, miten ensihoitajat ja poliisi löysivät Rebeccan. Kuvan voit katsoa esimerkiksi tästä, mutten suosittele sitä herkimmille.

Tällä aikaa pieni-Max oli edelleen kriittisessä tilassa sairaalassa ja vain muutama päivä myöhemmin 16.7. Max kuoli aivovaurioon, jonka putoamisen vammat olivat aiheuttaneet.


Tutkimukset ja todisteet

Ensisilmäykseltä tämä tapaus voi näyttää ilmiselvältä. Max kuoli onnettomuuden johdosta ja Rebecca teki itsemurhan kokiessaan asiasta syyllisyyttä. No, tutustutaan keissiin vielä tarkemmin:

Rebeccan ruumiinavauksessa paljastui, että Rebeccan päähän oli kohdistunut neljä isoa iskua. Tutkijat epäilivät, että Rebecca oli saattanut hypätessään parvekkeelta iskeä vahingossa päänsä parvekkeen reunaan. Oikeuslääkäri kuitenkin ilmaisi lausunnossaan, että olisi aika epätodennäköistä, että Rebeccan olisi ollut mahdollista osua parvekkeeseen jopa neljä kertaa.

Rebeccan perhe teetti toisen ruumiinavauksen. Tässä ruumiinavauksessa patologi kertoi, että uskoo Rebeccan kaulassa olevat murtumat johtuneen käsillä kuristamisesta, eikä köyteen kuristumisesta. Rebeccan perhe ja läheiset pitivät myös todella outona sitä, että Rebeccan kädet ja jalat oli sidotut. Poliisin tutkijat kuitenkin huomauttivat, että on melko yleistä, että itsemurhan tehneet ihmiset ovat sitoneet omat kätensä tai jalkansa, jotta eivät alakaan katua päätöstään ja peru itsemurhaansa. Oikeudenkäynnissä poliisi havainnollisti, miten Rebecca olisi onnistunut itse sitomaan kätensä ja jalkansa (kuva alla).

Outo, mustalla kirjoitettu viesti löydettiin parvekkeelle johtaneen huoneen ovesta. Ovessa luki ”she saved him, can he save her”. Tutkijat ajattelivat tämän olevan itsemurhaviesti. Rebeccan perhe ei kuitenkaan uskonut, että kyseinen lause olisi sellainen, minkä Rebecca olisi itse kirjoittanut.

Heinäkuun 26. päivänä 2011 poliisi piti Spreckelsin kartanossa tapahtuneista kuolemantapauksista tiedotustilaisuuden, jossa kertoi tulleensa tutkimuksissaan johtopäätökseen tapahtumista: Max oli kuollut onnettomuuden johdosta ja Rebecca oli tehnyt itsemurhan.

TEORIAT

Tähän tapaukseen liittyy monenlaisia erilaisia teorioita.

Maxin kuolema ei ollutkaan onnettomuus? Maxin äiti ja Jonahin ex-vaimo Dina uskoo, että Maxin kuolema ei ollut onnettomuus. Hän on palkannut oman yksityisen tutkijan, jonka kanssa he ovat tutkineet sitä, olisiko Maxin ollut oikeasti mahdollisuus itse pudota toisen kerroksen kaiteen yli. Poliisi uskoi, että Max olisi juostessaan kompastunut palloon ja kaatunut kaiteen yli. Dina ja hänen tutkijansa ovat olleet sitä mieltä, että Max ei mitenkään olisi voinut tippua kaiteen yli ja jonkun on täytynyt tönäistä tai nostaa yli ja tiputtaa. Dina ei kuitenkaan usko, että Rebecca olisi Maxia tappanut, vaan joku ihan muu perheen ulkopuolinen henkilö.

Rebeccan kuolema ei ollut itsemurha. Rebeccan perhe ei voi uskoa, että Rebecca olisi tappanut itsensä. Rebecca rakasti elämäänsä eikä hän ollut koskaan kertonut ajatelleensa satuttaa itseään. Rebecca suri paljon sitä mitä Maxille tapahtui, mutta ilmaisi ymmärtävänsä, että tapahtunut oli onnettomuus eikä voisi syyttää asiasta liikaa itseään. Rebeccan sisko on myös tuonut useissa haastatteluissa esiin sen, että kun Rebecca kuoli, Max oli vielä elossa vaikkakin kriittisessä tilassa – miksi hän olisi siis tehnyt itselleen jotain ennen kuin saisi tietää, selviäisikö Max edes? Rebecca myös puhui siskolleen siitä, että haluaa olla tässä asiassa Jonahin tukena. Toinen seikka mitä sekä Rebeccan perhe että muut ihmiset ovat pohtineet on tapa, jolla Rebecca olisi väitetysti tehnyt itsemurhan. Vaikka toki on varmasti yleistä, että ihminen sitoo kätensä tai jalkansa ennen hirttäytymistä, on kuitenkin aika epätavanomaista, että ihminen tunkisi omaan suuhunsa jotain tekstiiliä tukkeeksi ja etenkin, riisuisi itsensä alasti ennen tekoaan. Monien mielestä on myös mahdotonta, että Rebecca olisi pystynyt hirttäytyessään iskeä päänsä neljä kertaa parvekkeen reunaan, joka olisi aiheuttaneet hänen päähänsä ne neljä iskua.


Adam Shacknai

Adam Shacknai ja Dina Shacknai tappoivat Rebeccan. Aika pian Rebeccan kuoleman jälkeen alettiin epäillä, että Adamilla (eli Jonahin veljellä) ja Dinalla (ex-vaimolla) olisi jotain tekemistä Rebeccan kuoleman kanssa. Dinan on sanottu olleen kateellinen poikansa Maxin ja Rebeccan suhteesta, ja jonkun silminnäkijän mukaan Dina olisi nähty Spreckelsin kartanon ympärillä Rebeccan kuolinyönä. Tämä on kuitenkin todistettu vääräksi, sillä Dina oli Jonahin kanssa Maxin luona sairaalassa koko ajan. Olisiko ollut kuitenkin mahdollista, että Dina olisi pyytänyt jotain muuta hoitamaan asian puolestaan?

Adam Shacknai oli ensimmäinen, joka löysi Rebeccan ruumiin. Adam harrasti ahkerasti veneilyä ja osasi tehdä vaativia solmuja, mitä Rebeccan käsien ja jalkojen ympäriltä löytyi. Rebeccan perhe on ollut varma siitä, että Adamilla on ollut jotain tekemistä Rebeccan kuoleman kanssa, joten he palkkasivat oman lakitiiminsä ja veivät asian siviilioikeuden käsittelyyn (Amerikassa ’civil court case’). Viime vuonna keissi ratkesi Rebeccan perheen hyväksi: valamiehistö päätti äänin 9-3, että Adam on syyllinen Rebeccan kuolemaan ja määräsi Adamin maksamaan Rebeccan perheelle 5 miljoonan dollarin korvaukset. Koska kyseessä ei ole rikosoikeudellinen käsittely, ei Adam saa tästä muuta rikosoikeudellista tuomiota. Adam on kuitenkin aina vahvasti kieltänyt osallisuutensa Rebeccan kuolemaan eikä Jonah usko myöskään veljensä sekaantuneen tähän mitenkään.

Mitä sitten itse luulen?

Tämä tapaus on niin haastava ja voin sanoa tämän olleen taas yksi niistä keisseistä, jonka perehtymiseen mulla meni paljon aikaa. Tätä tapausta ei olla käsitelty kovinkaan paljon Euroopassa ja monessa lähteessä tämä on vain todettu selvinneeksi. Itse uskon, että Maxin kuolema oli kyllä traaginen onnettomuus, mutta Rebeccan kuolemaan taas liittyy jotain hämärää. Jotenkin voisin vielä uskoa sen, että ihminen saattaisi sitoa itsensä tai kirjoittaa kummallisen viestin oveen, mutten voi vain uskoa, että kukaan riisuisi itsensä alasti ennen kuin hirttäytyisi parvekkeelta pihalle. Uskon, että Rebecca olisi halunnut edes odottaa, kunnes Maxin kohtalo olisi selvinnyt.

Mitä te mietitte tästä tapauksesta? Mitä uskotte Maxille käyneen, entä Rebeccalle?
Mitä luulette tuon oudon viestin ovessa tarkoittaneen?


14 kommenttia:

 1. Taas kerran mielenkiintoinen postaus, tykkään kyllä näistä true crime-jutuista!
  Sellainen pieni huomautus, että tuo kartano mistä Rebecca löydettiin ja missä he asuivat, sijaitsi San Diegossa, ei San Franciscossa (tarkemmin ottaen Coronadossa, San diegon piirikunnassa).
  SF:ssä on kyllä samanniminen kartano mutta ei liity tähän juttuun mitenkään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei super hyvä kun huomautit, nyt meni Sanit sekaisin! Vitsi mikä aivopieru, tossa samassa kappaleessa aiemmin puhun kyllä San Diegosta mutta sitten päätin nähtävästi vaihtaa vähän lokaatiota :D Nyt se on korjattu, suurkiitos sulle <3

   Poista
 2. Olipa kiinnostava! Miten sä löydät näitä vähemmän tunnettuja tapauksia? (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luen ja katson ihan hirveästi rikostapauksiin liittyvää materiaalia. Tämä taisi olla keissi johon törmäsin YouTubessa. :)

   Poista
 3. Mielettömän kiinnostava! Mä rakastan näitä ❤️

  VastaaPoista
 4. Apua :o en jotenki tykkää yhtää näistä tapauksista, joissa henkilö hirttää itsensä tai joku hirttää henkilön. Pikkuserkkuni isä teki itselleen saman vaan hetken tämän syntymän jälkeen ja se on vaan jotain niin sairasta :| Eniten mietin että MITEN henkilö itse pystyy sitomaan kätensä noin O.o Mä en itse osaa tyyliin edes sitoa käsiäni, niin hold on..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, ihan kamalaa :( Joo mä en kanssa ihan ymmärrä, tää keissi haiskahtaa liikaa.

   Poista
 5. Ehkäpä voisi olla että joku muu Maxin sukulainen jota ei oltaisi edes epäilty pitäisi Rebeccaa syyllisenä tapahtumasta ja tappaisi hänet tai palkkaisi jonkun tekemään sen. Vaikka toki se että Adam osasi tehdä vaativia solmuja ja että hän oli paikalla, saa epäilemään häntä, mutta kyllähän kuka tahansa voi opetella tekemään solmuja joten sekin voi olla vain sattumaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi hyvin olla! Olisi kiinnostava tietää kaikki ne todisteet mitkä jurylle esitettiin tossa oikeudenkäynnissä, että voisiko siellä olla jotain muuta todisteita Adamia vastaan mitä julkisuudessa ei ole vielä kerrottu.

   Poista
 6. Oon alkanut enemmän ja enemmän kiinnostumaan rikos jutuista kun oon lukenut niistä sun blogeista.

  Itse keissiin, niin en usko itsemurhaan enkä välttämättä edes onnettomuuteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! :) Okei, eli oot yhtä epäileväinen kuin mä.

   Poista
 7. Sä teet välillä niitä mini blogeja instan puolelle nii voisitko jakaa joskus niitä samoja tänne blogiin kun itse en käytä instaa niin menee tollaset helposti ohi :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea, voin toki jakaa täällä myös! :)

   Poista

I'M HAPPY TO HEAR YOUR COMMENTS!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...