13.4.2019

True Crime: Miksi naiset rakastuvat murhaajiin?


Tutustun arviolta 3-5 rikostapaukseen viikoittain joista suurin osa on henkirikoksia. Vaikka kaikenlaiset tapaukset toki kiinnostavat, en kuitenkaan ole mitenkään erityisen kiinnostunut sarjamurhaajista. Viime postaukseni taisi olla ensimmäiseni jostain tietystä sarjamurhaajasta eli John Wayne Gacysta. Ne tunnetuimmat sarjamurhaajat ovat kuitenkin mulla aika hyvin tiedossa ja todella monen kohdalla oon törmännyt erikoiseen ilmiöön: monilla sarjamurhaajilla on ns. ”murder groupies” eli yleensä naispuolisia faneja.

Useimmat näistä tapauksista alkavat aluksi ihan vain kirjeenvaihdolla naisen ja vangin välillä, mutta tietyissä tapauksissa kommunikaatio syventyy suhteeksi ja joskus jopa avioliittoon. Tätä ilmiötä tutkiessani törmäsin termiin ’hybristofilia’ jota on kuvattu myös Bonnie ja Clyde –syndroomaksi. Hybristofiliasta puhutaan seksuaalisena häiriönä, joka saa ihmiset rakastumaan julmiin rikollisiin.

Psykologian professori Katherine Ramsland on tutkinut naisia, jotka ovat seurustelleet tai menneet naimisiin sarjamurhaajien kanssa. Nämä naiset ovat kertoneet Ramslandille syitään suhteiden takana ja kertoneet mm. että uskovat pystyvänsä muuttaa julman miehen taas hyväksi. Toiset taas ovat kertoneet, että näkevät kaiken julmuuden takana sen nuoren vilpittömän pojan, joka murhaaja on joskus ollut. Jotkut naiset ovat kertoneet uskovansa hyötyvän avioliitosta rikollisen kanssa: he saattavat saada mediahuomiota ja sitä kautta rahaa tai vaikkapa oman kirjan kustannussopimuksen. Sitten taas joillain naisilla kyse oli kontrollista: heitä miellyttää ajatus siitä, että tietäisi koko ajan miehensä olevan vankilassa ja naisella itsellään olisi kuitenkin vapaus tehdä mitä haluaa. Jotkut naiset myös kertoivat näkevänsä positiivisena puolena sen, että parisuhteessa vangin kanssa ei olisi niitä ns. jokapäiväisiä normaaliin parisuhteeseen liitettäviä vastuita (toisen huomioimista, kotitöitä, toiselle omien menojensa kertomista etc).

Ja vaikka kuinka uskomattomalta tämä kaikki kuulostaakin, löytyy näitä tosielämän tarinoita vaikka kuinka paljon.

Richard Ramirez & Doreen Lioy

Richard Ramirez, josta käytettiin myös nimitystä the Night Stalker, murhasi 13 henkilöä vuosina 1984-1985. Hänen toimintatapoihinsa kuului murtautuminen uhrien taloihin keskellä yötä, uhriensa tappaminen ja ryöstäminen. Ramirez tuomittiin v. 1989 syyllisenä 13 murhan lisäksi viiteen murhan yritykseen, 14 murtoon sekä 11 raiskaukseen. Ramirezia fanittivat useat naiset tämän komean ulkonäkönsä takia ja naiset jonottivat vankilan ulkopuolella, jotta voisivat tavata tämän. Vuonna 1996 Ramirez meni naimisiin pitkäaikaisen "faninsa" Doreenin kanssa. Avioliitto kesti jopa 17 vuotta, kunnes Ramirez kuoli kesäkuussa vuonna 2013 verisyöpään.

Yksi naisten eniten ihailluimmista sarjamurhaajista oli Ted Bundy. Ted Bundy tappoi vuosien 1974-1978 aikana yli 30 naista. Bundy tappoi uhrinsa kuristamalla tai lyömällä heitä jollain tylpällä esineellä, ja hän usein myös raiskasi uhrinsa joko ennen tai jälkeen tappamisen. Bundy diagnosoitiin psykopaatiksi ja tuomittiin kuolemantuomioon. Bundyn naispuoliset fanit valtasivat Bundyn oikeudenkäynti-istunnon eivätkä useat voineet uskoa, että ”kukaan niin komea olisi voinut tehdä murhia”. Bundy odotti kuolemantuomiotaan useita vuosia vankilassa ja siellä ollessaan saattoi saada päivittäin jopa 200 rakkauskirjettä faneiltaan. Eräs Bundyn tukijoista ja hänen entinen kollegansa, Carol Boone, meni naimisiin Bundyn kanssa tämän toisen oikeudenkäynnin aikana ja synnytti myöhemmin v. 1982 lokakuussa Bundylle tämän ainoan lapsen. Bundy kuoli sähkötuolissa v. 1989.

^ Ted Bundy kosimassa Carol Boonea toisen oikeudenkäyntinsä aikana. 

Iltalehden jutussa vuonna 2015 haastateltiin anonyymia naista, joka kertoi rakkaudestaan norjalaista sarjamurhaaja Anders Behring Breivikiä kohtaan. Vuonna 2011 Breivik vei hengen 77 ihmiseltä, joista suurin osa oli lapsia ja nuoria. Haastateltu nainen mm. kertoi, että on lähettänyt Breivikille kirjeitä ja lahjoja sekä on luvannut odottaa häntä vapautumiseensa asti. 

Miksi uskotte näiden naisten rakastuneen rikollisiin? Mikä rikollisissa viehättää? Vaikka itse olen erittäin kiinnostunut erilaisista rikostapauksista, en ole koskaan ollut kovinkaan kiinnostunut niistä itse rikollisista. Itseäni kiinnostaa enemmänkin tietyt tapaukset ja rikosten uhrit ja heidän tarinansa.

Lähteet ja kuvat: täältä täältä täältä täältä

9 kommenttia:

 1. Mä en itse ymmärrä tätä, koska pelkään rikollisia yli kaike :D mutta jotkut saattaa kokea sen viehättävänä, en kyllä ymmärrä miksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en myöskään ymmärrä, miten kukaan voi kokea mitään lämpimiä tunteita esim. toisia ihmisiä satuttanutta kohtaan. Mulla ei olisi ikinä turvallinen olo sellaisen ihmisen kanssa.

   Poista
 2. Noi naiset on itekkin ihan sairaita.. :D Ehkä jonkinlainen fetissi rikoksia kohtaan, tai itse haluaisi muttei uskalla niitä toteuttaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsellenikin tuli mieleen, että voisiko olla, että ns. ihailee ihmistä, joka on toteuttanut niitä tekoja mitä itsekin haluaisi muttei uskalla toteuttaa. Mielenkiintoista!

   Poista
 3. Tosi vaikea kysymys 🤔 Mutta karkeasti sanoisin, että tällä on jotain tekemistä "hyvät ja pahat" -asetelman kanssa, jolla nimenomaan nainen haluaa asettua yhteiskuntaa vastaan ja muuttaa ihailun kohde "hyvikseksi" ja saada hyväksyntä yleisellä tasolla. Tai sitten nainen voi haluta yhtä lailla kapinoida yhteiskuntaa sekä yleisiä normeja vastaan ja asettua "pahikseksi" ja olla yhdistettynä sarjamurhaajaan. Oli syy mikä tahansa, sillä on tekemistä kapinoinnin ja vastakkainasettelun kanssa, minkä henkilö luo omassa mielessään ja yrittää tehdä fantasioistaan/fetisseistään totta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi tosi mielenkiintoista pohdintaa sulta!! Tuo kapinointi ja usko omaan kykyyn muuttaa toinen ihminen kuulostaa kiinnostavalta ja ehkä jopa mahdolliselta teorialta.

   Poista
 4. En ymmärrä,eikö niitä pelota ihteesä et ne teilataan sitten kun tilaisuus sallii ..hyh:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en myöskään ihan ymmärrä, miten kukaan pystyisi luottamaan ihmiseen joka on joskus tappanut! Esim. tuo Ted Bundyn vaimo: hänen aviomiehensä oli siis listinyt yli 30 naista. Eikö siinä yhtään mietitytä, että olenkohan mä seuraava.. :D

   Poista
 5. Yes, I am totally agree with you, I am a great fan of your website, Keep writing such amazing post,

  Thanks for sharing.


  Top event management companies in jaipur


  Regards

  Sameer

  VastaaPoista

I'M HAPPY TO HEAR YOUR COMMENTS!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...