1.7.2019

True Crime: Vanha tapaus ratkeaa - Sherri Rasmussen


Sherri Rasmussen syntyi helmikuussa vuonna 1957. Koulusta valmistuttuaan Sherri työskenteli teho-osaston hoitajana. Sherriä oli aina kuvattu erittäin älykkääksi: hän esimerkiksi aloitti college-opinnot jo 16-vuotiaana ja eteni jo todella nuorena Kalifornialaisen sairaalan hoito-osaston johtajaksi. Sherri tapasi miehensä John Rottenin vuoden 1982 kesällä, joka oli juuri valmistunut UCLA:n yliopistosta. Pari rakastui ja meni naimisiin marraskuussa 1985 ja he asuivat yhdessä Van Nuysissa Kaliforniassa.Maanantaina 24.2.1986 John valmistautui lähtemään töihin aikaisemmin kuin Sherri. Sherri kertoi Johnille, ettei häntä huvittaisi lähteä juuri sinä päivänä töihin, sillä hänen oli tarkoitus pitää puhe hoitoalan opiskelijoille eikä hän erityisemmin pitänyt näiden puheiden pitämisestä. Sherri kertoi, että hänen teki mieli ilmoittaa olevansa kipeä, mutta John yritti puhua hänet ympäri lähtemään töihin. John ja Sherri hyvästelivät ja John lähti töihinsä ennen Sherriä. Noin klo 10 aamulla John päätti soittaa Sherrille kotiin ja kysyä, onko hän vielä kotona. Johnin puheluihin ei vastattu, joten hän ajatteli Sherrin lähteneen töihin. John soitti Sherrin töihin, mutta sieltäkään ei oltu nähty vielä Sherriä, mutta kukaan ei huolestunut, sillä Sherrin olikin tarkoitus mennä pitämään puhe muualle tuona aamuna. Johnin päästessä töistä, hän meni käymään asioilla ja saapui pariskunnan kotiin noin klo 17:45. Johnia ihmetytti, miksi heidän autotallinsa ovi sekä kodin pääovi ovat auki. Kun John astui sisään olohuoneeseen, hän näki vaimonsa elottoman ruumiin makaamassa keskellä huonetta.

Sherriä oli ammuttu kolme kertaa. Sherrin ruumiissa ja huoneessa näkyi kamppailun jälkiä: eräs posliinivaasi oli särkyneenä lattialla, verinen kädenjälki varashälyttimen vieressä, Sherrin kropassa oli mustelmia ja sidonnanjälkiä. Sherrin kädessä näkyi puremajälki.

John hälytti ambulanssin ja poliisin paikalle, ja toivoi, että hänen vaimonsa voitaisiin vielä elvyttää. Ensihoitajille oli kuitenkin heti selvää, että Sherri oli ollut kuolleena jo useita tunteja. Los Angelesin poliisi eli LAPD alkoi heti tutkia tapausta ja ilmoitti, että luultavasti kyseessä oli vain huonosti päättynyt murtokeikka. Sherrin kuolinsyyksi kerrottiin olleen kolme laukausta rintaan.John ja pariskunnan läheiset eivät voineet uskoa kyseessä olleen pelkkä murto, sillä asunnosta ei viety mitään arvokasta. Ainoastaan Sherrin auto oli viety autotallista, mutta se löydettiin noin viikon päästä hylättynä melko läheltä pariskunnan asuntoa. Ainoa asia mikä oli viety itse asunnosta, oli Sherrin ja Johnin avioliittotodistus.

John tai Sherrin läheiset eivät kuitenkaan keksineet ketään, joka olisi voinut tehdä tämän Sherrille. LAPD kyseenalaisti aluksi Johnin syyttömyyden ja epäili tätä, mutta koska John oli ollut tuona päivänä todistetusti työpaikallaan eikä kukaan kertonut heillä olleen mitään parisuhdeongelmia, luovuttiin näistä epäilyistä pian. Poliisi ilmoitti tutkivansa muita alueen murtoja ja yrittävänsä löytää sieltä johtolankoja tapauksen selvittämiseen.

Sherrin isä kuitenkin kertoi poliiseille pian, että muutamien kuukausien ajan ennen tyttärensä kuolemaa Sherri uskoutui tälle eräästä asiasta. Sherri kertoi, että eräs Johnin ex-tyttöystävistä oli käyttäytynyt häntä kohtaan häiritsevästi. Tämä ex-tyttöystävä oli nimeltään Stephanie, eikä Sherri tiennyt hänestä oikeastaan muuta kuin että tämä oli LAPD:n poliisi. Stephanie kuulemma ilmestyi parin talolle mitä kummallisimmista tekosyistä saadakseen kontaktia Johnin kanssa. John kertoi Sherrille, ettei Stephaniessa ollut mitään huolenaihetta, sillä he olivat tapailleet joskus aikoinaan vain lyhyesti yliopistossa eikä heillä kummallakaan ollut toisiansa kohtaan mitään tunteita. Sherri koki kuitenkin olonsa todella epämukavaksi ja koska hän ei kokenut Johnin ymmärtävän häntä, hän uskoutui asiasta isälleen. Poliisit eivät kuitenkaan ihan uskoneet Sherrin isän teoriaa siitä, että Stephaniella olisi voinut olla jotain tekemistä tapauksen kanssa.

^ Stephanie Lazarus

Poliisi kuitenkin kuulusteli Johnia Stephaniesta, ja vaikka John ei myöskään uskonut Stephanien satuttaneen Sherriä, hän kertoi poliiseille tästä ja heidän suhteestaan. John ja Stephanie siis tapailivat lyhyen aikaa yliopistossa, mutta John ei kuitenkaan virallisesti seurustellut tämän kanssa. Valmistumisen jälkeen John ja Stephanie jatkoivat ystävinä, mutta Stephanien kuultua Johnin alkaneen seurustella Sherrin kanssa, hän oli uutisesta todella surullinen ja jopa kirjoitti Johnin äidille kirjeen, jossa kertoi mm. olevansa ”todella pettynyt” Johnin päätökseen. Kun Stephanie kuuli, että John oli mennyt kihloihin Sherrin kanssa, ei Stephanie ottanut näitäkään uutisia hyvin. Stephanie pyysi Johnin kotiinsa käymään ja kertoi tälle, että on edelleen rakastunut Johniin. Tuona iltana Stephanie ja John päätyivät sänkyyn yhdessä. Seuraavana päivänä Stephanie ilmestyi Sherrin töihin ja kertoi mitä hänen ja Johnin välillä oli tapahtunut. Sherri päätti kuitenkin vielä jatkaa parisuhdettaan Johnin kanssa pettämisestä huolimatta.

LAPD ei uskonut, että Stephanie, joka oli tässä vaiheessa jo erittäin hyvä ja arvostettu poliisi LAPD:ssä, olisi voinut olla tekemisissä tämän rikoksen kanssa, eikä heidän mukaansa ollut tarpeeksi todisteita Stephanien syyllisyydestä. Koska todisteita oli vähän eikä tuolloin 80-luvulla ollut vielä nykyaikaisia tutkimusmenetelmiä, tämä tapaus meni kylmäksi nopeasti, ja pysyikin tutkimattomana useita vuosia.

Myöhemmin 90-luvulla, kun DNA-testaus alkoi vakiintua oleellisena rikostutkinnan työvälineenä, Sherrin murhapaikalta löytyneistä näytteistä toteutettiin DNA-testaus. Sherrin kädessä olleesta puremajäljestä löytyi ihmisen sylkeä, joka pystyttiin tuolloin määrittelemään kuuluneen naiselle. Vaikkei tarkkaa tietoa oikeasta henkilöstä ollutkaan, LAPD nopeasti kuittasi näytteen varmaan kuuluneen vain Sherrille itselleen.

Vuonna 2009 tutkijat Jim Nuttall ja Pete Barba avasivat Sherrin tapauksen uudestaan. Kun he huomasivat DNA-näytteen kuuluneen naiselle, he sulkivat epäonnistunut murto -teorian pois mahdollisten teorioiden listalta. He myös huomasivat, että iso osa tapauksesta kerätystä aineistosta oli vuosien saatossa hukkunut tai hävitetty. Tutkijat listasivat viisi mahdollista naispuolista tekijää, mutta pian he pystyivät rajaamaan neljä muuta naista pois ja tilalle jäi enää Stephanie Lazarus. Tässä vaiheessa Stephanie oli jo edennyt urallaan ja oli korkeassa virassa taidevarkauksia tutkivan osaston puolella. Hän oli poliisien keskuudessa erittäin pidetty esimies ja etevä tutkija, minkä lisäksi hänen miehensä työskenteli myös rikostutkijana. Tutkijat Nuttall ja Barba päättivät pitää tutkimuksensa tästä syystä erittäin salassa.  

Tutkijat huomasivat, että Sherriä oli ammuttu 38-kaliiberisella aseella, joka oli juuri sellainen minkä Stephanie oli työnsä puolesta tuohon aikaan omistanut. Stephanie oli kuitenkin ilmoittanut aseensa varastetuksi 13 päivää myöhemmin Sherrin kuolemasta, josta tutkijat päättelivät, että Stephanie oli tahallaan hävittänyt aseensa. Koska murhan tekovälinettä ei enää ollut, tutkijat joutuivat tukeutumaan enää DNA-näytteeseen.

^ Uudet tutkijat. (tiedän, näyttää ihan joltain uuden tv-sarjan mainokselta, kyseessä on siis Vanity Fairin juttuun otettu valokuva.)

Sherrin isä otti yhteyttä näihin uusiin tutkijoihin ja kertoi heille uudestaan, kuinka Stephanie oli häirinnyt hänen tytärtään kuukausien ajan ennen kuolemaansa. Ihmetyksekseen tutkijat eivät löytäneet mitään tällaista tietoa vanhoista tutkimusmateriaaleista, vaikka Sherrin isä oli tästä useasti kertonut LAPD:lle.

Tutkijat päättivät kerätä Stephanien DNA:n tämän tietämättään. He seurasivat Stephanieta työpäivän aikana ja Stephanien heitettyä kertakäyttömukinsa roskiin, poliisit ottivat mukin talteen ja testasivat siitä löytyneen syljen DNA:n. Ja kyllä, tämä DNA vastasi täysin Sherrin kädestä löytynyttä näytettä.

Stephanien pidätys piti miettiä tarkasti. Tutkijat ilmoittivat Stephanielle, että he ovat pidättäneet jonkun, jonka uskoivat liittyneen johonkin taide-varkauteen. Stephanie kutsuttiin kuulusteluhuoneeseen. Heti kuulustelun aluksi tutkijat kertoivat, että tämä kuulustelu liittyi oikeasti Sherrin tapaukseen ja Stephanieen itseensä, ja he vain halusivat suojella Stephanien yksityisyyttä, ettei koko poliisitoimisto alkaisi juoruilemaan asiasta. Hetken juteltuaan Stephanie sanoi tuohtuneena, että tutkijat pitivät häntä Sherrin murhaajana. Tämän jälkeen tutkijat kertoivat DNA-näytteestä sekä sen tuloksista ja pidättivät Stephanien murhasta.


^ Sherrin vanhemmat ja läheisiä tuomion jälkeen. 

Stephanien oikeudenkäynti alkoi vasta alkuvuonna 2012. Maaliskuussa 2012 52-vuotias Stephanie Lazarus tuomittiin ensimmäisen asteen murhasta elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Stephanie istuu tuomiotaan tälläkin hetkellä Kaliforniassa Coronan naistenvankilassa. Hänellä on mahdollisuus päästä ehdonalaiseen vuonna 2039. Stephanie pitää kiinni syyttömyydestään ja on hakenut tapauksensa uudelleen avaamista, mutta tuomarit ovat pitäneet hänen tuomionsa voimassa.

Mitä olette tästä tapauksesta mieltä?


Lähteet ja kuvat täältä täältä täältä 

16 kommenttia:

 1. Whoooooou nice police! Aikamoinen, nyt oli tosi fiksua jenkin poliisilta - i'm impressed!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää vielä lisätä se, että oon yllättyny tosta, miten AINA poliisikolleegaa suojellaan. Toi oli todella riskialtista, että toinen poliisi lähti tutkimaan tota ja sai oikeesti kolleegansa kiinni. Ihan uskomatonta!

   Poista
  2. No niinpä, siis tää on enemmänkin sääntö kuin poikkeus. En ymmärrä miten kukaan voi elää itsensä kanssa jos olisi tehnyt jotain tuollaista tai piilotellut toisen tekoja.

   Poista
 2. Anonyymi2/7/19 09:23

  Ihan sairas tapaus :( RIP Sherri!<3

  VastaaPoista
 3. Käsittämätöntä, miten LAPD on selvästi suojellut omiaan ja yrittänyt pitää Stephanien syyttömänä. Mutta hienoa, miten tapaus otettiin uudelleen tutkintaan noiden tutkijoiden puolesta ja asiaan saatiin ratkaisu – varmasti ollut tälle Johnillekin "helpottavaa" kuulla, vaikka onkin varmaan päässyt elämässä eteen päin.

  Mutta tässä taas nähdään, miten sairaalloinen mustasukkaisuus voi ihmiseen vaikuttaa.. Että ollaan valmiita tappamaan toinen, koska ei kestetä uutta suhdetta. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä, olen ihan samaa mieltä. Mietin myös, että mitenhän John otti sen, että nainen jonka kanssa hän petti kumppaniaan, tappoi hänen rakastamansa naisen... En ehkä itse pääsisi siitä syyllisyyden tunteesta ikinä yli, vaikka ei se sinänsä toki Johnin vika ollutkaan.

   Poista
 4. Aika erikoinen juttu! Onneksi tuo kuitenkin selvisi vaikka eihän se tietysti Sherriä takaisin tuo :(

  Kiitos näistä postauksistasi, tosi mielenkiintoisia vaikkakin surullisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Kiitos itsellesi, kiva kun tykkäät! :)

   Poista
 5. Anonyymi2/7/19 14:21

  Jotenkin kuumottava ajatus että Stephanie vaan eleli muiden ihmisten joukossa vuosikymmeniä ja eteni urallaan vaikka oli tehnyt murhan. Onneksi jäi kuitenkin lopulta kiinni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa itsekin mietin, mutta kuten joku ventovieras aikanaan totesi randomisti kaverilleen "eihän kukaan voi tietää, vaikka sua vastaan kävellyt mies/nainen on just hetki sitten varastanut jotain, tai tappanut jonkun" ja must toi lause oli niin brutaali, että aloin ihan miettiä sitä. Eihän sitä ikinä tiedä! Joten sinänsä, varmasti oltu tosi varovaisia.

   Poista
  2. Täysin samaa mieltä! Ihanaa, että tässä oikeus lopulta toteutui.

   Poista
 6. Anonyymi3/7/19 08:42

  Olisi kiva joskus lukea millä perusteella valitset tietyt tapaukset? Ja ylipäätään mikä on hirvein tapaus mistä oot ikinä lukenu ja mitkä tapaukset ei sua kiinnosta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä kysymyksiä, voisin kirjoittaa tästä joskus erillisen postauksen! :)

   Poista
 7. Anonyymi6/7/19 13:51

  Tämä teksti vei vaan mukanaan, yks kyllä parhaimmista postauksista!

  VastaaPoista
 8. Anonyymi8/7/19 18:03

  Hui mikä juttu taas. Mutta ihan mahtavaa että tää ratkesi lopulta, tämmösiä oliskin kiva kuulla lisää :)

  VastaaPoista

I'M HAPPY TO HEAR YOUR COMMENTS!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...