17.9.2019

True Crime: Jammu-setä


Etenkin 90-luvulla eläneet muistavat varmasti nimen Jammu. Ainakin itse muistan elävästi, kuinka Jammu-sedällä peloteltiin lapsia, mutta nyt viime vuosina on kyseinen nimi jäänyt jo vähemmälle huomiolle. Ei ole kuitenkaan kuin pari päivää, kun kuulin Jammusta taas pitkästä aikaa uudelleen, joten päätin postauksen muodossa tutustua Jammun tarinaan paremmin.

Kuva: Wikipedia

Jammu syntyi 29.10.1926 Vaasassa synnyinnimellään Antti Veikko Ilmari Siltavuorena. Jammun lapsuudesta tiedetään vain vähän. On kerrottu, että Jammu eli vaikean lapsuuden johtuen isänsä alkoholismista ja väkivaltaisuudesta sekä perheen köyhyydestä. Perheen ongelmien takia Jammun hyvinvoinnista ja hygieniasta ei pystytty pitämään tarpeeksi huolta, ja Jammu usein kulkikin likaisilla ja haisevilla vaatteilla. Jammua nimitettiin alakoulussaan näädäksi hänen haisevista vaatteista johtuen.

Jammun aikuistuttua hän meni naimisiin ja vaimonsa kanssa he saivat pojan. Vaimolla oli jo ennestään tytär, jota vaimo on kertonut myöhemmin Jammun hyväksikäyttäneen. Pariskunnan avioliiton aikana uutisoitiin vapaana olevasta lasten hyväksikäyttäjästä, mutta vaimo ei vielä tuolloin osannut yhdistää Jammua rikoksiin. Pariskunta erosi myöhemmin.

1980-luvulla alettiin puhua Itä-Helsingissä kiertävästä pedofiilistä, joka houkutteli lapsia luokseen karkin ja rahan avulla. Vuonna 1989 tapahtui kuitenkin jotain sellaista, mikä on jäänyt useiden suomalaisten mieleen vuosikymmenten ajaksi.

Perjantaina 3.3.1989 Jammu houkutteli 8-vuotiaat Päivi-Maria Hopiavuoren ja Tanja Johanna Pirisen näiden kotipihalta Helsingin Myllypurosta autoonsa. Jammu on myöhemmin kertonut, että kyydittäessään tyttöjä autossaan hän mietti, miten pääsisi tytöistä eroon ilman että jäisi kiinni. Jammu kertoi myöhemmin poliiseille, että on aikaisemmin päässyt eroon kyyditsemistään lapsista maksamalla heille, mutta koska tällä kertaa tytöt olivat niin pieniä, ei heitä pystynyt vielä lahjomaan rahalla.

Jammu kertoi, että päätti ajaa kesämökilleen Vihtiin, missä hän ensiksi murhasi toisen tytöistä kuristamalla tämän. Sen jälkeen hän valmisteli tappavan annoksen pentobarbitaali-unilääkettä, jolla tappoi toisen tytöistä. Murhaamisen jälkeen Jammu poltti heidän ruumiinsa, pakkasi palaneet jäänteet auton peräkonttiin ja ajoi takaisin kotiinsa Helsinkiin.

Päivi-Maria ja Tanja

Toisen tytön äiti huolestui, kun ei ollut nähnyt tyttöjä vielä iltaan mennessä. Hän etsi tyttöjä ja soitti hälytyskeskukseen klo 22:46. Poliisi alkoi heti tutkimaan tapausta ja sai useita silminnäkijävihjeitä, joiden mukaan tytöt oli viimeksi nähty vanhan miehen seurassa. Silminnäkijähavaintojen perusteella poliisi pystyi yhdistämään vihjeet Jammuun, jonka kanssa poliisi oli ollut tekemisissä jo muiden pikkurötösten ja epäilyjen vuoksi.

Poliisin tutkijat saapuivat sunnuntaina 5.3.1989 Jammun asunnolle Kauppakartanonkadulle Itäkeskukseen, joka sijaitsi vain pari kilometriä tyttöjen katoamispaikalta. Poliisin saapuessa Jammun asunnolle, istui Jammu sohvalla likaiset kumisaappaat jalassa. Poliisit tekivät tälle turvatarkastuksen, jossa Jammun vyön alta löydettiin puukko. Puseron taskusta löydettiin käsiraudat ja sohvatyynyn alta kyynelkaasusumutin. Poliisit löysivät Jammun jääkaapista jopa 300 suklaalevyä. Jammu selitti suklaalevyt sillä, että hänellä oli diabetes ja hän säilytti suklaalevyjä liiallisen verensokerin laskun varalta. Poliisi kuitenkin epäili, että juuri suklaalla Jammu houkutteli lapsia kyytiinsä. Asunnosta löydettiin lisäksi paljon lapsille tarkoitettuja videoita.

 ^Poliisit suorittavat etsintöjä. Kuva: Ilta-Sanomat

^ Jammun mökki ja polttotynnyrit. Kuva: IS

Poliisi pyysi Jammulta avaimia autoonsa. Jammu epäröi, ja antoi aluksi poliisille avaimet hänen kuorma-autoonsa, sitten traktoriin. Kun poliisi edelleen vaati nähdä Jammun Ford-henkilöauton sisälle, antoi Jammu vihdoin avaimet. Auto näytti muuten siistiltä, mutta poliisin avatessa auton tavaratilan, tuli sieltä kummallinen, savuinen löyhkä. Poliisit avasivat tavaratilassa olleen muovipussin, jossa oli jonkinlaista palojätettä ja tuhkaa. Poliisi kysyi Jammulta, että mitä tämä oli. Jammu vastasi: ”Lihaa”. Poliisit kysyivät, olivatko tytöt tässä. Jammu vastasi: ”Kyllä”.

Tutkimuksissa todennettiin ruumiiden olevan tyttöjen. Raiskauksen jälkiä ei löydetty palaneista ruumiista.

Kuva: IS

^ Oikeudenkäynti. Kuva: Vimeo

Jammu pidätettiin ja tämän ollessa tutkintavankeudessa hänet pahoinpideltiin vakavasti. Jammusta kirjoitettiin mediassa paljon ja useat vaativat Jammulle joko kuolemantuomiota tai kastraatiota. Oikeudenkäynti alkoi myöhemmin vuonna 1989, ja se päättyi tuomioon 14.12.1989 kahdesta täyttä ymmärrystä vailla olevana tehdystä murhasta, kahdesta lapsenryöstöstä ja muista rikoksista. Jammu tuomittiin 15 vuodeksi vankeuteen ja eristettäväksi pakkolaitokseen vaarallisena rikoksenuusijana. Lisäksi Jammu määrättiin maksamaan tyttöjen äideille korvauksia henkisestä kärsimyksestä. Jammu myi Vihdin mökkinsä – eli surmapaikan – maksaakseen korvaukset. Mökin ostanut henkilö kommentoi kauppoja lehdistölle: ”Ikävä historia kyllä unohtuu”.

Istuttuaan 11 vuotta, Jammu siirrettiin tahdosta riippumattomaan psykiatriseen hoitoon Kuopion Niuvanniemen oikeuspsykiatriseen sairaalaan. Vuonna 2007 Jammua hoitaneet lääkärit ja Kuopion allinto-oikeus päättivät jatkaa Jammun pakkohoitoa sillä oli näyttöjä siitä, että vapautuessaan Jammu olisi vakavasti vaarantanut muiden ihmisten turvallisuutta. Niuvanniemessä Jammu yritettiin murhata ja tämän murhayrityksen aikana Jammun lonkka murtui ja hän joutui pyörätuoliin. Myöhempinä vuosinaan Jammu dementoitui pahasti ja kuoli vuonna 2012 Niuvanniemessä 85-vuotiaana.

Mitä te olette mieltä Jammun tapauksesta? Muistatteko itse tätä lapsuudestanne/nuoruudestanne?

Lähteet: täältä täältä

17 kommenttia:

 1. Ainakin tässä tapauksessa tajuttiin ettei tuollaista henkilöä voi päästää enää vapaaksi, toisinkuin esim. Michael Penttilän kohdalla.. Aika outoa myös että joku halusi ostaa mökin jossa on tapettu lapsia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, tosi hyvä ettei päästetty. Itse olen myös aina miettinyt, että miten joku voi tietoisesti haluta asua paikassa, jossa on tapahtunut murha?

   Poista
 2. Näin -93 syntyneenä muistan Jammun tapauksen hyvinkin. Kyllä siltis peloteltiin, vaikka olikin jo telkien takana. Jammusetä taitaakin olla nykyään synonyymi autolla liikkuville lapsia houkutteleville pedofiileille...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, mä muistan kanssa kaikki erilaiset Jammu-setä lallatukset ja pelottelut.

   Poista
 3. En tiedä olenko elänyt jossain tynnyrissä mutta luulin aina että Jammu oli ”vain” pedari, eikä mikään murhamies.. Mutta kaamea tapaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin minäkin muistin! Ehkä olen ollut sitten niin nuori, kun nämä teot on tapahtuneet, että tapauksesta ei ole tiennyt kaikkea. Omasta lapsuudesta muistan myös, kuinka Jammusedällä peloteltiin, lähinnä toisten lasten toimesta. En koskaan kuullut mainintaa tästä aikuisten suusta. Kauhea tapaus, ei voi muuta sanoa :/

   Poista
  2. Joo, Jammu taidetaan muistaa enimmäkseen lasten kyytiin houkuttelijana. Mäkin olin ihan unohtanut nää hirvittävät teot.

   Poista
 4. Ihan mielisairas ukko :(

  VastaaPoista
 5. Muistan kyllä tän tapauksen. Pienenä pelkäsin häntä ja näin jopa painajaisia tästä vaikka en tuolloin tiennyt ees minkä näköinen hän on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan kauheeta :( Varmasti se kaikki pelottelu teki sen.

   Poista
 6. Muistan hyvin tän tapauksen! Myös joskus yläasteella (2006-2007) mua ja kaveriani koitettiin saada "ajelulle" vanhemman mieshenkilön toimesta, muistan vieläkin kun hän pysähtyi tien toiselle puolelle ja kysyi meiltä "vill du komma åka?" ja kaverini vastasi tyrmistyneenä "EI,EI!" ja hän sitten jatkoi matkaansa. Ihan järkyttävää... Noina hetkinä vaan miettii sitä, kuinka moni vastaa kyllä O.o

  En nähnyt koko henkilöä enää sen jälkeen, hänen autonsa kyllä monestikin, mutta eri kuskin ajamana. Äitini ilmoitti asiasta heti poliisille, kun asiasta ohimennen mainitsin (ja järkyttyi aika paljon) ja aika monikin pienessä kaupungissa asiasta kuuli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hirveä kokemus! Onneksi äitisi ilmoitti poliisille. Tällaiset Jammun tyyliset tapaukset ovat toivottavasti opettaneet ihmisiä herkemmin ilmoittamaan poliisille, jos näkevät tällaista outoa toimintaa.

   Poista
  2. Mä toivon myös, että nää koko touhu saataisiin kuriin! Ihan hirveää miten pienillä lapsille voi tapahtua tollasta - en sitten tosiaan tiedä, onko kaikkien kotona opetettu että tuntemattomien kyytiin ei lähdetä? Sillä mun mielestä ois todella outoa, jos lapset oikeasti kävelevät karkin perässä vieraan ihmisen autoon. Ja en ymmärrä miksi se on aina se karkki, onko sokeri oikeesti niin himoittava asia, että sen tähden hypätään vieraan ihmisen kyytiin :O
   Itse pelkäsin pienenä kaikkia vanhoja pappoja, en tiedä onko tällä osuutta asiaan, koska mun mielikuvan mukaan jammusta ei kouluaikana kauheasti puhuttu, mä en ainakaan muista! Mun mielestä se oli jopa kielletty aihe koulussa, voi olla ehkä tässä syy miksi.. Mitä enemmän asiasta vaietaan, sitä enemmän se pelottaa ja lisää epätietoisuutta.

   Poista
  3. Samaa mietin.... En mä lapsena olis menny kenenkää kyytii vaikka olis ollut jäätelöauto.

   Poista
  4. marians: No, kaikki lapset kehittyy eri tahtiin. Riippuen geeneistä, kasvatus ympäristöstä. Myös on luonne/persoona eroja. Että ei siinä kyllä ole mitään outoa, että joku saadaan houkuteltua auton kyytiin, vaikka sinä et sinne olisi lapsena mennyt. Hyvä, että itse et mennyt! :)

   Poista
 7. Olin just pari päivää aikasemmin googlaillut Jammusta enemmän kun teit tän postauksen, aika sattuma. Muttajoo, mä kans muistan kun puhuttiin Jammusta ja nimenomaan pelottelukeinona.

  Pohdin myös tuota mitä marians kommentoi, että jotenkin jännää, että karkki on lapselle niin iso juttu, jonka vuoksi voi lähteä vieraiden ihmisten matkaan. Vaikka toki sen ymmärtää ettei lapsi osaa pvaroa, ellei hänelle opeteta mitä voi seurata.

  -Miia

  VastaaPoista

I'M HAPPY TO HEAR YOUR COMMENTS!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...